Το Facebook «χειραγωγεί» τους χρήστες του;

Το Facebook «χειραγωγεί» τους χρήστες του;

Περισσότεροι από 600.000 χρήστες έπεσαν «θύματα» της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.

«Όχι στη χειραγώγηση» λένε οι χρήστες του Facebook μετά την ανακοίνωση της εταιρείας πως για διάστημα μιας εβδομάδας είχαν αλλάξει τους αλγόριθμους σε περισσότερα από 690.000 προφίλ, ώστε να ελέγχουν εκείνοι τι θα εμφανίζεται στην timeline τους.

Κάπως έτσι, το 2012 κάποιοι χρήστες έβλεπαν περισσότερα «θετικά» μηνύματα και κάποιοι πιο «αρνητικά».

Η επαφή του κοινού με θετικά σχόλια και posts – γεμάτα αισιοδοξία είχαν τη τάση να «ανεβάζουν» και οι ίδιοι θετικά μηνύματα στη πλατφόρμα, ενώ αντίστοιχα όσοι έβλεπαν διαρκώς αρνητικά πράγματα είχαν τη τάση να «κατακλύζονται» και εκείνοι από μια αρνητικότητα και να βλέπουν με λιγότερη αισιοδοξία τη ζωή.

Τα αποτελέσματα του «πειράματος» αυτού δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Science και αποδεικνύουν πως η πλατφόρμα δικτύωσης έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει καθοριστικά τη συμπεριφορά μας και τα συναισθήματα μας.

Πριν βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα πως το Facebook έχει επέμβει στα προσωπικά σας δεδομένα, σύμφωνα με τους όρους της πλατφόρμας είναι επιτρεπτή η έρευνα αυτή, παρ’ όλα αυτά οι χρήστες αντέδρασαν έντονα κάνοντας λόγο για κατάχρηση και εκμετάλλευση από τους ιθύνοντες.

Διαβάστε ακόμα:

Κρύβοντας την σκληρή αλήθεια της ζωής σου στο Facebook

Πόσο πολύτιμοι είναι οι φίλοι σας στο Facebook;

Το μυστικό του Facebook που προκαλεί εθισμό