Πολιτικός «σεισμός» στο Ευρωκοινοβούλιο- Πώς διαμορφώνονται τα αποτελέσματα στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες

Πολιτικός «σεισμός» στο Ευρωκοινοβούλιο- Πώς διαμορφώνονται τα αποτελέσματα στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες
epa07564460 A participant waves the EU flag during a rally in support of the European Union in Berlin, Germany, 12 May, 2019. The citizens' initiative was founded to encourage EU citizens to promote a 'pan-European' identity. The next elections to the European Parliament will be held between 23 and 26 May 2019. EPA/OMER MESSINGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεκάδες εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες σε 21 χώρες προσήλθαν στις κάλπες χθες Κυριακή, τελευταία από τις τέσσερις ημέρες κατά τις οποίες πραγματοποιείται η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ανατροπές και εκπλήξεις φέρνουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, τα οποία στέλνουν αλλού κύματα απογοήτευσης και αλλού αισιοδοξίας. Με ικανοποίηση παρακολουθούν τα αποτελέσματα εθνικιστικές και λαϊκιστικές δυνάμεις που κερδίζουν σημαντικό έδαφος, με το ακροδεξιό, εθνικιστικό κόμμα του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν να κερδίζει το LREM στη Γαλλία, ενώ η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι κέρδισε στην Ιταλία.

Δεκάδες εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες σε 21 χώρες προσήλθαν στις κάλπες χθες Κυριακή, τελευταία από τις τέσσερις ημέρες κατά τις οποίες πραγματοποιείται η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του άμεσα εκλεγμένου θεσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα καθορίσει το μέλλον της.

Γαλλία: Νίκη για τη Λε Πεν στις ευρωεκλογές

Το ακροδεξιό κόμμα «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν κέρδισε τη συμμαχία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις ευρωεκλογές στη Γαλλία. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας το κόμμα RN της Λεπέν κέρδισε 23,31% των ψήφων έναντι του 22,41% που συγκέντρωσε η συμμαχία Renaissance της οποία ηγείται το κόμμα La Republique en Marche του Μακρόν.

Πάντως, σε σχέση με το 2014, το ποσοστό του κόμματος της Λεπέν ήταν μειωμένο, καθώς τότε είχε συγκεντρώσει το 24,86% των ψήφων.

Αμέσως μετά τα αποτελέσματα των exit polls, η Λεπέν ζήτησε από τον Μακρόν να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση. Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος απέκλεισε οποιαδήποτε αλλαγή πορείας στην πολιτική του, παρόλο που ο πρωθυπουργός του πρότεινε «πιο ανθρώπινες πολιτικές». Αντιθέτως η Μαρίν Λεπέν έκανε λόγο για «δημοκρατική αποκήρυξη» της εξουσίας.

Ο αρχηγός του κράτους σκοπεύει «να εντείνει την δεύτερη πράξη της πενταετίας του» και «δεν θα κάνει αλλαγή πορείας», ανέφερε το βράδυ της Κυριακής το περιβάλλον του μετά τις πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων. Ο πρόεδρος και η κυβέρνηση της Γαλλίας αντιμετωπίζουν από τα μέσα Νοεμβρίου μια κοινωνική εξέγερση κατά της δημοσιονομικής πολιτικής και «εναντίον των αδικιών», η οποία συνεχίζεται- με μειωμένο αριθμό συμμετεχόντων- κάθε Σάββατο στη διάρκεια διαδηλώσεων.

Γερμανία: Κόλαφος για τον συνασπισμό της Μέρκελ οι ευρωεκλογές

Τα κόμματα του συνασπισμού της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται από σήμερα κιόλας να αντλήσουν τα διδάγματα από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, στις οποίες έλαβαν ιστορικά χαμηλά ποσοστά τα οποία βαθαίνουν την κρίση ταυτότητας της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κεντροδεξιά παράταξη της καγκελαρίου (CDU-CSU) εξασφάλισε 28,6%, το οποίο είναι το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία της, μολονότι παρέμεινε πρώτο κόμμα στην Γερμανία. Την ίδια ώρα ο εταίρος της στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), υπέστησαν πραγματική πανωλεθρία, εξασφαλίζοντας ποσοστό 15,3%, με τους Πράσινους να τους ξεπερνούν και να καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση με ποσοστό 20,9%. Παράλληλα η ακροδεξιά Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) εξασφαλίζει 10,8% και Η Αριστερά (Die Linke) και το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) από 5,4%, σύμφωνα με εκτιμήσεις και προβολές που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι τώρα.

Τα αποτελέσματα των χθεσινών ευρωεκλογών αποδυναμώνουν περαιτέρω τον μεγάλο συνασπισμό, τον GroKo, μια συμμαχία η οποία από την ανάληψη των καθηκόντων της στις αρχές του 2018 αντιμετωπίζει την μία κρίση μετά την άλλη, σε τέτοιο σημείο που η καγκελάριος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την ηγεσία του κόμματός της, του CDU.

Στην περίπτωση αποχώρησης των Σοσιαλδημοκρατών από την κυβέρνηση συνασπισμού, οι Χριστιανοδημοκράτες δεν έχουν καμία εγγύηση ότι θα διατηρήσουν την καγκελαρία, ελλείψει μιας εναλλακτικής πλειοψηφίας που θα μπορούσε να επιβληθεί.

Ο Ματέο Σαλβίνι κρατά τα ηνία στην Ιταλία

Η ακροδεξιά παράταξη της Λέγκα φέρεται να αναδείχθηκε μεγαλύτερο κόμμα στις εκλογές της Κυριακής, ξεπερνώντας τον κυβερνητικό του εταίρο, το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S, «αντισυστημικό»), που έχει απολέσει σχεδόν το ένα τρίτο της εκλογικής του βάσης μέσα σε έναν χρόνο, καταδεικνύουν exit polls που μεταδόθηκαν από τέσσερα ιταλικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Αν επιβεβαιωθεί, το αποτέλεσμα αυτό ενδέχεται να μεταβάλει σημαντικά την ισορροπία ισχύος στην ιταλική κυβέρνηση συμμαχίας, η οποία σπαράσσεται από έριδες, αλλά και να δώσει περισσότερη εξουσία στον ηγέτη της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, που επιδιώκει να τεθούν σε εφαρμογή φοροαπαλλαγές πιθανόν παραβαίνοντας τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δημοσιονομικά.

Τα exit polls προβλέπουν ότι η Λέγκα θα λάβει από το 26% ως το 31% των ψήφων, από 17% στις βουλευτικές εκλογές του 2018 και 6,2% στις προηγούμενες ευρωεκλογές, το 2014, μεταδίδει το ΑΠΕ. Η σκληρή στάση του Σαλβίνι, ειδικά στο ζήτημα της μετανάστευσης, πιστεύεται ότι συνέβαλε στην αύξηση του ποσοστού της Λέγκας. Ωστόσο, νωρίτερα φέτος η ακροδεξιά παράταξη του Σαλβίνι συγκέντρωνε έως και το 37% των ψήφων, κάτι που υποδεικνύει ότι η ορμή του ανασχέθηκε κατά τι έπειτα από μήνες ταχείας ανόδου.

Το M5S, του οποίου ηγείται ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάγιο, έλαβε από 18,5% ως 23%, σύμφωνα με τα exit polls, από 32% στις βουλευτικές εκλογές του 2018 και 21,1% πριν από πέντε χρόνια.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) φέρεται να συγκεντρώνει από το 20,5% ως το 25,0%, από 18,7% το 2018 και 40,8% το 2014 και να μετατρέπεται στο δεύτερο κόμμα.

Βρετανία: Νίκη Φάρατζ, καταποντίστηκαν οι Συντηρητικοί

Το Κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ κερδίζει τις ευρωεκλογές στη Βρετανία, επωφελούμενο από την οργή του εκλογικού σώματος στο Ηνωμένο Βασίλειο για την αποτυχία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να υλοποιήσει την απόφασή του για αποχώρηση από την ΕΕ, δείχνουν τα πρώτα μερικά επίσημα αποτελέσματα.

«Οι πληροφορίες που λαμβάνω είναι ότι το Κόμμα Brexit τα πηγαίνει πολύ καλά (…) φαίνεται ότι θα είναι μια μεγάλη νίκη για το Κόμμα Brexit», δήλωσε ο ίδιος ο Φάρατζ σε δημοσιογράφους.

Τα πρώτα αποτελέσματα τα οποία προέρχονται από το Λιντς δείχνουν ότι το Κόμμα Brexit λαμβάνει 29%, οι Εργατικοί 20%, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 18%, οι Πράσινοι 16% και οι Συντηρητικοί 7%. Το ποσοστό της συμμετοχής στο Λιντς ανήλθε σε 34%.

Το Εργατικό Κόμμα έχασε 13 ποσοστιαίες μονάδες από το ποσοστό που είχε λάβει στις ευρωεκλογές του 2014, ενώ το Συντηρητικό Κόμμα έχασε 12 μονάδες από το ποσοστό του 2014.

Πρόβλεψη του BBC δείχνει νίκη του Κόμματος Brexit με ποσοστό 31,5% και ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες καταλαμβάνουν την δεύτερη θέση. Οι Συντηρητικοί της Μέι θα λάβουν σύμφωνα με την ίδια πρόβλεψη του βρετανικού δικτύου που στηρίζεται στα πρώτα αποτελέσματα ποσοστό από 10 ως 12%, ενώ το 2014 είχαν λάβει 24%.

Στην πρώτη θέση οι Σοσιαλιστές στην Ισπανία

Σημαντικές νίκες, σε τρεις διαφορετικές κάλπες, από τις οποίες βγαίνουν ενισχυμένοι ενόσω προσπαθούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, σημείωσαν χθες οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ.

Οι Ισπανοί εξέλεξαν χθες περισσότερους από 8.000 δημάρχους και κυβερνήτες σε 12 από τις 17 περιφέρειες της χώρας, καθώς επίσης μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι Σοσιαλιστές εξασφάλισαν τις περισσότερες ψήφους στις 10 από τις 12 περιφέρειες, ανοίγοντας επίσης τον δρόμο για τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η Αριστερά έχασε δύο μεγάλες μάχες, στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη.

Στη μεν Μαδρίτη, η τριπλή συμμαχία του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), των κεντροδεξιών Ciudadanos (Πολιτών) και του ακροδεξιού Vox, μπορούν να καταλάβουν τη δημαρχία.

Στη Βαρκελώνη, η απερχόμενη δήμαρχος Άντα Κολάου έχασε για λίγες ψήφους την πρωτιά από τον υποψήφιο της Εθνικιστικής Αριστεράς (ERC) Έρνεστ Μαραγάλ, ο οποίος και θα είναι ο νέος δήμαρχος της καταλανικής πρωτεύουσας δίχως συγκλονιστικού απροόπτου – εάν δεν  προκύψει μία ανοίκεια συμμαχία.

Το ακροδεξιό Vox αν και δεν εξασφάλισε τα επιθυμητά γι’ αυτό αποτελέσματα, σε κάθε περίπτωση εξακολουθεί να έχει ρυθμιστικό ρόλο σε ορισμένες δημαρχίες της χώρας. Το Vox εξασφάλισε επίσης τις πρώτες έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.