Πώς φτάσαμε στη συμφωνία ΟΠΑΠ – Stoiximan: Οι όροι, το παρασκήνιο και ο ρόλος του Δημήτρη Μάρη

Γιατί η Stoiximan προχώρησε στη συμφωνία με την ΟΠΑΠ και τι κερδίζουν οι δύο πλευρές από τη στρατηγική σύμπραξη.

Του Τάσου Ζάχου

Στρατηγική σύμπραξη. Αυτός είναι ο όρος που περιγράφει την επένδυση της ΟΠΑΠ στη Stoiximan, στη σημαντικότερη επιχειρηματική είδηση της ημέρας. Όπως ανακοινώθηκε, η ΟΠΑΠ, μέσω της θυγατρικής της OPAP Investment Ltd, αγοράζει εξ΄ολοκλήρου του μερίδιο του Φώτη Μπόμπολα (36,75%), ο οποίος και αποχωρεί από την εταιρεία TCB Holdings Ltd («TCB»), που «τρέχει» τη Stoiximan.gr.

Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν αρκετό χρονικό διάστημα και ουσιαστικά οδήγησαν στην αντικατάσταση του κ. Μπόμπολα από έναν θεσμικό μέτοχο, με τη σύμπραξη του οποίου θα επιταχυνθεί το πλάνο ανάπτυξης της Stoiximan.gr.

Το τίμημα είναι κατά προσέγγιση 8 φορές το EBITDA του 2017 και ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ. Με τα νέα δεδομένα, η αποτίμηση της Stoiximan ξεπερνάει τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Η TCB παρέχει, μέσω των κατά 100% θυγατρικών της, υπηρεσίες τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου στην Ελλάδα και την Κύπρο, υπό το εμπορικό σήμα Stoiximan, και στη Ρουμανία και τη Γερμανία, υπό το εμπορικό σήμα Betano. Το 2017, ο Όμιλος Stoiximan κατέγραψε έσοδα 136 εκατ. ευρώ και κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) περίπου 16 εκατ. ευρώ.

Bάσει της συμφωνίας, η Stoiximan διατηρεί την αυτονομία της, δηλαδή συνεχίζει κανονικά να παρέχει τις υπηρεσίες της, όπως μέχρι σήμερα, από τη δική της πλατφόρμα και ιστοσελίδα, ενώ το management παραμένει το ίδιο, καθώς και ο τρόπος λειτουργίας της εταιρείας, κάτι που τα στελέχη της εταιρείας μεταφράζουν ως ψήφο εμπιστοσύνης από την ΟΠΑΠ στη διοίκηση της Stoiximan.

O ρόλος του Δημήτρη Μάρη

Μετά την στρατηγική σύμπραξη ΟΠΑΠ-Stoiximan και την αποχώρηση του Φώτη Μπόμπολα, οι υπόλοιποι μέτοχοι της Stoiximan όχι μόνο παραμένουν διοικητικά ενεργοί, αλλά αυξάνουν και το ποσοστό τους στη μητρική εταιρεία.

Ο Δημήτρης Μάρης είναι εκείνος που αναδεικνύεται στον ισχυρό -ιδιοκτησιακά και χρηματοοικονομικά- παίκτη της επόμενης ημέρας, κεφαλαιοποιώντας έτσι τη στρατηγική που ακολούθησε κατά την τελευταία διετία, και η οποία βασίζεται στη δημιουργία ισχυρών εταιρικών συμπράξεων και στην προσέλκυση επενδυτών, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

maris2

Μελλοντικά, και ανάλογα με την επίτευξη των στόχων, η ΟΠΑΠ θα κινηθεί για μια επιπλέον επένδυση, ώστε να αποκτήσει τον από κοινού, με την TCB, έλεγχο των δραστηριοτήτων του Ομίλου Stoiximan στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Όμιλος Stoiximan, με την ίδια διοικητική ομάδα, θα συνεχίσει να λειτουργεί ανεξάρτητα από τις διαδικτυακές δραστηριότητες του ΟΠΑΠ.

Γιατί η Stoiximan προχώρησε στη συμφωνία με την ΟΠΑΠ

Όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας στο Fortune, στόχος της Stoiximan, που βάσει οικονομικών μεγεθών αποτελεί μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ελλάδα, είναι πλέον να καταστεί σημαντικός διεθνής παίχτης.

Έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία το πρώτο πενταετές πλάνο ανάπτυξης, ρίχνει το βάρος στην εδραίωσή της στις αγορές του εξωτερικού που δραστηριοποιείται (Κύπρος, Ρουμανία, Γερμανία), αλλά και την επιτάχυνση της εισόδου σε νέες αγορές.

Αυτά τα πέντε χρόνια η Stoiximan πέτυχε να διατηρήσει και να ενισχύσει την πρωτοκαθεδρία της στην Ελλάδα στο διαδικτυακό στοίχημα και η στρατηγική συμμαχία με την ΟΠΑΠ, την «θωρακίζει» ενόψει του ανοίγματος της αγοράς και της προοπτικής εισόδου διεθνών (πχ BET365) και εγχώριων (πχ OTE/Intralot) σχημάτων μεγάλων παικτών στην ελληνική αγορά, μετά την οριστική της ρύθμιση της.

Ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση σχέδιο νόμου μέσω του οποίου θα τερματιστεί το σημερινό καθεστώς αδειοδότησης (αποκαλούμενο και ως «προσωρινό») μέσω των διατάξεων που προβλέπει ο Ν.4002/2011 ( αρ.50 παρ.12) και θα ξεκινήσει μια νέα διαδικασία αδειοδότησης. Μέσω της συμφωνίας, οι δύο όμιλοι ενδυναμώνονται ενόψει και της εισόδου μεγάλων ξένων ομίλων στη χώρα και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα απελευθερώνονται δυνάμεις για την είσοδο και δραστηριοποίηση σε ευρωπαϊκές αγορές τυχερών παιχνιδιών.

Κατά το παρελθόν, η επιτυχία και τα μεγέθη της Stoiximan είχαν και πάλι προσελκύσει ενδιαφερόμενα επενδυτικά σχήματα από το εξωτερικό, ωστόσο όπως αναφέρουν στελέχη της εταιρείας στο Fortune, προτιμήθηκε η ΟΠΑΠ λόγω της ισχυρής επιθυμίας για διατήρηση του ελληνικού χαρακτήρα της εταιρείας, καθώς και λόγω της συμπληρωματικότητας των δυο εταιρειών σε Ελλάδα (online-offline) και εξωτερικό (παρουσία & τεχνολογία Stoiximan).

Eπίσης πρόκειται για τις δυο εταιρείες που συνεισφέρουν αθροιστικά περισσότερο απ’ όλους στα έσοδα του κράτους. Έτσι με το νέο σχήμα, αποκτούν την ισχύ και την ευκαιρία να περιοριστεί η μαζική φοροδιαφυγή και να σταματήσει η λειτουργία εκτός νόμιμων πλαισίων που μαστίζουν τον χώρο.

stoiximan

Σύμπραξη «win – win»

Από αυτή τη σύμπραξη, και οι δύο πλευρές βγαίνουν ωφελημένες. Η ΟΠΑΠ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα, με δίκτυο πωλήσεων άνω των 4.000 πρακτορείων και δραστηριότητα σε αριθμολαχεία, αθλητικό στοιχηματισμό, ιππόδρομο, λαχεία και σκρατς. Το 2017 πραγματοποίησε καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) ύψους 1,45 δισ. ευρώ και EBITDA 307 εκατ. ευρώ. Πλέον κερδίζει άμεσα τεχνογνωσία και στην ανερχόμενη αγορά του online, στην οποία δεν είχε καταφέρει μέχρι σήμερα να έχει σημαντικό μερίδιο. Παράλληλα, ολοκληρώνει την γκάμα των υπηρεσιών της στην Ελλάδα, αποκτά πρόσβαση σε in-house τεχνολογίες και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και έχει «πάτημα» σε αγορές του εξωτερικού, που η Stoiximan έχει καταφέρει ισχυρές επιδόσεις όπως η Ρουμανία και η Κύπρος ή έχει μπει με αξιώσεις όπως η Γερμανία και η Αυστρία.

Η Stoiximan από την πλευρά της διαθέτει πλέον τα κεφάλαια και το αναγκαίο μέγεθος, ώστε εισέλθει και να εδραιωθεί σε ακόμα περισσότερες αγορές στο εξωτερικό, επιταχύνοντας παράλληά την ανάπτυξη των δικών της, in-house τεχνολογιών.

Stoiximan: Μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες εταιρείες της Ελλάδας

H Stoiximan αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία στοιχηματισμού στο διαδίκτυο στην Ελλάδα, ενώ συγκαταλέγεται, τα τελευταία χρόνια, στις πλέον αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις της χώρας. Παράλληλα με την ελληνική και κυπριακή αγορά, δραστηριοποιείται στη Γερμανία, την Αυστρία και τη Ρουμανία, με το διεθνές της brand Betano, ενώ για το 2019 ετοιμάζεται η είσοδος στην αγορά της Πορτογαλίας.

Από μια μικρή ομάδα 40 ανθρώπων στο Μουντιάλ του 2014, υπήρξε ραγδαία ανάπτυξη της εταιρείας που υπολογίζεται ότι το 2018 θα έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 180 προσλήψεις και θα φτάσει τα 500 άτομα προσωπικό.

Η είσοδος της Betano, του διεθνούς brand της Stoiximan, στη γερμανική αγορά είναι μια σημαντική πρόκληση για τη Stoiximan. Η Γερμανία είναι μια μεγάλη, πολλά υποσχόμενη και ταυτόχρονα δύσκολη αγορά, με έντονο ανταγωνισμό.

Η επέκταση στο εξωτερικό αποτελεί βασικό μέρος του οράματος της εταιρείας. Από το 2016 λειτουργεί με επιτυχία στη Ρουμανία και στην Κύπρο, κατέχοντας πλέον μεγάλα μερίδια αγοράς και στις δύο αυτές χώρες. Το 2018 σηματοδοτεί την έναρξη του δεύτερου σκέλους του στρατηγικού πλάνου επέκτασής στο εξωτερικό, καθώς το φθινόπωρο ετοιμάζεται η είσοδος στην αγορά της Πορτογαλίας.

Οι κοινωνικές δράσεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του DNA της Stoiximan και το πρόγραμμά «Μικροί Ηρωες» στην Ελλάδα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτικής της. Παράλληλα η Stoiximan στηρίζει χορηγικά εθνικές ομάδες, ολυμπιονίκες, συλλόγους, ομοσπονδίες και εθνικά πρωταθλήματα, και αθλητικούς θεσμούς όπως η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία.