Πώς φτάσαμε στο «βάθεμα» της σύγκρουσης Ινδίας και Πακιστάν; – Πάνω από 30 νεκροί και δεκάδες τραυματίες

pakistan
An Indian Border Security Force (BSF) soldier stands guard near the India-Pakistan Wagah border post, about 35kms from Amritsar on May 7, 2025. Long-running tensions between nuclear-armed rivals India and Pakistan soared on May 7 after New Delhi launched deadly strikes at Pakistani territory. (Photo by Narinder NANU / AFP) Photo: AFP
Το χρονολόγιο των εντάσεων μεταξύ των 2 πυρηνικών δυνάμεων τα τελευταία 26 χρόνια.

Στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής βρίσκεται η ένοπλη σύγκρουση μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν, με πάνω από 30 άτομα να έχουν χάσει τη ζωή τους και δεκάδες ακόμα να έχουν τραυματιστεί στη μεγαλύτερη κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων εδώ και 20 χρόνια. Την ίδια ώρα, η διεθνής κοινότητα ζητά μέτρα αποκλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή.

Οι αρχές του Πακιστάν ανακοίνωσαν την Τετάρτη πως τουλάχιστον 26 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τις ινδικές επιθέσεις και περίπου 50 έχουν τραυματιστεί, με τον αριθμό να ενδέχεται να αυξηθεί σημαντικά. Οι αρχές της Ινδίας ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 8 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και ακόμα 36 έχουν τραυματιστεί λόγω των συγκρούσεων.

Η Ινδία ανακοίνωσε πως έπληξε την Τετάρτη εννέα πακιστανικές «τρομοκρατικές υποδομές», μερικές από τις οποίες συνδέονται με επίθεση ισλαμιστών μαχητών εναντίον ινδουιστών τουριστών, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 26 ανθρώπων στο ινδικό Κασμίρ τον περασμένο μήνα. Το Ισλαμαμπάντ δήλωσε ότι έξι πακιστανικές τοποθεσίες ήταν στόχος των επιθέσεων και ότι καμία από αυτές δεν ήταν στρατόπεδα μαχητών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ινδικές δυνάμεις επιτέθηκαν στα αρχηγεία των ισλαμιστικών μαχητικών ομάδων Τζαϊς-ε-Μοχάμεντ και Λασκάρ-ε-Ταϊμπά, σύμφωνα με πηγή του ινδικού υπουργείου Άμυνας που μίλησε στο Reuters.

Η υπηρεσία πληροφοριών της Ινδίας υποστήριξε πως το Πακιστάν δεν έχει «πράξει το παραμικρό» κατά της υποδομής των «τρομοκρατών» μετά την επίθεση του Απριλίου. Στόχος των επιθέσεων του ινδικού στρατού ήταν η καταστροφή της εν λόγω υποδομής, πρόσθεσε το υπουργείο ενώ υπογράμμισε πως υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν τους δράστες της επίθεσης με το Πακιστάν.

Το Νέο Δελχί ανέφερε ακόμα πως στις στις υποδομές που επλήγησαν διαμοιράζονταν όπλα και υπήρχαν εγκαταστάσεις προετοιμασίας και εκπαίδευσης «τρομοκρατών».  Συμπλήρωσε πως με βάση τις πληροφορίες και τον έλεγχο που είχε στο Πακιστάν προέκυψαν ενδείξεις για το ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθούν περαιτέρω επιθέσεις κατά της Ινδίας. Παράλληλα, μίλησε για «προληπτικές» επιθέσεις.

Από την πλευρά του, ο στρατός του Πακιστάν υποστήριξε πως η Ινδία στόχευσε φράγματα νερού στις επιθέσεις της επιχείρησης Σιντούρ. Σιντούρ είναι η λέξη στην χίντι για το βερμίλιο, μια κόκκινη σκόνη που οι ινδουιστές γυναίκες βάζουν στο μέτωπο ή στο χωρίστρα των μαλλιών τους ως ένδειξη γάμου.

Το Πακιστάν δήλωσε ότι ινδικοί πυραύλοι χτύπησαν τρεις τοποθεσίες και ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε στο Reuters ότι πέντε ινδικά αεροσκάφη καταρρίφθηκαν, ισχυρισμός που δεν επιβεβαιώθηκε από την Ινδία.

Ωστόσο, τέσσερις πηγές της τοπικής κυβέρνησης στο ινδικό Κασμίρ δήλωσαν στο Reuters ότι τρία μαχητικά αεροσκάφη συνετρίβησαν σε διαφορετικές περιοχές της περιοχής των Ιμαλαΐων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Και οι τρεις πιλότοι νοσηλεύονται, πρόσθεσαν οι πηγές.

Το Ισλαμαμπάντ χαρακτήρισε την επίθεση «κατάφωρη πράξη πολέμου» και δήλωσε ότι ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι το Πακιστάν διατηρεί το δικαίωμα να ανταποκριθεί κατάλληλα στην ινδική επιθετικότητα.

Οι δύο χώρες αντάλλαξαν επίσης έντονους βομβαρδισμούς και πυρά σε μεγάλο μέρος των de facto συνόρων τους στην περιοχή του Κασμίρ στα Ιμαλάια, σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας και μαρτύρων

Πώς φτάσαμε εδώ;

Οι γειτονικές χώρες της Νότιας Ασίας αντάλλαξαν επίσης έντονους βομβαρδισμούς και πυρά σε μεγάλο μέρος των de facto συνόρων τους στην περιοχή του Κασμίρ στα Ιμαλάια, σύμφωνα με την αστυνομία και μάρτυρες που μίλησαν στο Reuters.

Η ινδουιστική Ινδία και το ισλαμικό Πακιστάν έχουν πολεμήσει δύο από τους τρεις πολέμους τους από την ανεξαρτησία τους το 1947 για το μουσουλμανικό Κασμίρ, το οποίο και οι δύο πλευρές διεκδικούν στο σύνολό του και ελέγχουν εν μέρει.

Από την κατάπαυση του πυρός του 2003, την οποία και οι δύο χώρες επιβεβαίωσαν το 2021, οι στοχευμένες επιθέσεις μεταξύ των γειτόνων είναι εξαιρετικά σπάνιες, ειδικά οι ινδικές επιθέσεις σε πακιστανικές περιοχές εκτός του πακιστανικού Κασμίρ.

Ωστόσο, αναλυτές ανέφεραν ότι ο κίνδυνος κλιμάκωσης είναι υψηλότερος από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν, λόγω της σφοδρότητας της ινδικής επίθεσης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τις συγκρούσεις «ντροπή» και πρόσθεσε: «Ελπίζω να τελειώσουν γρήγορα».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τις δύο χώρες να επιδείξουν τη μέγιστη στρατιωτική αυτοσυγκράτηση, σύμφωνα με εκπρόσωπό του.

Το χρονολόγιο των εντάσεων τα τελευταία 26 χρόνια

Ακολουθεί μια χρονολόγηση των σημαντικότερων στρατιωτικών και διπλωματικών κλιμακώσεων στις ταραγμένες σχέσεις τους από το 1999.

Μάιος-Ιούλιος 1999

Η Ινδία και το Πακιστάν πολεμούν έναν αδήλωτο πόλεμο στην περιοχή Κάργκιλ του Κασμίρ, μετά την κατάληψη ινδικών θέσεων στη Γραμμή Ελέγχου (LoC) ή γραμμή κατάπαυσης του πυρός από αντάρτες που υποστηρίζονται από τον πακιστανικό στρατό. Η Ινδία αντεπιτίθεται μετά από έντονες μάχες. Οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στο Πακιστάν να αποσυρθεί.

Δεκέμβριος 2001

Επιδρομείς με βαρύ οπλισμό επιτίθενται στο κτίριο του κοινοβουλίου της Ινδίας στο Νέο Δελχί, σκοτώνοντας εννέα άτομα. Η Ινδία κατηγορεί τις Τζαϊς-ε-Μοχάμεντ και Λασκάρ-ε-Ταϊμπά, που έχουν βάση στο Πακιστάν. Οι δύο χώρες φτάνουν στο χείλος του τέταρτου πολέμου.

Νοέμβριος 2008

Δέκα βαριά οπλισμένοι επιτιθέμενοι στοχεύουν σημαντικά ορόσημα σε όλη τη Βομβάη, μεταξύ των οποίων δύο πολυτελή ξενοδοχεία, ένα εβραϊκό κέντρο και ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός, σκοτώνοντας 166 άτομα. Η Ινδία διακόπτει κάθε διάλογο με το Πακιστάν, τον οποίο επαναλαμβάνει για σύντομο χρονικό διάστημα χρόνια αργότερα στο πλαίσιο μιας δομημένης ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ιανουάριος 2016

Επιτιθέμενοι μεταμφιεσμένοι σε στρατιώτες εισβάλλουν σε βάση της ινδικής πολεμικής αεροπορίας κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, ανταλλάσσοντας πυροβολισμούς με τις ινδικές δυνάμεις που, υποστηριζόμενες από άρματα μάχης και ελικόπτερα, μάχονται για περισσότερες από 15 ώρες πριν ανακτήσουν τον έλεγχο της βάσης.

Και οι πέντε επιτιθέμενοι και τουλάχιστον δύο φρουροί σκοτώνονται στην επίθεση.

Η Ινδία ισχυρίζεται ότι οι επιτιθέμενοι προέρχονταν από το Πακιστάν, ενώ οι πακιστανικές αρχές καταδίκασαν την επιδρομή. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες, που είχαν ανανεωθεί για λίγο το 2015, σταματούν και πάλι.

Σεπτέμβριος 2016

Δεκαοκτώ Ινδοί στρατιώτες σκοτώνονται σε επίθεση σε στρατιωτική βάση στο Ούρι, στο ινδικό Κασμίρ. Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν για την επίθεση και απαντά με «χειρουργικές επιθέσεις» κατά μήκος της γραμμής ελέγχου σε αυτό που αποκαλεί «επιχειρησιακές βάσεις τρομοκρατών».

Το Πακιστάν αρνείται ότι έλαβε χώρα οποιαδήποτε εισβολή στο έδαφός του.

Φεβρουάριος 2019

Ένας καμικάζι σκοτώνει 40 Ινδούς παραστρατιωτικούς αστυνομικούς στο Κασμίρ. Η Ινδία πραγματοποιεί αεροπορικές επιθέσεις στο Μπαλακότ του Πακιστάν.

Το Πακιστάν ανταποκρίνεται με δικές του αεροπορικές επιθέσεις και οι δύο πλευρές καταρρίπτουν αεροσκάφη της άλλης. Η αντιπαράθεση αποκλιμακώνεται μετά από διεθνή πίεση.

Αύγουστος 2019
Η Ινδία ανακαλεί το ειδικό καθεστώς του Κασμίρ, καταργώντας μια συνταγματική διάταξη που επέτρεπε στο κράτος του Τζαμού και Κασμίρ να θεσπίζει τους δικούς του νόμους. Το Πακιστάν υποβαθμίζει τις διπλωματικές σχέσεις και αναστέλλει το εμπόριο.

Απρίλιος 2025

Είκοσι έξι άνδρες σκοτώνονται μετά από επίθεση ισλαμιστών εναντίον ινδών τουριστών στο ινδικό Κασμίρ. Η Ινδία κατηγορεί ομάδες που υποστηρίζονται από το Πακιστάν. Το Πακιστάν αρνείται κάθε εμπλοκή και ζητά ουδέτερη έρευνα.

Η Ινδία αναστέλλει τη Συνθήκη του 1960 για τα ύδατα του Ινδού ποταμού, η οποία ρυθμίζει την κατανομή των υδάτων του Ινδού ποταμού και των παραποτάμων του, ενώ το Πακιστάν αναστέλλει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με την Ινδία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων μέσω τρίτων χωρών.

Και οι δύο χώρες κλείνουν τον εναέριο χώρο τους στις αεροπορικές εταιρείες της άλλης και η Ινδία ανακαλεί τις περισσότερες

Πηγή: reuters.com