Πώς η Ελβετία προσπαθεί να διοργανώσει τους… φθηνότερους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες όλων των εποχών

Πώς η Ελβετία προσπαθεί να διοργανώσει τους… φθηνότερους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες όλων των εποχών
Photo: pixabay.com
Η χώρα διαθέτει ήδη όλες τις απαραίτητες υποδομές και σκοπεύει να το εκμεταλλευτεί.

Η Ελβετία, μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, προσπαθεί να κρατήσει χαμηλά το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων.

Την Παρασκευή, η Ελβετική Ολυμπιακή Ένωση ανακοίνωσε ότι η χώρα θα διεκδικήσει τους Χειμερινούς Αγώνες του 2030 ή του 2034. Όπως αναφέρει το Insider, οι αξιωματούχοι της χώρας είχαν δεσμευτεί να διατηρήσουν τον προϋπολογισμό των αγώνων στο 1,5 δισεκατομμύριο ελβετικά φράγκα, ή 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια -τα έσοδα που αναμένει να έχει από τη διοργάνωση- για να κερδίσουν τις ψήφους των τοπικών αθλητικών ομοσπονδιών.

Εάν η Ελβετία καταφέρει να τηρήσει τον προϋπολογισμό, θα είναι οι φθηνότεροι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες όλων των εποχών – μετά την προσαρμογή στον πληθωρισμό, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όλο και λιγότερες χώρες θέλουν να φιλοξενήσουν τους αγώνες. Χρειάζονται τεράστιες επενδύσεις για να φιλοξενηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ο πληθυσμός που τους φιλοξενεί συχνά αποκομίζει ελάχιστα οικονομικά οφέλη από τη διοργάνωση.

Στην πραγματικότητα, οι Ελβετοί πολίτες έχουν ήδη απορρίψει τουλάχιστον τρεις προηγούμενες υποψηφιότητες για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Παρόλο που η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή εδρεύει στην Ελβετία, δεν έχει φιλοξενήσει ποτέ τους θερινούς αγώνες. Ωστόσο, η χώρα έχει φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Αγώνες δύο φορές – το 1928 και το 1948.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τελευταία διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο κόστισε επίσημα 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια – ξεπερνώντας τον αρχικό προϋπολογισμό των 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, μια έρευνα του Insider έδειξε ότι το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε μπορεί να υπερβαίνει τα 38,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι Χειμερινοί Αγώνες του 2018 στην Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας κόστισαν περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δεδομένου ότι η Ελβετία είναι ήδη κόμβος χειμερινών σπορ, οι Ελβετοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι επιδιώκουν να κρατήσουν το κόστος χαμηλά χρησιμοποιώντας υπάρχουσες εγκαταστάσεις ή ανακαινίζοντάς τις. Δήλωσαν επίσης ότι θα χρησιμοποιήσουν υφιστάμενα καταλύματα αντί να χτίσουν ένα εντελώς νέο ολυμπιακό χωριό.

«Η Ελβετία είναι τυχερή που διαθέτει ήδη πρακτικά όλες τις απαραίτητες υποδομές, από τους αθλητικούς χώρους μέχρι το δίκτυο μεταφορών και τα καταλύματα», δήλωσε τον περασμένο μήνα ο Urs Lehmann, πρόεδρος του Ελβετικού Συνδέσμου Χιονοδρομίας, σύμφωνα με το Reuters και πρόσθεσε: «Ας αδράξουμε αυτή την ευκαιρία».

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: