Πώς χορηγείται η άδεια άνευ αποδοχών

Πώς χορηγείται η άδεια άνευ αποδοχών

Τι δικαιούται και τι όχι ο εργαζόμενος κατά τη διάρκεια της άδειας.

Η χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών γίνεται έπειτα από συμφωνία των μερών εργοδότη – ασφαλισμένου. Κατά τη διάρκεια της άδειας άνευ αποδοχών ο εργαζόμενος δεν δικαιούται αποδοχές σύμφωνα με την αρχή ότι ο μισθός αντιστοιχεί σε πραγματική εργασία.

Σε περίπτωση συμβάσεως ορισμένου χρόνου η χορήγηση της άδειας αυτής μπορεί να θεωρηθεί ότι επιφέρει αναστολή λήξης της σύμβασης για ίσο χρόνο προς το χρονικό διάστημα της άδειας.

Μετά δε τη λήξη της, ο εργαζόμενος υποχρεώνεται να προσφέρει πάλι τις υπηρεσίες του, ο δε εργοδότης να τις αποδεχθεί ερμηνεύοντας καλόπιστα τους όρους της εργασιακής σύμβασης. Πρόβλημα παρουσιάζεται κατά τους ελέγχους του ΙΚΑ και αν ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιεί στον Οργανισμό την απουσία εργαζομένου με άδεια άνευ αποδοχών, δεδομένου ότι έτσι για τις αντίστοιχες ημέρες δεν υπολογίζονται ασφαλιστικές εισφορές.

Κατά τις αρχές της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών, είθισται ο εργοδότης να γνωστοποιεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες εσόδων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ την έγκριση της άδειας άνευ αποδοχών των υπαλλήλων του μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα με πρωτόκολλο παραλαβής και αυτό για να διευκολυνθεί ο ουσιαστικός έλεγχος των ελεγκτικών οργάνων του Ιδρύματος.

Η ενημέρωση αυτή δεν προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, αντικειμενικό σκοπό έχει τον αποτελεσματικότερο, συνεπή, ακριβή και αδιάβλητο έλεγχο των εργοδοτών με τη σωστή εξακρίβωση των προσώπων που υπάγονται στην ασφάλιση και των εισφορών που πρέπει να καταβληθούν.

Εξάλλου, ο επί του ελέγχου υπάλληλος έχει τη δυνατότητα ή να διενεργεί επιτόπιο έλεγχο, ή να διαπιστώνει την κανονική ασφάλιση των απασχολουμένων από τον εργοδότη μισθωτών, με βάση τις εγγραφές που υπάρχουν, αλλά και από τα λοιπά έγγραφα που τηρεί ο εργοδότης.

Καλό είναι, πάντως, να γίνεται η γνωστοποίηση, γιατί πολλές φορές ο ελεγκτής του ΙΚΑ θεωρεί ότι μπορεί και να υποκρύπτεται αδήλωτη εργασία.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr