Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις μεγαλύτερες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη

Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις μεγαλύτερες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη
Photo: pixabay.com
Η προώθηση της τεχνολογικής αλλαγής και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών σε κλίμακα για την αντιμετώπιση των πιο πιεστικών προκλήσεων του κόσμου είναι η μεγάλη επιταγή της εποχής μας.

Το 2022, μας παρουσιάστηκαν πολλές εκπληκτικές εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ). Ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτές οι εξελίξεις ωθούν τα όρια αυτού που έχουμε τώρα (στενή τεχνητή νοημοσύνη) προς το ιερό δισκοπότηρο της τεχνητής γενικής νοημοσύνης (μια μηχανή που μπορεί να μιμηθεί τη σκέψη και τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων των ανθρώπων, αλλά πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια).

Μεταξύ των πολλών εξελίξεων το 2022, τέσσερις ανακαλύψεις είναι αξιοσημείωτες και θα είναι σημαντικές το 2023 και μετά, τόσο στο πλαίσιο των συζητήσεων για την υπεύθυνη ανάπτυξη σχεδιασμού και χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης όσο και στη μετασχηματιστική δύναμη που έχει για τις κοινωνίες μας.

Πρώτα ήρθε το DALL-E, η ΤΝ που μπορεί να δημιουργήσει εικόνες από προφορικές περιγραφές. Πολλοί από εμάς απολαύσαμε να παίζουμε με το εργαλείο και να αποδεχόμαστε την ικανότητα που μας έδωσε να σχεδιάζουμε με νέους τρόπους. Άλλοι ανησύχησαν μήπως η τεχνητή νοημοσύνη κυριαρχήσει στην ανθρώπινη δημιουργικότητα. Επιπλέον, δεδομένου ότι το DALL-E τραβάει φωτογραφίες από το διαδίκτυο, υπάρχει ανησυχία ότι ορισμένες κουλτούρες με μικρή διαδικτυακή εκπροσώπηση θα μείνουν εκτός αυτών των μοντέλων και θα εκπροσωπούνται λιγότερο στον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακολούθησε το ChatGPT, το «αδερφάκι» του DALL-E. Ενώ το DALL-E δημιουργεί νέες εικόνες, το ChatGPT δημιουργεί κείμενο και κώδικα. Αυτά τα κείμενα μπορεί να είναι άρθρα εφημερίδων, δοκίμια μαθητών, ομιλίες, επιστημονικές εργασίες και άλλα. Και πάλι, το κάνει από μια γραπτή περιγραφή που παρέχεται από τους χρήστες. Οι ανησυχίες που περιβάλλουν το DALL-E περιβάλλουν επίσης το ChatGPT∙ είναι ένα «μαύρο κουτί», επομένως δεν καταλαβαίνουμε πώς λειτουργεί. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εάν το ChatGPT βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και εάν χρησιμοποιηθεί με τον σωστό τρόπο, θα είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο.

Επιπλέον, η εταιρεία ανάπτυξης AI DeepMind δημιούργησε έναν αλγόριθμο που κωδικοποιεί πολύ καλά. Το σύστημα AlphaCode μπορεί να νικήσει το 72% των ανθρώπων προγραμματιστών σε αγώνες και πρόσφατα έλυσε περίπου το 30% των προβλημάτων κωδικοποίησης σε έναν εξαιρετικά περίπλοκο διαγωνισμό κωδικοποίησης εναντίον ανθρώπων. Αν και αυτό το ποσοστό μπορεί να φαίνεται χαμηλό, αυτός ο αλγόριθμος διδάσκεται εκθετικά – σκεφτείτε το AlphaGo που τώρα μπορεί να κερδίσει κάθε άνθρωπο παίκτη GO. Είναι απίθανο η τεχνητή νοημοσύνη να αναλάβει πλήρως τον προγραμματισμό, αλλά θα μειώσει δραματικά τον αριθμό των ανθρώπων που χρειάζονται για να κωδικοποιήσουν.

Αν όλα τα παραπάνω είναι εξαιρετικά, και είναι, η άφιξη του Gato είναι το κερασάκι στην τούρτα. Το Gato είναι μια σημαντική εξέλιξη γιατί ενώ οι ισχυροί αλγόριθμοι επί του παρόντος κάνουν ένα ή δύο πράγματα εξαιρετικά καλά, το Gato μπορεί να κάνει πολλά. Αυτό περιλαμβάνει το να παίζει Atari, να βάζει τίτλους σε εικόνες, να συνομιλεί με τους χρήστες, να στοιβάζει μπλοκ με χρήση ρομποτικού βραχίονα και πολλά άλλα. Αυτή η εξέλιξη μας απομακρύνει από τη στενή, μονόπλευρη εργασία της τεχνητής νοημοσύνης και μας εισάγει στη σφαίρα μιας τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να κάνει πολλαπλές εργασίες.

Οι εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης το 2022 έθεσαν τις βάσεις για σημαντική πρόοδο και βελτιώσεις το 2023. Αυτό περιλαμβάνει, κυρίως, τη δημιουργία συζητήσεων σχετικά με τον καλύτερο τρόπο χρήσης και επέκτασης της τεχνητής νοημοσύνης.

Μέχρι στιγμής, έχουμε δει χαμηλότερη από την αναμενόμενη απορρόφηση από τις επιχειρήσεις, καθώς ο ιδιωτικός τομέας περιμένει από τις κυβερνήσεις να θεσπίσουν κανονισμούς. Αυτό είναι πιθανό να αλλάξει καθώς τίθενται σε ισχύ ρυθμιστικά καθεστώτα όπως ο νόμος της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη, η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων της ΤΝ των ΗΠΑ και οι κινεζικοί κανονισμοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 2023, μπορούμε να περιμένουμε πολλούς κλάδους, πέρα από τον τεχνολογικό, να υιοθετήσουν περαιτέρω την τεχνολογία. Σε ορισμένους τομείς, όπως η φροντίδα των ηλικιωμένων και η υγειονομική περίθαλψη, πιθανότατα θα δούμε πολλές θετικές εξελίξεις. Αυτό περιλαμβάνει την ενίσχυση της φροντίδας μέσω εργασιών όπως η ανάγνωση ακτινογραφιών και η βελτίωση των συστημάτων χορήγησης που θα μειώσουν το κόστος και θα εξασφαλίσουν τακτικές θεραπείες, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων. Μπορεί επίσης να δούμε εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης στην κατασκευή, τα φαρμακευτικά προϊόντα, την κινητικότητα και σε κλάδους όπως το ανθρώπινο δυναμικό.

Ωστόσο, πρέπει να φροντίσουμε να μην επιδεινωθεί το χάσμα Βορρά-Νότου, καθώς πολλές επιχειρήσεις στον Παγκόσμιο Νότο είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν τα χρήματα, τα αναγνώσιμα δεδομένα από υπολογιστή ή την ικανότητα να ενσωματώσουν την τεχνητή νοημοσύνη.

Φέτος, μπορούμε επίσης να περιμένουμε περισσότερο διάλογο σχετικά με τον καλύτερο τρόπο χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στην κοινωνία. Σε ορισμένους τομείς, αυτό θα απαιτήσει δύσκολες συζητήσεις. Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου, για παράδειγμα, αυξάνουν τη χρήση συστημάτων αναγνώρισης προσώπου με τεχνητή νοημοσύνη, τα οποία έχουν πυροδοτήσει εκτεταμένες ανησυχίες για το απόρρητο και την επιτήρηση. Τα όπλα με τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσονται επίσης σε πολιτικοποιημένα πλαίσια. Η πόλη του Σαν Φρανσίσκο, για παράδειγμα, δέχθηκε πίεση για συζήτηση σχετικά με τη χρήση θανατηφόρων ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης από αξιωματούχους επιβολής του νόμου. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, υπήρξε τέτοια κατακραυγή που οι δημοτικοί υπάλληλοι απέσυραν την πρότασή τους, αλλά το θέμα παραμένει ζωντανό και είναι κάτι για το οποίο όλοι οι πολίτες πρέπει να πουν τη γνώμη τους.

Ως εκ τούτου, έρευνες όπως αυτή που διεξάγεται από το Διαπεριφερειακό Ερευνητικό Ινστιτούτο Εγκλήματος και Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Εθνών και το Κέντρο Καινοτομίας INTERPOL είναι ένα καλό πρώτο βήμα για να δοθεί στο κοινό φωνή. Σε αυτή την περίπτωση, οι υπηρεσίες ρωτούν το κοινό πώς αισθάνεται για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από την αστυνομία. Τα σχόλια θα τροφοδοτήσουν το έργο τους για την ανάπτυξη μιας εργαλειοθήκης για υπεύθυνη καινοτομία τεχνητής νοημοσύνης στην επιβολή του νόμου – έναν καινοτόμο και πρακτικό οδηγό για την υποστήριξη των υπηρεσιών επιβολής του νόμου πάνω σε αυτό το περίπλοκο θέμα.

Πάνω απ ‘όλα, το θεμελιώδες ερώτημα για το 2023 δεν είναι αν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να είναι ακριβή και αποτελεσματικά, αλλά πώς πρέπει να χρησιμοποιούνται και σε ποιο βαθμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com