Πώς η αναδιάρθρωση της UniCredit θα δώσει ώθηση στις διεθνείς αγορές

Πώς η αναδιάρθρωση της UniCredit θα δώσει ώθηση στις διεθνείς αγορές
SEDE UNICREDIT TOWER

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας προσπαθεί να μείνει εκτός από την κρίση που έχει ξεσπάσει στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα.

Σχέδιο για τη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου στην ιστορία της Ιταλίας και ριζική αναδιάρθρωση με πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων και μείωση του κόστους λειτουργίας παρουσίασε την Τρίτη η UniCredit, το οποίο και έγινε δεκτό από τις αγορές, καθώς η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας προσπαθεί να πάρει αποστάσεις από την κρίση που έχει πλήξει το ιταλικό τραπεζικό σύστημα.

Από την πλευρά του, ο CEO Πιερ Μουστιέ, ανακοίνωσε χθες ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 13 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2017, ενώ θα απολύσει 14.000 υπαλλήλους της και θα πουλήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχει στον ισολογισμό της, ονομαστικής αξίας 17,7 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, η τράπεζα πρόκειται να κλείσει περισσότερα από 900 υποκαταστήματά της, ενώ υπενθυμίζεται ότι  πούλησε την Pioneer Investments, στην τιμή 3,6 δισ. ευρώ, στην Amundi. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ζωτικής σημασίας η UniCredit να καταφέρει να μην παρασυρθεί από την κρίση που έχει ξεσπάσει στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα, με επίκεντρο την προβληματική Monte dei Paschi, καθώς και να παρουσιάσει αξιόπιστο σχέδιο ενίσχυσής της, πράγμα που πέτυχε, σύμφωνα με την πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών. «Προχωρήσαμε σε ορισμένα γενναία βήματα, διότι το να βοηθάει κανείς τον εαυτό του είναι το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit.

Παράλληλα, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει το ακανθώδες πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η UniCredit θα τιτλοποιήσει και θα πουλήσει αμέσως «κόκκινα δάνεια» ύψους 17,7 δισ., αυξάνοντας τις προβλέψεις κατά 8,1 δισ. ευρώ και σκοπεύει να πουλήσει ακόμη 20 δισ. έως το 2019.

Η τράπεζα επιπλέον εκτιμά ότι τα έσοδά της θα αυξάνονται μόλις κατά 0,6% ανά έτος έως το 2019 και ότι τα επιτόκια δανεισμού θα είναι αρνητικά έως εκείνη τη χρονιά. Προβλέψεις που φαίνεται να εκτιμήθηκαν από τις αγορές.