Πολωνία: Μια πολλά υποσχόμενη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό

Πολωνία: Μια πολλά υποσχόμενη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό

Η ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, η επιστροφή της αεροπορικής LOT και οι ευκαιρίες για αύξηση τουριστικών εσόδων.

Ιδιοσυγκρασιακά οι Πολωνοί είναι ένας λαός που ταξιδεύει συχνά, από 3- 6 φορές το χρόνο στο εξωτερικό, ξοδεύει χρήματα, αλλά μέχρι πρότινος δεν είχε στο ραντάρ του την Ελλάδα, μια τάση που φαίνεται τα τελευταία χρόνια να αλλάζει δημιουργώντας σημαντικές προοπτικές για τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών στο πεδίο του τουρισμού.

Όπως τόνισε η κα Νικολέτα Νικολόπουλου, Προϊσταμένη Υπηρεσίας ΕΟΤ Πολωνίας στο Virtual Greek Panorama, μια πρωτοβουλία των Travel Media Applications και της North Events που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, οι Πολωνοί εμφανίστηκαν μαζικά στην Ελλάδα από το 2019 και έκτοτε κινούνται σταθερά στο top5 των ξένων τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας μετά τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Ραγδαία άνοδος στην 3η θέση το 2021

«Πρόκειται για μία σημαντική δύναμη η οποία ακόμα και το 2020 που ήταν μία δύσκολη χρονιά – λόγω της πανδημίας και των επιπτώσεων στα ταξίδια, αλλά και στην ψυχολογία των τουριστών – έκανε αισθητή την εμφάνιση της, κυρίως στη Ρόδο και την Κρήτη. Την περασμένη χρονιά, συνολικά 1 εκατομμύριο Πολωνοί ήρθαν αεροπορικώς μέσω charter ή απευθείας πτήσεων στη χώρα μας και μόλις το 2% οδικώς. Τα στοιχεία που έχουμε για την τρέχουσα χρονιά, αφορούν  το διάστημα Ιουλίου- Σεπτεμβρίου και δείχνουν ότι οι Πολωνοί έχουν ανέβει στην 3η θέση των χωρών προέλευσης από περιφερειακά αεροδρόμια αγγίζοντας σε αριθμό τους 540.561 τουρίστες» δήλωσε η κα Νικολοπούλου.

Αν προσπαθήσουμε να σκιαγραφήσουμε το προφίλ του Πολωνού τουρίστα θα λέγαμε ότι περιλαμβάνει τα εξής χαρακτηριστικά: επιλέγει να κάνει κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, προτιμά τα all-inclusive πακέτα (πάνω από το 70%επιλέγουν 4άστερα και 5άστερα ξενοδοχεία), η μέση τιμή πακέτου κυμαίνεται μεταξύ 850 ευρώ  και 1500 ευρώ και η χρονική διάρκεια διακοπών αγγίζει την μία εβδομάδα.

Καταλυτικό ρόλο στην εισροή Πολωνών τουριστών στη χώρα μας έπαιξε φυσικά το γεγονός ότι η  LOT airlines επέστρεψε. Μετά από χρόνια υλοποίησε πτητικό πρόγραμμα με κανονικές πτήσεις σε 12 ελληνικούς προορισμούς, αλλά και με πτήσεις τσάρτερ σε 7 ελληνικούς προορισμούς.

«Καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια ως ΕΟΤ και υπήρξαν αρκετές διαπραγματεύσεις για να επιστρέψει η αεροπορική στη χώρα μας. Ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον αυτή η σχέση. Οι Πολωνοί είναι ταξιδιώτες έχουν στην φιλοσοφία τους το ταξίδι. Είναι μία αγορά που τώρα “χτίζεται” για την Ελλάδα και υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες, αρκεί κι εμείς να κινηθούμε σωστά και έγκαιρα» επεσήμανε η κα Νικολοπούλου.