Πώς οι αστέρες του κινηματογράφου «πολεμούν» υπέρ της ισότητας των δύο φύλων

Πώς οι αστέρες του κινηματογράφου «πολεμούν» υπέρ της ισότητας των δύο φύλων

Βαριά ονόματα του κινηματογράφου και της τηλεόρασης που υπογράφουν ανοιχτή επιστολή κατά των διακρίσεων.

«Κίτρινη κάρτα» σε πολιτικούς ηγέτες δείχνουν η Όπρα Γουίνφρεϊ, η Μέριλ Στριπ, η Νάταλι Πόρτμαν κι άλλα βαριά ονόματα του κινηματογράφου και της τηλεόρασης που υπογράφουν ανοιχτή επιστολή κατά της ανισότητας των φύλων.

Οι 140 «υπογραφές» από τη βιομηχανία του θεάματος και όχι μόνο, «προειδοποιούν» τους πολιτικούς ηγέτες με αυτή την επιστολή, σε μια πρωτοβουλία της οποίας αιχμή του δόρατος είναι η διεθνής φιλανθρωπική οργάνωση ONEγ. Μεταξύ των «υπογραφών», οι Λετίσια Ράιτ και Τσάντγουικ Μπόουζμαν («Black Panther»), η Ρις Γουίδερσπουν, ο Ράιαν Ρέινολντς, η Έιμι Σούμερ, η Ίσα Ρέι, ο Μάικλ Σιν, η Θάντι Νιούτον, η Νάταλι Ντόρμερ.

Ζητούν δέσμευση για να βοηθηθεί το κάθε κορίτσι να έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση. Ζητούν από τους πολιτικούς ηγέτες να χρησιμοποιήσουν όλη τους την εξουσία για να κάνουν εφικτές «ιστορικής διάστασης αλλαγές για τις γυναίκες». Στην επιστολή, αναφέρονται στη φτώχεια ως κάτι σεξιστικό και τονίζουν: «Δεν θα μείνουμε άπραγες ενόσω παραβλέπονται οι πιο φτωχές γυναίκες».

Η ανοιχτή επιστολή έχει ως εξής:

«Αγαπητοί Παγκόσμιοι Ηγέτες,

σας προειδοποιούμε.

Για 130 εκατομμύρια κορίτσια χωρίς εκπαίδευση. Για ένα δισεκατομμύριο γυναίκες χωρίς πρόσβαση σε τραπεζικό λογαριασμό. Για 39.000 κορίτσια, που σήμερα τα πάντρεψαν ενώ είναι ακόμη παιδιά. Για τις γυναίκες παντού, που πληρώνονται λιγότερο από ό,τι οι άντρες, ενώ κάνουν την ίδια δουλειά.

Πουθενά στον κόσμο οι γυναίκες δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άντρες, αλλά το χάσμα των φύλων είναι ευρύτερο για τις γυναίκες που ζουν στη φτώχεια.

Η φτώχεια είναι σεξιστική. Και δεν θα μείνουμε άπραγες ενόσω παραβλέπονται οι πιο φτωχές γυναίκες.

Έχετε την ισχύ να φέρετε, φέτος, ιστορικές αλλαγές για τις γυναίκες. Από την G7 έως την G20. Από την Αφρικανική Ένωση έως τους ετήσιους προϋπολογισμούς σας. Θα σας ωθήσουμε για δεσμεύσεις και θα σας ελέγχουμε γι’ αυτές. Και αν τις φέρετε (τις αλλαγές αυτές) θα είμαστε οι πρώτες που θα υπερασπιστούμε την πρόοδό σας.

Δεν θα σταματήσουμε έως ότου υπάρξει δικαιοσύνη για τις γυναίκες και τα κορίτσια, παντού.

Γιατί για κανέναν από μας δεν υπάρχει ισότητα έως ότου υπάρχει ισότητα για όλους μας».

Την εκστρατεία έχουν «αγκαλιάσει» και ονόματα εκτός της show biz, όπως η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, το υψηλόβαθμο στέλεχος του Facebook Σέριλ Σάντμπεργκ, η Τσέλσι Κλίντον και η ιδρύτρια της «Huffington Post» Αριάνα Χάφινγκτον.