Πώς η ύφεση απειλεί στόχους και διαπραγμάτευση

Πώς η ύφεση απειλεί στόχους και διαπραγμάτευση
O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (A) και ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης (Δ) στη σημερινή κοινή συνέντευξη τύπου σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, Τρίτη 12 Απριλίου 2016. . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Στο κυβερνητικό επιτελείο «πονοκεφαλιάζουν» ενόψει των ανακοινώσεων της ΕΛΣΤΑΤ– Που ποντάρουν για αλλαγή κλίματος.

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ που θα ανακοινώσει αύριο η ΕΛΣΤΑΤ προκαλούν προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο, καθώς, όπως φαίνεται, η οικονομία παραμένει σταθερά σε ύφεση και στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Εάν η εικόνα αυτή δεν αναστραφεί στο δεύτερο εξάμηνο, τότε η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να γυρίσει σε θετικό πρόσημο ούτε το 2016.

Το αποτέλεσμα είναι να επηρεαστούν όλοι οι στόχοι του Προϋπολογισμού και, φυσικά, τα έσοδα, τα οποία αποτελούν και τον κρίσιμο δείκτη, από τον οποίο θα εξαρτηθούν στη συνέχεια οι αποφάσεις για την ενεργοποίηση του περιβόητου δημοσιονομικού κόφτη, δηλαδή, τις αυτόματες περικοπές μισθών και συντάξεων.

Εάν οι φόβοι για ύφεση επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο συρρίκνωσης του ΑΕΠ, κάτι που δεν δημιουργεί ιδιαίτερες ελπίδες για κλείσιμο της χρονιάς με θετικούς ρυθμούς.

Σημειώνεται ότι στο πρώτο τρίμηνο, η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015 έφθασε το 1,4%.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η εικόνα θα αλλάξει στο δεύτερο εξάμηνο και στηρίζουν τις εκτιμήσεις τους στην πορεία του τουρισμού. Ωστόσο, οι παράγοντες του τουρισμού υποστηρίζουν πως εάν δεν υπάρξει κάποια μεγάλη έκπληξη με τις αφίξεις της τελευταίας στιγμής, ο τουρισμός δεν θα κλείσει με θετικό πρόσημο ή θα κλείσει με πολύ μικρή άνοδο, κάνοντας πολύ δύσκολη την επιστροφή της οικονομίας σε θετικό πρόσημο.

Τους φόβους εντείνει και η δυσκολία που θα δημιουργηθεί από το βουνό των φορολογικών υποχρεώσεων των νοικοκυριών στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, κάτι το οποίο θα επηρεάσει την κατανάλωση, ενώ «στοίχημα» θα αποτελέσει και η πορεία των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, καθώς εάν δημιουργηθεί και πάλι κλίμα αβεβαιότητας και καθυστερήσεων, η εικόνα στην οικονομία θα επιδεινωθεί περαιτέρω.

Διαβάστε ακόμη: Σημάδια ύφεσης και το δεύτερο τρίμηνο για την οικονομία