Πολωνία και ΗΠΑ καλούν για αυστηρότερους ελέγχους της ξένης επιρροής σε δίκτυα 5G

Πολωνία και ΗΠΑ καλούν για αυστηρότερους ελέγχους της ξένης επιρροής σε δίκτυα 5G
«Όλες οι χώρες πρέπει να διασφαλίσουν ότι μόνο αξιόπιστοι και φερέγγυοι προμηθευτές συμμετέχουν στα δίκτυα», αναφέρεται στη διακήρυξη που υπογράφεται από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικλ Πενς και τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Πολωνία πιστεύουν ότι οι προμηθευτές εξοπλισμού δικτύων 5G θα πρέπει να αξιολογούνται σχολαστικά για ξένο κυβερνητικό έλεγχο, αναφέρεται σε μια κοινή διακήρυξη που υπογράφτηκε σήμερα, καθώς η Ουάσιγκτον πιέζει τους συμμάχους της να εξαιρέσουν την Κίνα από τα δίκτυα 5G.

Ο κινεζικός γίγαντας των τηλεπικοινωνιών Huawei Technologies απέρριψε τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι ο εξοπλισμός της δίνει πρόσβαση στις υπηρεσίες πληροφοριών του Πεκίνο, σε μια περίοδο που οι δύο χώρες έχουν εμπλακεί σε εμπορικό πόλεμο.

Η Huawei διαθέτει μια ισχυρή βάση στην Πολωνία, στενό σύμμαχο της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ και ο εθνικός ήρωάς της στο ποδόσφαιρο, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφκσι, φιγουράρει στις διαφημίσεις της.

«Όλες οι χώρες πρέπει να διασφαλίσουν ότι μόνο αξιόπιστοι και φερέγγυοι προμηθευτές συμμετέχουν στα δίκτυα», αναφέρεται στη διακήρυξη που υπογράφεται από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικλ Πενς και τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι.

Στη διακήρυξη αναφέρεται πως είναι σημαντικό να εξακριβωθεί αν ένας εφοδιαστής είναι υποκείμενο ελέγχου από μια ξένη κυβέρνηση, έχει διαφανή ιδιοκτησιακή δομή και διαφανείς επιχειρησιακές πρακτικές.

Η Huawei παραμένει υπό εξονυχιστικό έλεγχο στην Πολωνία, όπου οι αρχές συνέλαβαν έναν Κινέζο υπάλληλο της Huawei και έναν Πολωνό πρώην αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών με κατηγορίες για κατασκοπία τον Ιανουάριο.

Η Huawei αρνείται τις κατηγορίες για κατασκοπία.

«Οι πολωνικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν διενεργήσει και διενεργούν δραστηριότητες με αυτό τον σκοπό και εντόπισαν ενέργειες που μπορούν να χαρακτηριστούν ως ενέργειες κατασκοπευτικού χαρακτήρα», δήλωσε ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Πενς.

Ο Πενς επιδίωξε επίσης να καθησυχάσει την Πολωνία σχετικά με τη δέσμευση της Ουάσιγκτον να την προστατεύσει από τη Ρωσία, λέγοντας πως οι δύο χώρες πρέπει να «παραμείνουν σε επαγρύπνηση» αναφορικά με ενδεχόμενη ανάμιξη της Μόσχας στις εκλογές και να εργαστούν προς την ανεξαρτησία από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό.

«Με τις προσπάθειές της να αναμιγνύεται σε εκλογές σε όλη την Ευρώπη και όλο τον κόσμο τώρα είναι η στιγμή για μας να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση για τις προθέσεις και τις ενέργειες της Ρωσίας», είπε ο Πενς.

Η έκκληση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο μήνα στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) να επιτραπεί στη Ρωσία να επιστρέψει στην ομάδα απορρίφθηκε από τα άλλα μέλη.

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα είπε πως οι ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία εγείρουν ένα θέμα το κατά πόσον οι σχέσεις με τη χώρα μπορούν να είναι «απλώς ρουτίνα».

«Δυστυχώς τα τελευταία αρκετά χρόνια, η Ρωσία έχει κάνει ενέργειες που δεν μπορούν να αγνοηθούν από κανέναν που σέβεται το διεθνές δίκαιο», δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πενς.

«Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να αναρωτηθούμε αν αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να προσεγγίσουμε τη Ρωσία με έναν τρόπο που είναι απλώς ρουτίνα».

Η Πολωνία θεωρείται ένας από τους πιο στενούς συμμάχους της Ουάσιγκτον στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει συμφωνήσει να αυξήσει την στρατιωτική παρουσία της στο πολωνικό έδαφος, λόγω της νευρικότητας που επικρατεί στη Βαρσοβία μετά την προσάρτηση από τη Ρωσία της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας το 2014 .

«Ξέρουμε πως υπάρχει ακόμη περισσότερη δουλειά να γίνει σε πολλά μέτωπα, επειδή παρά τις πολύχρονες διαπραγματεύσεις οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να κατέχουν παράνομα μεγάλα τμήματα της Γεωργίας και της Ουκρανίας», δήλωσε ο Πενς σε συνέντευξη Τύπου.

«Η αλήθεια είναι πως η Μόσχα επιδιώκει να διχάσει τη συμμαχία μας, τώρα με το πετρέλαιο και τα αποθέματα αερίου της. Η Πολωνία έχει λάβει μια ισχυρή θέση καθώς θα πρέπει να προωθήσουμε την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια».

Ο Πενς επισκέπτεται τη Βαρσοβία, ένα ταξίδι που είχε σχεδιαστεί αρχικά να πραγματοποιήσει ο Τραμπ για τον εορτασμό των 80 χρόνων από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου την 1η Σεπτεμβρίου 1939. Ο Τραμπ ανέβαλε το ταξίδι του την περασμένη εβδομάδα λόγω της επικείμενης άφιξης του κυκλώνα Ντόριαν.