Πώς και γιατί αλλάζει ταχύτητα το online retail

Πώς και γιατί αλλάζει ταχύτητα το online retail
Online shopping. (Photo by IGOR STEVANOVIC / SCIENCE PHOTO / IST / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Τι φέρνει η επόμενη μέρα για το ηλεκτρονικό εμπόριο;

«Εφέτος βλέπουμε μονοψήφια ανάπτυξη στην κατανάλωση του e-commerce στην Ελλάδα. Κάποια e-shops συνεχίζουν να μεγαλώνουν και κάποια ζορίζονται», λέει στο Fortune Greece ο Νίκος Βαρβαδούκας.

Ο Brand & Customer στο Public Group που στο παρελθόν κατείχε τη θέση του Chief Omnichannel Officer|Board Member στην Cosmos Sport SA και πριν από αυτό την περίοδο 2010-2016 είχε συνεργαστεί και πάλι με τα Public μιλά στο Fortune Greece με το «καπέλο» του μέλος του Greca. Του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GR.EC.A), που εκπροσωπεί το σύνολο της αγοράς του Ηλεκτρονικού Εμπορίου και των υπηρεσιών αυτής, όπου αποτελείται από περισσότερες από 15.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας.

Έχει διαμορφώσει το κώδικα δεοντολογίας. Ο Greca, αριθμεί σήμερα περισσότερα από 650 μέλη, αποτελεί επίσημο συνομιλητή της πολιτείας και έχει σχέσεις διαλόγου και με όλα τα θεσμικά όργανα και τους φορείς που εφάπτονται άμεσα ή έμμεσα με τον κλάδο της Ηλεκτρονικής Επιχειρηματικότητας.

Ο χαμηλός πήχης που μπαίνει εφέτος στην ανάπτυξη του e-commerce στην Ελλάδα σε επίπεδο κατανάλωσης συνδέεται αφ ενός με το υψηλό ιστορικό που πέτυχε τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της πανδημίας και αφ ετέρου με τον πληθωρισμό ο οποίος έχει επηρεάσει το μέσο καλάθι κατά 5-10%.

Όμως δεν είναι η μοναδική αλλαγή που συντελείται στο εγχώριο οικοσύστημα του e-commerce. Η αύξηση των χρεώσεων στις παραδόσεις για online αγορές θεωρείται μονόδρομος ακόμη και γι αυτούς που μέχρι στιγμής χρεώνουν από ένα ποσό και πάνω, εκτιμά ο ίδιος. Την ίδια στιγμή «πληθωρισμός» εντοπίζεται και στα click στην Google. Η αξία του click έχει ακριβύνει 10%, λέει ο ίδιος στο Fortune Greece. Σημειώνεται ότι η Google με μερίδιο 97% είναι η μηχανή αναζήτησης με το μεγαλύτερο μερίδιο στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιο όμως είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή e-commerce, τι ψωνίζει και τι ξοδεύει; Το ποσοστό των χρηστών του διαδικτύου που αγόρασαν αγαθά ή υπηρεσίες μέσω διαδικτύου την περασμένη χρονιά έφτασε στο 71%, όταν το 2021 ήταν στο 69%, στο 59% το 2020, την πρώτη χρονιά της πανδημίας, και στο 45% το 2017. Σύμφωνα με έρευνα της Pricefox κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι ηλεκτρονικές αγορές ήταν ο τρίτος επικρατέστερος λόγος χρήσης του διαδικτύου. Αυτό έχει αλλάξει. Πλέον οι ηλεκτρονικές αγορές καταλαμβάνουν την 5η θέση. Σε ότι αφορά τη μέση δαπάνη πέρυσι (πρώτο εξάμηνο) το ποσό που ξόδεψαν οι Έλληνες ανήλθε στα 869 ευρώ από 806 ευρώ που ήταν το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Και αν διερωτάστε σε ποιες κατηγορίες προϊόντων κατευθύνθηκαν τα περισσότερα χρήματα, ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρονικά είδη, καλλυντικά και ηλεκτρικές συσκευές, απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος του budget για τις online αγορά. Όμως οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση δαπάνη καταγράφηκαν στις κρατήσεις ξενοδοχείων, αεροπορικών εισιτηρίων και εισιτηρίων διασκέδασης. Λογικό αφού το πρώτο εξάμηνο κάθε χρονιάς οι καταναλωτές προετοιμάζονται για τις θερινές τους διακοπές.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Focus Bari, το τελευταίο δίμηνο της περασμένης χρονιάς, το 95% των καταναλωτών που συμμετείχε στην έρευνα, απάντησε ότι έχει πραγματοποιήσει αγορές από φυσικό κατάστημα και το 78% από e-shop. Ενδιαφέρον έχει επίσης ένα ακόμη στοιχείο. Ότι οι γυναίκες ξεπερνούν τους άνδρες στις αγορές από online καταστήματα ενώ ένα μεγάλο ποσοστό άνω του 60% που έκαναν ηλεκτρονικές αγορές είναι ηλικίας άνω των 65 ετών.

Οι βασικότεροι λόγοι που οι Έλληνες καταναλωτές προτιμούν τις online αγορές είναι οι καλύτερες τιμές και προσφορές, η εξοικονόμηση χρόνου, η μη μετακίνηση προς το φυσικό κατάστημα και η μεγαλύτερη γκάμα επιλογών.

Στον αντίποδα, οι λόγοι που κάποιοι παραμένουν πιστοί στο φυσικό δίκτυο είναι η άμεση παραλαβή του προϊόντος, η φυσική επαφή με το προϊόν ενώ 1 στους 5 καταναλωτές δήλωσε ότι μπορεί να πετύχει έκπτωση είτε με παζάρι είτε με αγορά χωρίς απόδειξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: