Πολύτιμοι φίλοι από την άλλη όχθη του Ειρηνικού

Πολύτιμοι φίλοι από την άλλη όχθη του Ειρηνικού

Στην Ασία στρέφει το βλέμμα η Κολομβία, ενώ το Πεκίνο φαίνεται να «κατακτά» άλλη μία αγορά της Λατινικής Αμερικής.

Οι σχέσεις συσφίγγονται με… τον παραδοσιακό κινεζικό τρόπο, χρόνο με το χρόνο όλο και πιο πολύ, και η Κολομβία μπορεί πλέον να διεκδικεί με αξιώσεις τη «φιλία» του Πεκίνου, που επιδιώκει με επιμονή και υπομονή να επεκταθεί σε όλον τον κόσμο.

Από την πρώτη επίσημη επίσκεψη του στην Κίνα το 2005, ο τότε πρόεδρος της Κολομβίας Αλβάρο Ουρίμπε είχε δηλώσει την επιθυμία του να «υλοποιήσει την πολιτισμική και εμπορική ολοκλήρωση» της φιλίας με τους Κινέζους, κι αυτή η φιλοδοξία φαίνεται ότι άρχισε να υλοποιείται στις αρχές του 2011, όταν ανέλαβε την εξουσία ο Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Από τότε οι δυο πλευρές είχαν ανακοινώσει ότι καταστρώνουν ένα κοινό σχέδιο 7,6 δισ. δολαρίων για την κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής, που θα ενώνει τις ακτές του Ατλαντικού και του Ειρηνικού. Στόχος να επιταχύνουν την εξαγωγή των φυσικών πόρων στην Ασία, σε απευθείας ανταγωνισμό με το Κανάλι του Παναμά.

Διαβάστε ακόμη: Από τον Ειρηνικό στον Ατλαντικό μέσω… Νικαράγουας

Για τον Σάντος η λογική πίσω από αυτή τη συμφωνία ήταν προφανής: «Η Ασία», είπε τότε, «είναι η μελλοντική μηχανή για την ανάπτυξη». Το μέγεθος του φιλόδοξου έργου, αλλά και οι πολιτικές του Σάντος για την ενδυνάμωση των σχέσεων με την Κίνα, είχαν κάνει εκείνη την περίοδο πολλούς αναλυτές να αναρωτηθούν εάν η Κολομβία θα αναδειχθεί σε έναν νέο πόλο επιρροής του Πεκίνου, αντικαθιστώντας ακόμα και τις παραδοσιακές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Αυτή η προσέγγιση ήταν εμφανής και από τους γείτονες της Κολομβίας και διευκολύνθηκε από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού που επιδιώκει να γκρεμίσει τα εμπόδια στο εμπόριο, καταργώντας τους κανονισμούς και τους δασμούς. Η Κολομβία δεν έχει γίνει ακόμα πλήρες μέλος.

Οι συζητήσεις που ξεκίνησε ο Ουρίμπε τώρα προχωράνε γρήγορα, ανακοίνωσε ο υπουργός ενέργειας και ορυχείων, Αλμικάρ Ακόστα. Και το σχέδιο είναι ένα από τα πολλά που προωθούν οι εταιρείες εξόρυξης από τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση για καύσιμα από την Ασία. Προς το παρόν, το κάρβουνο από την Κολομβία εξάγεται μέσω των λιμανιών της στην Καραϊβική και επιβαρύνεται από το υψηλό μεταφορικό κόστος και από τους περιορισμούς που έχουν τα φορτία όταν διέρχονται το Κανάλι του Παναμά.

Με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να προσπαθούν να στηρίξουν λόγω κρίσης τις δικές τους οικονομίες, η Μπογκοτά έχει στρέψει με μεγάλες προσδοκίες το βλέμμα προς την Κίνα, αναζητώντας βοήθεια για να αναπτύξει τις υποδομές της και ειδικά το σιδηροδρομικό της δίκτυο. Έτσι θα μπορεί να αυξήσει παράλληλα και τις εξαγωγές  του άνθρακα, σημαντική πηγή εσόδων για την κυβέρνηση, μέσω των δικαιωμάτων που πληρώνουν στο κράτος οι εταιρείες εξόρυξης.

Τον περασμένο Μάιο, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την έναρξη διαπραγματεύσεων με την κινεζική κρατική εταιρεία China Railways Materials, για την κατασκευή σιδηροδρόμου από τις ακτές μέχρι την κεντρική Κολομβία, όπου υπάρχουν ακόμα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα οπτάνθρακα, που χρησιμοποιείται στην κατασκευή ατσαλιού.

Διαβάστε ακόμη: «Κόρνα» στην αγορά αυτοκινήτων της Κίνας

Η κινεζική επιχείρηση δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει και σε μια αόριστη ανακοίνωση τα άφησε όλα ανοιχτά. «Η διεθνής επιχειρηματική δραστηριότητα είναι ουσιαστική για εμάς… Δεν έχουμε επενδύσει ακόμα, αλλά επιδιώκουμε μια αμοιβαία συμφέρουσα συμφωνία».

Είναι σαφές ότι αυτοί που επείγονται είναι οι Κολομβιανοί. «Ξέρουμε ότι δεν αναπτύσσεται η ευρωπαϊκή οικονομία», είπε ο Ακόστα, «γι’ αυτό για εμάς η Ασία είναι αγορά-κλειδί» και δεδομένης της υψηλής ποιότητας του κολομβιανού άνθρακα, ο υπουργός υποστήριξε ότι η χώρα του μπορεί να ανταγωνιστεί τους μεγάλους παίκτες. Παραδέχθηκε βέβαια ότι αυτό που στην ουσία χρειάζεται η χώρα του είναι  βοήθεια για να αναπτύξει τις υποδομές της, ενώ το Πεκίνο προς το παρόν «σέρνει τα πόδια» του, σπέρνοντας δολώματα καθ’οδόν για να δείξει τις φιλικές της διαθέσεις.

Την περασμένη εβδομάδα για παράδειγμα, έστειλε επτά μεταφερόμενες στρατιωτικές γέφυρες στην Κολομβία, για να βοηθήσουν στην πρόσβαση των σωστικών συνεργείων σε απομονωμένες περιοχές, σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Οι λεγόμενες «Bailey bridges», που δεν είναι σταθερές κατασκευές, αξίζουν 3 εκ. δολάρια και παραδόθηκαν από τον Κινέζο πρέσβη στην Μπογκοτά στον υπουργό Αμυνας, ως «απόδειξη της προόδου στις σχέσεις» μεταξύ των δυο χωρών, μαζί με την υπόσχεση για την προμήθεια του κολομβιανού στρατού με ειδικό εξοπλισμό για την εξουδετέρωση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών – ένα ακόμα φθηνό για την τσέπη των Κινέζων δώρο, αξίας μόνο 5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Διαβάστε ακόμη: «Διώρυγα» στην επιχειρηματικότητα