Πώς μπορούν οι ηγέτες να παράγουν αξία καθημερινά;

Πώς μπορούν οι ηγέτες να παράγουν αξία καθημερινά;

Μικρά μυστικά για όσους θέλουν να αφήσουν το δικό τους στίγμα. 

Το άλμα από το μάνατζερ στο γενικό διευθυντή κι από το γενικό διευθυντή στον ηγέτη δεν είναι μια ξεκάθαρη κι απλή διαδικασία. Προτού αναλάβετε την επόμενη ηγετική σας θέση, ελέγξτε την ακόλουθη λίστα ώστε να είστε σε θέση να προσφέρετε έργο σε καθημερινή βάση.

1. Να είστε θετικός αλλά όχι αιθεροβάμων

Τα παράπονα πηγαίνουν από τα κατώτερα κλιμάκια της διοίκησης προς τα ανώτερα, και όχι ανάποδα. Μην φανείτε αρνητικός σχετικά με στρατηγικά ζητήματα μπροστά σε άλλους• οι κατώτεροί σας θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπό σας. Επίσης, η αρνητική συμπεριφορά σας θα κάνει τους άλλους να αναρωτιούνται τι λέτε εν τη απουσία τους.

2. Να είστε άνετος αλλά όχι αλαζόνας

Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην άνεση και την αλαζονεία. Η άνεση – ή αυτοπεποίθηση – προέρχεται από τη βεβαιότητα και την πίστη στις δυνάμεις κάποιου, ενώ η αλαζονεία βασίζεται στη μείωση των άλλων. Δεν θέλετε να κάνετε το δεύτερο, ούτε να είστε γνωστός στους άλλους γι’ αυτό. Συχνά, η αλαζονεία απλώς καλύπτει προσωπικές αδυναμίες και αντανακλά χαμηλή αυτοπεποίθηση.

3. Η σιωπή είναι χρυσός

Οι ηγέτες δεν βρίσκονται στη θέση που βρίσκονται για να έχουν πάντα τις σωστές απαντήσεις. Αντίθετα, ρόλος τους είναι να δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου λαμβάνονται αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα μιας επιχείρησης, εκτός φυσικά από τις στρατηγικές αποφάσεις που λαμβάνει ένας πρόεδρος ή ένας διευθύνων σύμβουλος.

4. Μην αργείτε

Να είστε στην ώρα σας. Η καθυστερημένη άφιξη σε μια συνάντηση δείχνει είτε έλλειψη αυτοπειθαρχίας, είτε έλλειψη ενδιαφέροντος. Διαλέξτε…

5. Να είστε ειλικρινής αλλά όχι αγενής

Ως ηγέτης, ένα πράγμα πρέπει να είναι πάντα σαφές για σας: ποια είναι η επαφή σας με τους εργαζόμενους. Αν οι άνθρωποι νοιώθουν ότι συνεχώς προκύπτουν απρόβλεπτες αλλαγές, τότε εσείς ως ηγέτης δεν κάνετε καλά τη δουλειά σας ως προς την προβολή των προθέσεων, των στόχων και της καθοδήγησης σας στους άλλους.

6. Να έχετε εμπιστοσύνη αλλά να μην είστε εύπιστος

Ο καλύτερος τρόπος για να χτίσετε εμπιστοσύνη είναι να την προσφέρετε. Όμως, πρέπει να κατανοήσετε ως ηγέτης ότι ο καθένας θέλει ένα κομμάτι του χρόνου σας, κι όχι πάντα με τις καλύτερες των προθέσεων. Κάποιοι απλώς θέλουν να «φανούν» πλάι σ’ έναν ηγέτη. Δώστε μια ευκαιρία στους ανθρώπους, αλλά μην είστε εύπιστος.

7. Να είστε ευγνώμων. Πάντα.

Τα καλά νέα ως προς την ηγεσία είναι ότι δεν καθορίζεται από τη θέση, τη θητεία, το στάτους ή την εξωτερική εμφάνιση. Αντίθετα, είναι μια συγκεκριμένη συμπεριφορά και μια προσωπική επιλογή. Η ουσία της; Να ενθαρρύνει, να διευκολύνει, να ισχυροποιεί. Και όχι να αχρηστεύει, ούτε να ακινητοποιεί.