Πώς η Japan Airlines σχεδιάζει να λύσει το πρόβλημα με τους μεθυσμένους πιλότους της

Πώς η Japan Airlines σχεδιάζει να λύσει το πρόβλημα με τους μεθυσμένους πιλότους της
Photo:

Η Japan Airlines έχει θεσπίσει έναν κανόνα 12ωρης απαγόρευσης κατανάλωσης αλκοόλ πριν την πτήση, ο οποίος έχει επεκταθεί προσωρινά στις 24 ώρες.

του David Meyer

Οι ιαπωνικές αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με μεθυσμένους πιλότους, αλλά ενεργοποιούνται μαζί με την ιαπωνική κυβέρνηση για να το ελέγξουν.

Τον περασμένο μήνα, ένας πιλότος της Japan Airlines συνελήφθη στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου επειδή είχε πιαστεί να εργάζεται έχοντας εννέα φορές το νόμιμο όριο οινοπνεύματος στο αίμα του – το νόμιμο όριο στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 20 χιλιοστόγραμμα ανά 100 χιλιοστόλιτρα. Απίστευτο κι όμως αληθινό: Η Ιαπωνία δεν επιβάλλει όρια κατανάλωσης αλκοόλ για τους πιλότους της.

Την Παρασκευή, η Japan Airlines υπέβαλε έκθεση στο ιαπωνικό υπουργείο Μεταφορών, σημειώνοντας ότι ο εν λόγω συγκυβερνήτης – ο Katsutoshi Jitsukawa – είχε κάνει ένα αλκοτέστ όπου είχε εξαπατήσει, προτού οι αρχές του αεροδρομίου τον …τσακώσουν με το δικό τους αλκοτέστ.

Το κιτ για το αλκοτέστ της Japan Airlines δεν είχε σωληνάκι για να φυσήξει κάποιος, σύμφωνα με τις τοπικές αναφορές, και οι βασικοί πιλότοι της πτήσης δεν τον είδαν να φυσάει στη συσκευή όπως θα έπρεπε.

Έτσι, ο ιαπωνικός αερομεταφορέας δήλωσε ότι θα εγκαταστήσει πιο προηγμένες συσκευές σε όλο τον κόσμο μέχρι τη Δευτέρα. Ο πρόεδρος της εταιρείας, Yuji Akasaka, θα μειώσει επίσης τον δικό του μισθό κατά 20% για να καταδείξει την ευθύνη της ομάδας διοίκησης της εταιρείας.

Σύμφωνα με το BBC, η Japan Airlines είχε 19 κρούσματα από τον Αύγουστο του περασμένου έτους όπου οι πιλότοι απέτυχαν στα αλκοτέστ του ίδιου του αερομεταφορέα, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν 12 πτήσεις (στις άλλες 7 πτήσεις βρέθηκαν άλλοι πιλότοι).

Ωστόσο, η Japan Airlines δεν είναι ο μόνος αερομεταφορέας στη χώρα που έχει πιλότους με προβλήματα με το ποτό. Ένας πιλότος της All Nippon Airways (ANA) προκάλεσε καθυστερήσεις σε πέντε πτήσεις στα τέλη Οκτωβρίου όταν ήπιε τόσο πολύ που αρρώστησε. Η αεροπορική εταιρεία τον απέλυσε.

Η ιαπωνική κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να ενισχύσει τους δικούς της ελέγχους, κάνοντας υποχρεωτικά τα αλκοτέστ και εξετάζοντας άλλες χώρες για να δουν πώς πρέπει να είναι οι κανόνες που διέπουν την κατανάλωση αλκοόλ από πιλότους.

Η Ιαπωνία απαγορεύει στους πιλότους να πίνουν οκτώ ώρες πριν πετάξουν – όπως ακριβώς συμβαίνει και στις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ, ωστόσο, θέτουν επίσης ένα όριο στο αλκοόλ για τους πιλότους που είναι το ήμισυ του ορίου για τους οδηγούς. Η Ινδία, εντωμεταξύ, έχει μηδενική ανοχή για οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ που εντοπίζεται στο αίμα των πιλότων.

Η Japan Airlines έχει θεσπίσει έναν κανόνα 12ωρης απαγόρευσης κατανάλωσης αλκοόλ πριν την πτήση, ο οποίος έχει επεκταθεί προσωρινά στις 24 ώρες.