Πώς η επιστροφή φόρου θα καταλήγει στον ΕΝΦΙΑ

Πώς η επιστροφή φόρου θα καταλήγει στον ΕΝΦΙΑ

Νέο «χτύπημα» περιμένουν ένα εκατομμύρια φορολογούμενοι που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Νέο «χτύπημα» περιμένουν ένα εκατομμύρια φορολογούμενοι που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς η εφορία αναμένεται να συμψηφίσει την πληρωμή ΕΝΦΙΑ με την επιστροφή φόρου των δικαιούχων.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, στα μέσα Αυγούστου με την εκκαθάριση φόρου προβλέπεται να γίνει ο υπολογισμός των ποσών και να αφαιρεθούν από τις επιστροφές φόρου. Πρόκειται για μια διαδικασία που προβλέπεται καθώς υπάρχει πρόβλεψη για αυτεπάγγελτο συμψηφισμό όταν υπάρχουν οφειλές.

Συνεπώς η εφορία θα λαμβάνει ως προκαταβολή τον ΕΝΦΙΑ αφαιρώντας το δικαίωμα από τους πολίτες να πληρώσουν το φόρο ακινήτων σε πέντε δόσεις.

Για παράδειγμα, για έναν φορολογούμενο που έχει να λάβει επιστροφή φόρου 500 ευρώ και πρέπει να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ, με τον συμψηφισμό ο φορολογούμενος αυτός δεν θα πάρει ποτέ επιστροφή φόρου ενώ θα πληρώσει εφάπαξ και τον ΕΝΦΙΑ.

Αντίστοιχα για έναν φορολογούμενο με επιστροφή φόρου 500 ευρώ και ΕΝΦΙΑ 700 ευρώ θα παρακρατηθεί το ποσό των 500 ευρώ εφάπαξ, ενώ θα του δοθεί η δυνατότητα να εξοφλήσει τα υπόλοιπα 200 ευρώ σε πέντε δόσεις.

Κατά αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση προσπαθεί να εισπράξει νωρίτερα τον ΕΝΦΙΑ απ’ όσους θα δουν πιστωτικό εκκαθαριστικό της εφορίας, καθώς η είσπραξη θα γίνει εφάπαξ κι όχι σε πέντε δόσεις.