Αριθμοί που σοκάρουν: Χάθηκαν 587 δισ. ευρώ από τις περιουσίες των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης

Αριθμοί που σοκάρουν: Χάθηκαν 587 δισ. ευρώ από τις περιουσίες των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης

Τη ζοφερή πραγματικότητα των έξι τελευταίων ετών παρουσιάζει μελέτη της Credit Suisse.

Μελέτη για την εξέλιξη του πλούτου σε περισσότερες από 200 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, που προκαλεί μεγάλο προβληματισμό πραγματοποίησε η τράπεζα Credit Suisse.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της συγκεκριμένης έρευνας που είναι επικαιροποιημένα ως τη φετινή χρονιά, στην Ελλάδα στα 6 χρόνια της ύφεσης, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 57 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική περιουσία των πολιτών υποχώρησε κατά 587 δισ. ευρώ. Κάθε νοικοκυριό είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 67.291 ευρώ.

Με βάση με τα στοιχεία της Credit Suisse, τα περιουσιακά στοιχεία των ελληνικών νοικοκυριών από το 2000 ως το υψηλό τους το 2007 υπερδιπλασιάστηκαν καθώς από τα 631 δισ. δολάρια (595 δισ. ευρώ) ξεπέρασαν το 1,5 τρισ. δολάρια (1,41 δισ. ευρώ).

Από το 1999 ως το 2009 μόνο οι τράπεζες και το Δημόσιο δανείστηκαν πάνω από 50 δισ. ευρώ και 200 δισ. ευρώ αντίστοιχα, συντηρώντας το ελληνικό μοντέλο με δανεικά, αφού τα λεφτά που «έπεσαν» στη χώρα χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγική της ανασυγκρότηση.

Μάλιστα το 2008, που άρχιζε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση η χώρα κατανάλωνε 14 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, περισσότερο από ό,τι παρήγαγε και έτσι βρέθηκε εκτός αγορών και συνεπακόλουθα στην αγκαλιά της τρόικας – κουαρτέτου σήμερα.

Η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε τεράστιο πλήγμα για την κατανάλωση συρρικνώνοντας την εγχώρια ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες. Μάλιστα, με βάση τους υπολογισμούς της Allianz, η μεσαία τάξη της Ελλάδςα αποτελεί πλέον μόλις το 20% του πληθυσμού, από 50% την εποχή που η Ελλάδα γινόταν μέλος του ευρώ.

Στα χρόνια της κρίσης οι τιμές των ακινήτων υποχώρησαν κατά 45% – 50%, ενώ μελέτη της PwC, υπολογίζοντας πως με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να επιστρέφει στα προ κρίσης επίπεδα περίπου το 2030, κατέδειξε ότι η σύγκλιση προσφοράς και ζήτησης θα λάβει χώρα περί το 2047, ενώ οι τιμές θα προσεγγίσουν τα προ κρίσης επίπεδα μετά το 2050.

Ενώ πάντως εκτιμάται ότι η χώρα χρειάζεται πάνω από 100 δισ. ευρώ επενδύσεις την επόμενη 5ετία, το ενδιαφέρον από το εξωτερικό επικεντρώνεται σε σχήματα που έχουν τη στήριξη ισχυρών κρατών (π.χ. Κίνα, Γερμανία) ή σε διεθνή funds που ειδικεύονται σε καταστάσεις χρεοκοπίας, αφού οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές απέχουν.

Σήμερα η ελληνική οικονομία παραμένει εγκλωβισμένη σε μία περίοδο ισχνής ανάπτυξης σύμφωνα με τους οικονομολόγους, οι οποίοι προσβλέπουν πως ύστερα από μία μηδενική ή οριακή (+ 0,1%) ανάπτυξη το 2016, το 2017 αν οι μεταρρυθμίσεις και το σχέδιο διάσωσης εφαρμοστούν επιτυχώς, το ΑΕΠ θα αυξηθεί 1%-2% έναντι του επίσημου στόχου του 2,7%.

Στους 77.000 οι Έλληνες εκατομμυριούχοι

Το 2016 ο παγκόσμιος ιδιωτικός πλούτος του πλανήτη διαμορφώθηκε στα 256 τρισ. δολάρια, την ίδια ώρα που οι εισοδηματικές ανισότητες διευρύνονται.

Το 0,7% του πληθυσμού, περίπου 33 εκατ. άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 77.000 Έλληνες εκατομμυριούχοι ελέγχουν περιουσιακά στοιχειά σε χρηματοοικονομική και φυσική μορφή – αξίας 116.6 τρισ. δολαρίων του παγκόσμιου πλούτου, σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση πλούτου της Credit Suisse.

Την ίδια ώρα, 3,54 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ή το 73,2% του πληθυσμού, μοιράζεται το 6,1 τρισ. δολ. ελέγχοντας μόλις το 2,4 % του παγκόσμιου πλούτου.

Αναλυτικά, το φτωχότερο ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού μοιράζεται κάτι λιγότερο από το 1% του παγκόσμιου πλούτου, ενώ το πλουσιότερο 10%, έχει στα χέρια του το 89% του συνολικού πλούτου και το 1% εξ αυτού ελέγχει τα μισά περιουσιακά στοιχεία του πλανήτη.

Το 2016, τη μεγαλύτερη αύξηση πλούτου σημείωσαν οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, ενώ το Brexit οδήγησε τη Βρετανία σε μεγάλες απώλειες.