Πώς η Tiffany κατάφερε να παραμερίσει την Swatch

Πώς η Tiffany κατάφερε να παραμερίσει την Swatch

Η Tiffany θέλει να αναδειχθεί σε βασικό παίκτη στην κατηγορία των πολυτελών ρολογιών. Και μάλλον θα το πετύχει.

του Φιλ Γουάμπα

Δεν βλέπεις κάθε μέρα μια εταιρεία ηλικίας 178 ετών να ξεκινάει κάτι απ’ την αρχή.

Κι όμως, αυτό ακριβώς κάνει η γνωστή εταιρεία κοσμημάτων Tiffany & Co, ύστερα από το πρόσφατο λανσάρισμα της σειράς πολυτελών ρολογιών CT60. Πρόκειται για την πρώτη νέα σειρά ρολογιών της εταιρείας εδώ και χρόνια.

Πριν από τέσσερα χρόνια, μια έντονη διαμάχη με τον πρώην συνέταιρο Swatch έβαλε τίτλους τέλους σε μια κοινή επιχείρηση που στόχο είχε να κάνει την Tiffany σημαντικό παίκτη στα πολυτελή ρολόγια ξανά. Πλέον, η εταιρεία προσπαθεί να επανέλθει εκ νέου, με τη σειρά CT 60.

Ο κωδικός της σειράς είναι τα αρχικά του ιδρυτή της εταιρείας Τσαρλς Λιούις Τίφανι (CT) και τα 60 δευτερόλεπτα ενός λεπτού. Και η τιμή τους κινείται μεταξύ των 4.250 και των 19.000 δολαρίων.

Η σειρά είναι εμπνευσμένη από το ρολόι Tiffany που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντελάνο Ρόουσβελτ έλαβε για τα γενέθλιά του το 1945, και εμφανίζεται σε φωτογραφίες να το φοράει στη Διάσκεψη της Γιάλτας μερικούς μήνες πριν το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Εστιάζουμε σε κάτι που ήδη έχουμε στο DNA μας από την αρχή της Tiffany» λέει ο Νικόλα Αντρεάτα, Ελβετός ωρολογοποιός και αντιπρόεδρος του τμήματος ελβετικών ρολογιών της εταιρείας. Πριν από δύο χρόνια, η Tiffany τον προσέλαβε για να στήσει εκ νέου τη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Το διακύβευμα αυτής της προσπάθειας είναι το να κερδίσει η εταιρεία ένα μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς ρολογιών πολυτελείας συνολικού ύψους 27,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με την Euromonitor International, η αγορά αυτή αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 20% σε ετήσια βάση, μέχρι και το 2019.

Καμία εταιρεία ειδών πολυτελείας με παγκόσμιες φιλοδοξίες δεν μπορεί να αγνοήσει μια τέτοια σημαντική κατηγορία. Εξάλλου, η Tiffany κατασκευάζει ρολόγια περισσότερα χρόνια από εταιρείες όπως η Rolex και η Cartier.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να γίνουμε μια πραγματική εταιρεία κατασκευής ρολογιών και όχι μια εταιρεία κοσμημάτων που φτιάχνει ρολόγια» καταλήγει ο Αντρεάτα.