Πώς κρίνουν οι σύμβουλοι μάνατζμεντ την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Πώς κρίνουν οι σύμβουλοι μάνατζμεντ την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Ο Γενικός Δείκτης GRe+1 διαμορφώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε 18,1% από 17,5% το προηγούμενο τρίμηνο.

Συνεχίστηκε και κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018 η βελτίωση των προσδοκιών των συμβούλων μάνατζμεντ για την εν γένει πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως καταγράφονται στο «Βαρόμετρο του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ) για την Οικονομία».

Ο Γενικός Δείκτης GRe+1 διαμορφώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε 18,1% από 17,5% το προηγούμενο τρίμηνο και από 6,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2017.

Στη νέα αυτή θετική εξέλιξη συνέβαλαν, σύμφωνα με την έρευνα, η βελτίωση των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών και η προσδοκώμενη ολοκλήρωση του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο. Συγκεκριμένα, το 2017 η ελληνική οικονομία εξήλθε από μακρά και βαθιά ύφεση και το πρώτο τρίμηνο του 2018 ο ρυθμός μεγέθυνσης ήταν 2,3%. Ταυτοχρόνως, συνεχίστηκαν η αύξηση των εξαγωγών και η μείωση της ανεργίας.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος ΔΣ του ΣΕΣΜΑ, Βασίλειος Ρεγκούζας κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Βαρόμετρου για την Οικονομία – GRe+1 για το β’ τρίμηνο του 2018, «η συγκρατημένη αισιοδοξία που εκφράζουν οι σύμβουλοι μάνατζμεντ πιθανώς να προκύπτει και από τις αποφάσεις του Eurogroup της 21ης Ιουνίου 2018».

Ωστόσο, όπως ανέφερε «για να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των συμβούλων θα πρέπει οι ελληνικές κυβερνήσεις που θα αναλάβουν την εξουσία την περίοδο 2019-2032 να έχουν υψηλό αίσθημα ευθύνης. Τα λάθη του παρελθόντος δεν θα πρέπει να επαναληφθούν στην περίοδο 2019-2032. Κύρια επιδίωξη των ελληνικών κυβερνήσεων από εδώ και πέρα θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση και διαφύλαξη της «κλονισμένης» διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας, η διαφύλαξη της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας και η συνέχιση της προσπάθειας για περαιτέρω ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας. Θα πρέπει δηλαδή να διασφαλιστούν και να ενισχυθούν τα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα που ανάκτησε η Ελλάδα την περίοδο 2010-2017. Αυτό θα πρέπει να είναι η βασική προτεραιότητα των ελληνικών κυβερνήσεων. Η απεμπόληση (με την πολιτική του φουσκώματος της εγχώριας ζήτησης με δανεισμό από το εξωτερικό) των μεγάλων πλεονεκτημάτων που προέκυψαν για τη χώρα από την ένταξή της στο ευρώ, θα πρέπει να είναι αιώνιο παράδειγμα προς αποφυγή για την Ελλάδα».

Σύμφωνα με το βαρόμετρο του ΣΕΣΜΑ, παρουσιάζεται μεγαλύτερη αισιοδοξία για την πορεία των θεμελιωδών μακροοικονομικών μεγεθών, καθώς σημειώθηκε αύξηση του μέσου όρου της διαφοράς «θετικών»- «αρνητικών» προβλέψεων για τις μεταβλητές του Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, ανεργία, ιδιωτικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, εξαγωγές και ποσοστό μεταβολής του γενικού επιπέδου των τιμών). Η εν λόγω διαφορά διευρύνθηκε από 25,3% στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2018 σε 29,3% στο τέλος του δεύτερου τριμήνου. Υπάρχει δε σημαντική μεταβολή σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2017. Η τόνωση της αισιοδοξίας το δεύτερο τρίμηνο 2018 προέρχεται από τις ευνοϊκότερες προβλέψεις για το ρυθμό μεγέθυνσης και την ανεργία.

Αντίθετα, ο Δείκτης Παραγωγικών Συντελεστών σημείωσε κάμψη το δεύτερο τρίμηνο 2018. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος της διαφοράς «θετικών» και «αρνητικών» απαντήσεων για τις μεταβλητές του δείκτη (ανθρώπινο δυναμικό, συνθήκες χρηματοδότησης, δημόσιες υποδομές, επιχειρηματικότητα και θεσμικό πλαίσιο), περιορίστηκε σε 6,8% στο τέλος Ιουνίου από 9,7% στο τέλος Μαρτίου 2018. Πρέπει να υπογραμμισθεί όμως ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία έναντι του δεύτερου τριμήνου του 2017.

Οι απόψεις των συμβούλων μάνατζμεντ για τα κυριότερα προσκόμματα στην επιχειρηματική δράση παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες και κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Σύμφωνα με την έρευνα, τα πέντε σημαντικότερα ήταν τα εξής: υψηλή φορολογία, έλλειψη σταθερότητας του φορολογικού συστήματος, αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση, ασυνέχεια στη λειτουργία του κράτους και δυσκολίες στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.