Πως να χρηματοδοτήσετε μόνοι σας την startup σας

Πως να χρηματοδοτήσετε μόνοι σας την startup σας

Εύκολα βήματα για να συγκεντρώσετε τα απαραίτητα χρήματα που θα σας ανοίξουν τις πόρτες τις επιχειρηματικότητας.

Οι νέες επιχειρήσεις, οι λεγόμενες startups, πρέπει εξορισμού να βγάζουν το επενδυμένο κεφάλαιο τους,  σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πόσο εύκολο είναι όμως να βρει μια καινούργια επιχείρηση τα χρήματα για να ξεκινήσει τη δραστηριότητα της;

Ιδέες υπάρχουν πολλές,  όπως και έξυπνα μυαλά που θέλουν να προσφέρουν κάτι καινοτόμο σε όλους τους τομείς.  Υπάρχει όμως ένα εμπόδιο… Ο φόβος της «έναρξης».

Μια καλή αρχή, συνήθως, προδιαθέτει για μια καλή συνέχεια, αρκεί να βρεθεί κάποιος να υποστηρίξει τα όνειρα αυτά.

Θέλετε να δημιουργήσετε τη δική σας startup; Δείτε πως μπορείτε να συγκεντρώσετε χρήματα για να κάνετε το όνειρο σας πραγματικότητα.

  • Προσεγγίστε τους συγγενείς και φίλους

Θυμάστε όταν ήσασταν μικροί και ζητάγατε από όλους τους συγγενείς σας να συνδράμουν για να πάρετε το δώρο που επιθυμείτε; Κάπως έτσι θα ξαναζητήσετε να σας κάνουν το μεγαλύτερο δώρο! Αυτή τη φορά πρόκειται για το όνειρο της ζωής σας και δύσκολα θα μπορέσει κάποιος να αρνηθεί να σας βοηθήσει.

  • Ανταλλαγή ικανοτήτων

Το «παζάρι δεξιοτήτων» είναι γνωστό ανάμεσα στους επιχειρηματίες, αφού μπορείτε να δώσετε απλόχερα τις γνώσεις σας και για αντάλλαγμα να πάρετε κάτι που έχετε ανάγκη. Για παράδειγμα, μπορείτε να νοικιάσετε το γραφείο σε κάποιον συνεργατικό χώρο χωρίς ενοίκιο και να παρέχετε ΙΤ υποστήριξη σε όποιον έχει ανάγκη. Πρόκειται για μια καλή αρχή που θα σας δώσει λίγο χρόνο να αρχίσετε να στήνετε το στρατηγικό σας πλάνο.

  • Γίντε μέλος σε θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητας

Υπάρχουν σημαντικές πρωτοβουλίες προώθησης και στήριξης της Startup επιχειρηματικότητας όπως το Aephoria, AHEAD, το Impact Hub Athens, το Innovathens, το Orange Grove, το The Found.Ation και άλλα που περιμένουν να «καλοσωρίσουν» στην ομάδα τους νέους επιχειρηματίες. Οι χώροι αυτοί έχουν ένα διευρυμένο δίκτυο (οργανισμοί, πανεπιστήμια κλπ) που είναι έτοιμο να «μοιράσει» τις γνώσεις του.

  • Ξεκινήστε μια online καμπάνια χρηματοδότησης

Πλατφόρμες όπως το Kickstarter και το Indiegogo είναι γνωστές για το «βήμα» που δίνουν στους νέους επιχειρηματίες, ώστε να διεκδικήσουν χρήματα για το ξεκίνημα τους. Startups που έχουν ήδη μια επιτυχημένη πορεία, έχουν κερδίσει τη χρηματοδότηση τους από τις πλατφόρμες αυτές.

  • Διαπραγματευτείτε μια «προκαταβολή»

Βρείτε έναν βασικό πελάτη ή συμπληρωματικές επιχειρήσεις που θα είναι διατεθειμένοι να δώσουν χρήματα για την έρευνα, την εξέλιξη και την αξιοποίηση της υπηρεσίας σας. Η επιστροφή των χρημάτων μπορεί να γίνει στο άμεσο μέλλον με τρόπο που έχετε ήδη συμφωνήσει.

  • Προσεγγίστε «επενδυτές ιδεών»

Πρόκειται για επενδυτές που στηρίζουν τις νέες ιδέες και τις νέες επιχειρήσεις και δεν διστάζουν να χρηματοδοτήσουν την έρευνα και ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων.

  • Βρείτε τον δικός σας «Άγγελο»

Οι Άγγελοι Επενδυτές προσφέρουν οικονομική υποστήριξη σε startups και νέους επιχειρηματίες, συνήθως με πιο ευνοϊκούς όρους από τους άλλους επενδυτές, επενδύουν περισσότερο στο πρόσωπο παρά στη βιωσιμότητα της επιχείρησης καθεαυτής και ενδιαφέρονται περισσότερο να πετύχει το επιχειρηματικό σχέδιο παρά να αποκομίσουν ένα μεγάλο κέρδος από την επένδυση σε αυτό.

Δείτε τους Έλληνες Αγγέλους σύμφωνα με το Gust

  • Αναζητήστε επιδοτήσεις

Εάν η προσέγγιση μεγάλων επενδυτών σας φαίνεται δύσκολη, ξεκινήστε με κάτι πιο απλό όπως κρατικά κονδύλια που διατίθενται για την υποστήριξη νέων τεχνολογιών και την έρευνα και προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων, όπως το ΕΣΠΑ.

  • Δάνειο από τράπεζα

Δεν πρόκειται για την καλύτερη επιλογή αφού κανείς δεν θέλει να έχει σχέσεις με τις τράπεζες, ειδικά στο ξεκίνημα. Επίσης, προϋποθέτει περιουσιακά στοιχεία καθώς και ένα ή «καθαρό» ιστορικό. Αφήστε την, λοιπόν, για την έσχατη περίπτωση.

  • Αυτοχρηματοδότηση

Είναι μια δύσκολη επιλογή, αφού προϋποθέτει πως θα βασιστείτε στις δικές σας δυνάμεις, αλλά όλη την επιτυχία θα την αποκομιστείτε εσείς. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος των νέων επιχειρήσεων βασίζονται σε ιδιωτικά κεφάλαια. Νέοι που μάζευαν χρήματα, δηλαδή, και ήρθε η στιγμή να τα επενδύσουν όπως και όπου θέλουν.

Διαβάστε ακόμη: 

Γιατί αποτυγχάνουν συνήθως οι startup;