Οικονομία: Τα οφέλη από την αναβάθμιση της Fitch, με το πολιτικό ρίσκο εκτός πλάνου

Οικονομία: Τα οφέλη από την αναβάθμιση της Fitch, με το πολιτικό ρίσκο εκτός πλάνου
27 May 2021, Bavaria, Augsburg: One-euro coins and 100-euro banknotes lie on a table. (to dpa "ECB briefing on the international role of the euro with ECB Executive Board member Fabio Panetta") Photo: Karl-Josef Hildenbrand/dpa (Photo by KARL-JOSEF HILDENBRAND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα η οικονομία - Τα άμεσα και έμμεσα οφέλη - Δεν βλέπει κίνδυνο ενόψει εκλογών ο οίκος Fitch.

Η αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου στην κατηγορία BB+ από τη Fitch Ratings φέρνει τη χώρα ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα επιβεβαιώνοντας ότι η επίτευξή της εντός του 2023 είναι εφικτή και καλλιεργώντας έτσι προσδοκίες για την προσέλκυση επενδύσεων μακροπρόθεσμου ορίζοντα στην οικονομία και στο Χρηματιστήριο.

Σημειώνεται ότι μετά την αναβάθμιση της οικονομίας από τον οίκο Fitch, σε ΒΒ+ από BB με σταθερή προοπτική, τα επόμενα ορόσημα είναι η αξιολόγηση του οίκου DBRS, 10 Μαρτίου και της Standard & Poors, 21 Απριλίου, με βάση τις βαθμολογίες των οποίων η Ελλάδα είναι μια κλίμακα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Μια θετική εξέλιξη από τις δύο αυτές αξιολογήσεις θα δώσει στην Ελλάδα το εισιτήριο για να επιστρέψει σταδιακά στην προ της κρίσης χρέους εποχή. Υπενθυμίζεται ότι η Moody’s διατηρεί την Ελλάδα 3 βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αναβάθμιση από τον οίκο Fitch αντανακλά τα βελτιωμένα δημοσιονομικά αποτελέσματα, τους μειωμένους κινδύνους του τραπεζικού τομέα, τις μακροοικονομικές προοπτικές, καθώς και τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων. Ο οίκος προβλέπει ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα φτάσει στο 0,9% το 2023 έναντι -0,2% της προηγούμενης πρόβλεψης και θα επιταχυνθεί στο 2,3% το 2024. Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 5,0% το 2023 και στο 1,4% το 2024, από 9,3% το 2022.

«Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα, ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να επιταχύνουμε την ανάπτυξη», ανέφερε σε ανάρτηση του στον λογαριασμό του στο Twitter, o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Fitch.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχολίασε, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για την 12η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία 3,5 χρόνια και αποτελεί πιστοποίηση της υπεύθυνης, οικονομικά αποτελεσματικής και κοινωνικά δίκαιης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα αποφέρει άμεσο και έμμεσο όφελος για τη χώρα. Πρακτικά, νέα χαρτοφυλάκια, διαφορετικού προφίλ από τα υψηλού ρίσκου, που επενδύουν σήμερα, θα βάλουν την Ελλάδα στο επίκεντρο της προσοχής τους. Στα άμεσα οφέλη περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων με καλύτερους όρους και στα έμμεσα η πτώση του κόστους χρήματος, δεδομένης της συνεπακόλουθης αναβάθμισης και της πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών, που θα έχει αποτύπωμα στον πληθωρισμό αποφέροντας όφελος για τους πολίτες.

Ας σημειωθεί ότι οι κινήσεις στο χρηματιστήριο αλλά και η συμπεριφορά των θεσμικών επενδυτών στις εκδόσεις κρατικών ομολόγων επιβεβαιώνουν ότι οι ξένοι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα.

Όπως έχει εξηγήσει η κυβέρνηση, η Ελλάδα θα ανακτήσει πλήρως το κύρος της ως εκδότης ομολόγων, 10 χρόνια μετά τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους (PSI), όταν η πλειοψηφία των ιδιωτών δανειστών μας δέχθηκε το κούρεμα κατά 75% της αξίας και των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που είχαν αγοράσει για να μη χάσουν το σύνολο της επένδυσης τους από μια χρεοκοπία της Ελλάδας.

Η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας είναι συνδεδεμένη με την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Εξάλλου οι επενδυτές σταθμίζουν κατά βάση το θεσμικό πλαίσιο αλλά και το ρίσκο της οικονομίας για να προχωρήσουν σε τοποθετήσεις. Είναι δε σημαντικό ότι δεν διαφαίνεται κίνδυνος από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα ενόψει εκλογών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διεθνών οίκων. Σύμφωνα με την έκθεση της Fitch ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα κερδίσει τις προσεχείς εκλογές, οι απότομες αλλαγές πολιτικής είναι απίθανες ενώ οι σχέσεις με την ΕΕ των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας έχουν σταθεροποιηθεί. Επομένως, στο προσεχές διάστημα οι κίνδυνοι είναι κυρίως δημοσιονομικού χαρακτήρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: