Πώς η Γαλλία θα γίνει η «Βασίλισσα των startups»

Πώς η Γαλλία θα γίνει η «Βασίλισσα των startups»

Μετά την ανακοίνωση της δημιουργίας του Station F, του μεγαλύτερου campus στην Ευρώπη, η Alven Capital έστησε επενδυτικό κεφάλαιο εκατομμυρίων.

Η εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών Alven Capital βρίσκεται στην αγορά από το 2000 και έχει αναδειχθεί σε βασικό παίκτη στη σκηνή των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών στο Παρίσι. Η εταιρεία πρόσφατα έστησε ένα εντελώς νέο επενδυτικό κεφάλαιο ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ονομάζεται Alven V. Πρόκειται για σημαντικό βήμα, εφόσον το Alven IV αφορούσε μόλις 120 εκατομμύρια δολάρια.

Στην πορεία της, η εταιρεία έχει καταφέρει να επενδύσει σε πολλές επιτυχημένες startups των οποίων ηγούνται Γάλλοι επιχειρηματίες. Η Alven Capital σχεδιάζει να κάνει το ίδιο πράγμα ξανά, αλλά με περισσότερα λεφτά στον τραπεζικό λογαριασμό.

«Δεν πρόκειται να αρχίσουμε να κάνουμε μεγάλες επενδύσεις Β’ Γύρου χρηματοδότησης με το ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ επενδυτικό κεφάλαιο. Αντίθετα, θα το χρησιμοποιήσουμε για χρηματοδοτήσεις Α’ Γύρου» είπε ο εταίρος του κεφαλαίου Τζέρεμι Ουζάν. «Συνήθως μοιραζόμασταν τις καλύτερες επενδύσεις μας με άλλους επενδυτές. Τώρα, είμαστε σε θέση να επενδύσουμε ως και 30 εκατομμύρια ευρώ σε μια και μόνη εταιρεία».

Η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει το κεφάλαιό της σε 20-25 εταιρείες, κάτι που συμβαδίζει με την πρακτική που ακολουθήθηκε με το προηγούμενο επενδυτικό κεφάλαιο της Alven Capital. Αλλά αυτή τη φορά η εταιρεία δεν θα χρειαστεί να μοιραστεί μια επένδυση με μια μεγάλη βρετανική ή αμερικανική εταιρεία επενδυτικών κεφαλαίων εάν κρίνει ότι αυτή η επένδυση πρόκειται να είναι εξαιρετικά προσοδοφόρα.

Η Alven Capital λαμβάνει το κεφάλαιό της από παραδοσιακούς εταίρους που συνήθως επενδύουν σε ιδιωτικά μετοχικά κεφάλαια και δεν συνεργάζεται με μεγάλες εισηγμένες γαλλικές εταιρείες ή στρατηγικούς επενδυτές. Εάν επενδύεις στην εταιρεία, σημαίνει ότι αναζητάς μια καλή απόδοση για την επένδυσή του και τίποτε άλλο.

Αναφορικά με την επενδυτική της στρατηγική, η Alven Capital εστιάζει σε επενδύσεις αρχικού σταδίου σε τεχνολογικές εταιρείες των οποίων ηγούνται Γάλλοι ιδρυτές. Αυτή τη φορά, η μέση επένδυση θα είναι επένδυση «σποράς» ή Α’ Γύρου, και το ύψος της θα κινείται από 200.000 έως 7 εκατομμύρια ευρώ, με δυνατότητα επένδυσης 30 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά σε μία εταιρεία σε πολλαπλούς γύρους.

Γιατί όμως η Alven Capital αναφέρεται σε Γάλλους επιχειρηματίες αντί για γαλλικές επιχειρήσεις; Σύμφωνα με τον Ουζάν, πολλοί Γάλλοι επιχειρηματίες μπορούν να αρχίσουν μια εταιρεία σε μια χώρα και να καταλήξουν σε μια άλλη. «Σήμερα αντιλαμβανόμαστε ότι για πολλούς Γάλλους επιχειρηματίες δεν υπάρχουν σύνορα» καταλήγει.

Διαβάστε ακόμα: Το μεγαλύτερο campus για startups στον κόσμο είναι στην Ευρώπη