Πώς έχασε η Wall Street 1,7 τρισ. δολάρια μέσα σε λίγες μέρες

Πώς έχασε η Wall Street 1,7 τρισ. δολάρια μέσα σε λίγες μέρες
epa07113568 A trader works on the floor of the New York Stock Exchange at the start of the trading day in New York, New York, USA, 23 October 2018. The Dow Jones industrial average dropped over 500 points during morning trading. EPA/JUSTIN LANE

Fed, εμπορικός πόλεμος και νέοι φόβοι για την πολιτική Τραμπ ταρακούνησαν για τα καλά τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς κολοσσούς του κόσμου.

Οι περικοπές στους φόρους δεν ήταν αρκετές για να προστατεύσουν το αμερικανικό Χρηματιστήριο από τους φόβους του εμπορικού πολέμου το 2018.

Οι κυριότεροι δείκτες των αμερικανικών μετοχών – ο Dow Industrial Average και ο S​​&P 500- σημείωσαν μεγάλη πτώση την Τετάρτη εν μέσω ανησυχιών για τους δασμούς Τραμπ και τα αυξανόμενα επιτόκια.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 2,4% στις 24.582 μονάδες, ενώ η S&P 500 σημείωσε πτώση 3% στις 2.656 μονάδες. Το αποτέλεσμα; Εκατοντάδες εταιρείες της S&P 500 έχουν μειώσει τουλάχιστον 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια τη συνολική τους αγοραστική αξία -σε περίπου 23 τρισεκατομμύρια δολάρια- από την ισχυρή άνοδο του Σεπτεμβρίου, βάσει στοιχείων της S&P Capital IQ.

Υπενθυμίζεται πως το selloff ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου μετά την απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια, ωστόσο οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία ενέτειναν την τάση.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι χώρες της Ευρωζώνης φαίνεται να έχουν «αισθανθεί» την επίδραση του εμπορικού πολέμου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Η οικονομία της Ευρωζώνης αυξήθηκε με τον πιο αργό ρυθμό της των τελευταίων δυο ετών το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της IHS.