Πώς να αλλάξετε με επιτυχία την καριέρα σας

Πώς να αλλάξετε με επιτυχία την καριέρα σας

Βεβαιωθείτε ότι η αλλαγή είναι ένα λογικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

της Σεχραζάντ Ραφάτι*

Πριν από χρόνια, οι περισσότεροι επαγγελματίες ακολουθούσαν μια και μοναδική καριέρα για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους, αλλά σήμερα κάτι τέτοιο είναι αρκετά σπάνιο. Στις ΗΠΑ, ο μέσος επαγγελματίας παραμένει στο ίδιο πόστο για μόλις τεσσερισήμισι χρόνια.

Ως επιχειρηματίας, αυτό που έχω μάθει πάνω απ’ όλα είναι ότι προτού λάβει κάποιος μια απόφαση για αλλαγή ρότας στην καριέρα του, πρέπει να έχει συγκεντρώσει όλα τα σχετικά δεδομένα.

Αναρωτηθείτε γιατί

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να κάνετε μια αλλαγή καριέρας, αλλά πρέπει να έχετε σαφή εικόνα του «γιατί»· η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε στη συνέχεια το «τι», το «πώς», το «πότε» και το «πού». Αν κάνετε την αλλαγή επειδή δεν είστε ευτυχισμένη στο τωρινό εργασιακό περιβάλλον σας, τότε πρέπει να βρείτε μια εταιρεία που δίνει έμφαση στην εταιρική κουλτούρα. Ή ίσως θέλετε να μειώσετε τις ατέλειωτες ώρες εργασίας και να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στην οικογένειά σας. Αναζητήστε θέσεις σε εταιρείες που δίνουν έμφαση στην ισορροπία  μεταξύ εργασίας και ζωής.

Εντοπίστε τα ταλέντα σας

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφθείτε πέρα από τις δεξιότητες που μπορείτε να χωρέσετε σε ένα βιογραφικό σημείωμα. Έχετε γνώσεις και εμπειρίες που δεν μπορούν να ποσοτικοποιηθούν; Κάποιες από τις καλύτερες δεξιότητές σας δεν είναι χειροπιαστές. Ποια είναι τα κρυφά ταλέντα σας; Πώς μπορούν αυτά να σας βοηθήσουν να ορίσετε την επόμενη κίνηση στην καριέρα σας; Βοηθάει επίσης να ζητήσετε την άποψη ατόμων που εμπιστεύεστε, σχετικά με τις δεξιότητες και τις αδυναμίες σας. Οπτικές πέρα απ’ τη δικής σας μπορούν να συνεισφέρουν είτε στην επικύρωση της απόφασής σας, είτε στην ανατροπή της και σε έναν δρόμο που μπορεί να μην έχετε καν σκεφτεί.

Συλλάβετε τον τελικό στόχο σας

Τι πραγματικά θέλετε να πετύχετε μέσω της καριέρας σας; Ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι σας; Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα. Ξεκινήστε με ένα όραμα ως προς το πού θέλετε να είστε στο μέλλον· αυτό θα σας βοηθήσει να ορίσετε βραχυπρόθεσμους στόχους ώστε να αγγίξετε τον τελικό σας στόχο. Η αλλαγή που επιδιώκετε πρέπει να είναι ένα λογικό βήμα προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Μου αρέσει να παρομοιάζω αυτά τα ζητήματα με ένα παιχνίδι σκάκι: πάντα πρέπει να σχεδιάζουμε έξι ή εφτά κινήσεις μπροστά. Η σκακιέρα μπορεί να αλλάξει – κάποιες φορές απρόσμενα – αλλά το όραμα της επιτυχίας σας πρέπει να παραμένει το ίδιο.

* Η Σεχραζάντ Ραφάτι είναι ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της BroadbandTV.