Πολωνία: Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων μιλά για «στρατιωτική σύγκρουση πλήρους κλίμακας»

Πολωνία: Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων μιλά για «στρατιωτική σύγκρουση πλήρους κλίμακας»
Photo: pixabay.com
Οι σχέσεις της Πολωνίας με τη Ρωσία έχουν επιδεινωθεί από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η Πολωνία πρέπει να προετοιμάσει τους στρατιώτες της για μια ολοκληρωτική σύγκρουση, δήλωσε την Τετάρτη ο αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεών της, καθώς η χώρα ενισχύει τον αριθμό των στρατευμάτων στα σύνορά της με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία-.

Οι σχέσεις της Πολωνίας με τη Ρωσία και τη σύμμαχό της Λευκορωσία έχουν επιδεινωθεί απότομα από τότε που η Μόσχα έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στη γειτονική Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ξεκινώντας έναν πόλεμο που εξακολουθεί να διεξάγεται.

“Σήμερα, πρέπει να προετοιμάσουμε τις δυνάμεις μας για σύγκρουση πλήρους κλίμακας, όχι για σύγκρουση ασύμμετρου τύπου”, δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού στρατηγός Βίσλαβ Κουκούλα σε συνέντευξη Τύπου.

“Αυτό μας αναγκάζει να βρούμε μια καλή ισορροπία μεταξύ της συνοριακής αποστολής και της διατήρησης της έντασης της εκπαίδευσης στο στρατό”, είπε.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάβελ Μπέιντα δήλωσε ότι από τον Αύγουστο, ο αριθμός των στρατευμάτων που φρουρούν τα ανατολικά σύνορα της Πολωνίας θα αυξηθεί σε 8.000 από 6.000 που είναι σήμερα, με μια πρόσθετη οπισθοφυλακή 9.000 ατόμων που θα μπορεί να ενισχύσει τη δράση εντός 48 ωρών προειδοποίησης.

Τον Μάιο, η Πολωνία ανακοίνωσε λεπτομέρειες για την “Ανατολική Ασπίδα”, ένα πρόγραμμα ύψους 10 δισεκατομμυρίων ζλότυ (2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για την ενίσχυση της άμυνας κατά μήκος των συνόρων της με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, το οποίο σχεδιάζει να ολοκληρώσει μέχρι το 2028.

Τα σύνορα με τη Λευκορωσία αποτελούν σημείο ανάφλεξης από τότε που οι μετανάστες άρχισαν να συρρέουν εκεί το 2021, αφού η Λευκορωσία άνοιξε ταξιδιωτικά γραφεία στη Μέση Ανατολή προσφέροντας μια νέα ανεπίσημη διαδρομή προς την Ευρώπη – μια κίνηση που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση αποσκοπούσε στη δημιουργία κρίσης.

Η Βαρσοβία έχει αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες σε περισσότερο από το 4% της οικονομικής της παραγωγής φέτος ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com