Πώς είναι να αναλαμβάνεις τη θέση ενός θρυλικού ηγέτη σε μία εταιρεία – Ο CEO της Starbucks απαντά

Πώς είναι να αναλαμβάνεις τη θέση ενός θρυλικού ηγέτη σε μία εταιρεία – Ο CEO της Starbucks απαντά

Ο Kevin Johnson αποδεικνύει πως διαθέτει ό,τι χρειάζεται για να εξελίξει την κληρονομιά του χαρισματικού ιδρυτή και CEO της Starbucks, Howard Schultz.

της Susie Gharib

Δεν είναι εύκολο για έναν νέο CEO να αναλαμβάνει τα ηνία μιας εμβληματικής εταιρείας από έναν θρυλικό ηγέτη. Όμως, ο Kevin Johnson αποδεικνύει πως διαθέτει ό,τι χρειάζεται για να πάει παραπέρα την κληρονομιά του χαρισματικού ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της Starbucks, Howard Schultz.

Ως ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ο Johnson πέρασε με επιτυχία μια σημαντική δοκιμασία ηγεσίας, με τον θετικό τρόπο με τον οποίο αντέδρασε στην αμφιλεγόμενη υπόθεση σύλληψης δύο μαύρων ανδρών σε ένα καταστήματα Starbucks στη Φιλαδέλφεια, την περασμένη άνοιξη. Οι δυο τους δεν είχαν αγοράσει κάτι και κάθονταν ήσυχα σ’ ένα τραπέζι. Όταν η αστυνομία τούς απομάκρυνε βιαίως, η σύλληψή τους πυροδότησε ένα κύμα δημόσιας αγανάκτησης.

Ο Johnson ζήτησε αμέσως συγνώμη από τους δύο άντρες. Επιπλέον, ζήτησε συγγνώμη από τους πελάτες και συνεργάτες των Starbucks. Και ανέφερε ξανά και ξανά ότι ήταν υπόλογος για ό,τι συνέβη στη Φιλαδέλφεια.

«Αποτύχαμε εκείνη την ημέρα» δήλωσε ο Johnson στο Fortune, αναφερόμενος στην αλυσίδα των γεγονότων που έλαβαν χώρα πριν από αρκετούς μήνες. «Δεν ανταποκριθήκαμε στην αποστολή μας, στις αξίες μας, και στον τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκε αυτή η εταιρεία».

Συχνά οι επιχειρηματικοί ηγέτες αναφέρονται στη σημασία των θεμελιωδών αξιών της εταιρείας τους για επικοινωνιακούς λόγους. Αυτό όμως δεν ισχύει για όσα είπε ο Johnson. Αυτός πραγματικά εννοεί όσα είπε.

«Η ευθύνη μου ήταν να καταλάβω γιατί και πώς συνέβη αυτό που συνέβη, και έπειτα να πάρω τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ ξανά», εξηγεί.

Ο Johnson πήρε την τολμηρή απόφαση να κλείσει 8.000 καταστήματα για ένα απόγευμα, ώστε να εκπαιδευθεί το προσωπικό ενάντια στις φυλετικές προκαταλήψεις. Ακόμα και σήμερα, ο Johnson λέει ότι τα Starbucks «συνεχίζουν τον διάλογο» με τακτικές εκπαιδευτικές συνεδρίες για τους υπαλλήλους.

«Ήταν ένα βήμα. Δεν μπορείς να πεις ότι κέρδισες μετά από μία μόλις μέρα. Πρέπει απλώς να πεις ότι έκανες ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός», λέει. «Βάλαμε τα θεμέλια για τα επόμενα βήματα στο ταξίδι».