Poll of Polls Politico: Στις 22 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Poll of Polls Politico: Στις 22 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ
Ðïëßôåò áóêïýí ôï åêëïãéêü ôïõò äéêáßùìá ãéá ôéò ÂïõëåõôéêÝò ÅêëïãÝò 2023, óå åêëïãéêü êÝíôñï óôï Áñêáëï÷þñé Çñáêëåßïõ ÊñÞôçò, ÊõñéáêÞ 21 ÌáÀïõ 2023. ÄéåîÜãïíôáé áðü ôéò 7.00 ôï ðñùß Ýùò ôéò 7.00 ôï áðüãåõìá ïé ÂïõëåõôéêÝò ÅêëïãÝò 2023. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÍÉÊÏÓ ×ÁËÊÉÁÄÁÊÇÓ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μεγαλώνει η «ψαλίδα» ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.

Στις 25 Ιουνίου 2023, οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες για να εκλέξουν τα 300 μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου. Από αυτούς οι 280 εκλέγονται αναλογικά και οι 20 απονέμονται στο κόμμα με τις περισσότερες ψήφους. Τον Μάιο, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές, αλλά δεν πήρε αυτοδυναμία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Politico, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 42%, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που βρίσκεται στο 20%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 12%, το ΚΚΕ με 7%, η Ελληνική Λύση με 4%, η Πλεύση Ελευθερίας με 5%, η Νίκη με 4%, και το ΜέΡα25 με 2%.

Πώς το Politico Poll of Polls παρακολουθεί τις τάσεις των δημοσκοπήσεων σε όλη την Ευρώπη

Αν γίνονταν γενικές εκλογές στη χώρα σας σήμερα, πώς θα ψηφίζατε;

Κάθε εβδομάδα οι εταιρείες δημοσκοπήσεων σε όλη την Ευρώπη θέτουν αυτήν την ερώτηση σε ένα δείγμα του εθνικού τους πληθυσμού για να μετρήσουν την υποστήριξη για καθένα από τα πολιτικά κόμματα. Μερικοί καλούν άτομα στα σταθερά και κινητά τηλέφωνα τους, άλλοι πραγματοποιούν συνεντεύξεις πρόσωπο με πρόσωπο ή χρησιμοποιούν διαδικτυακούς πίνακες.

Τα αποτελέσματα αυτών των επαφών — λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του δείγματος και το ποιος απάντησε στις ερωτήσεις — μπορούν στη συνέχεια να προεκτεθούν για την εκτίμηση της εθνικής γνώμης. Αλλά ακόμα κι αν αυτή η στάθμιση γίνει προσεκτικά και σωστά, οποιοδήποτε μεμονωμένο αποτέλεσμα μπορεί να είναι παραπλανητικό εάν ερμηνευτεί μεμονωμένα. Η προβολή από ένα δείγμα που λαμβάνεται με μία μέθοδο για την εκτίμηση των προθέσεων μιας ολόκληρης χώρας είναι γεμάτη παγίδες. Εδώ μπαίνει η δημοσκόπηση του POLITICO.

Για να ενισχύσει τη στατιστική αξιοπιστία, στοχεύει στο να συγχωνεύσει όλες τις καλά διεξαχθείσες δημοσκοπήσεις για ένα συγκεκριμένο ερώτημα σε μια ενιαία εκτίμηση του εθνικού πολιτικού συναισθήματος. Ο συνδυασμός του αποτελέσματος παράγει μια πιο αξιόπιστη εκτίμηση της πραγματικής κατάστασης της γνώμης, μειώνοντας τον αντίκτυπο των ακραίων αποτελεσμάτων και δείχνοντας τις τάσεις με μεγαλύτερη σαφήνεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: