Πώς να έχετε μια καταπληκτική σχέση με τον επενδυτή σας

Πώς να έχετε μια καταπληκτική σχέση με τον επενδυτή σας

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να τους πείσετε ότι έκαναν τη σωστή κίνηση να επενδύσουν.

Όταν είστε γεμάτοι με ενέργεια σφύζει για να ξεκινήσετε την επιχείρησή σας και ετοιμάζεστε να χτυπήσετε την πόρτα των επενδυτών, τα χρήματα μπορεί να είναι η μοναδική σκέψη στο μυαλό σας.

Ωστόσο, το να πείσετε τον καλοπροαίρετη επενδυτή να «ποντάρει» τα χρήματα του στην startup σας είναι μόνο το μισό μέρος της μάχης. Τι γίνεται όταν το «πάρτι» τελειώσει και έχετε πιει μέχρι και το «τελευταίο μπουκάλι»;

Η πραγματική πρόκληση στο να διατηρείσετε ευχαριστημένους τους αγγέλους επενδυτές και να μεγαλώνουν μαζί με την εταιρεία σας, είναι να μη ξεχνάτε πως θέλουν πολλά περισσότερα πράγματα πίσω, απ’ ότι τα χρήματα που επένδυσαν. Θέλουν να εντυπωσιαστούν. Θέλουν να ξέρουν πως έχουν υποστηρίξει τους σωστούς ανθρώπους και τις σωστές επιχειρήσεις.

Πώς μπορείτε να τους καθησυχάσετε; Δημιουργώντας μια ισχυρή επαγγελματική σχέση απ’ την αρχή.

Δείτε πως θα το πετύχετε.

1. Να τους ενημερώνετε διαρκώς

Οι επενδυτές ενοχλούνται συχνά όταν οι ιδρυτές δεν είναι τόσο ανοιχτοί στο να συζητήσουν σχετικά με τα νέα τις εταιρείας τους. Τίποτα δεν τους τους ενοχλεί μεγαλύτερο εκνευρισμό απ’ το να ψάχνουν διαρκώς τους ανθρώπους στους οποίους επένδυσαν ώστε να μάθουν για τις κινήσεις τους.

Αν είναι πολύ νωρίς και δεν έχετε καμία πρόοδο ή αρκετά αποτελέσματα για να μοιραστείτε, κρατήστε ενήμερους τους επενδυτές σας με ένα σύντομο email με το πώς έχετε σκοπό να συνεχίστε για να πιάσετε τους στόχους σας. Έτσι θα δημιουργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης, δείχνοντας πώς είστε ένας επιχειρηματίας στον οποίο πρέπει και μπορεί να βασιστεί. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείτε μελλοντικά να ζητήσετε και άλλα χρήματα.

2. Να είστε ένα λιοντάρι

«Τα αρνιά περιστρέφονται γύρω απ’ τον άξονα τους, τα λιοντάρια επιμένουν» έγραψε ο Jason Calacanis, κατά συρροήν επιχειρηματίας και angel investor.

Με αυτόν τον τρόπο διαχώρισε τους επιχειρηματίες «αρνιά» με τους επιχειρηματίες λιοντάρια. Σύμφωνα με εκείνον, τα «αρνιά» επικεντρώνονται στην «κοινωνική απόδειξη», όπως παρουσιάζοντας την εταιρεία τους στο WebSummit ή στο TechCrunch ή δίνοντας ομιλίες στο TEDx. Συναντιούνται διαρκώς με επενδυτές, αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Από την άλλη πλευρά, τα λιοντάρια θα αναβάλουν τα meetings τους όσες φορές χρειάζονται μέχρι να έχουν όλα τα απαραίτητα νούμερα που χρειάζονται, το επιχειρηματικό μοντέλο στο οποίο θα θέλουν όλοι να επενδύσουν και τα απαραίτητα κανάλια ανάπτυξης. Στη συνέχεια, θα στείλουν μια συνοπτική έκθεση που θα αφήνει τον επενδυτή με μία μόνο επιλογή: να επενδύσουν τα χρήματα τους.

3. Αξιολογήστε τους ανθρώπους σας

Είτε έχετε πάρει τα χρήματα απ’ τη μητέρα σας, είτε απ’ τον γείτονα σας , είτε από έναν επενδυτή, είτε έχετε επενδύσει 10 δολάρια είτε 1 εκατομμύριο, πρέπει να αξιολογείτε εκείνους που σας έδωσαν τα χρήματα αυτά. Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να τους αφήνετε να παίρνουν όλες τις αποφάσεις, αλλά κατά καιρούς ζητήστε τους τη γνώμη τους για το πώς βλέπουν τα πράγματα ή αλλαγές που πρέπει να γίνει, ειδικά αν έχουν επενδύσει σε παρόμοιες εταιρείες.

Η δουλειά του επενδυτή πηγαίνει πιο πέρα από την υπογραφή κάτω απ’ την χρηματοδότηση. Όταν ζητάτε την άποψη τους εγκαίρως, αισθάνονται και εκείνοι πώς έχουν επιρροή πάνω σας. Ξέρουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε και μπορούν εύκολα να κατανοήσουν καλύτερα την προσέγγισή σας και να σας βοηθήσουν να τις αντιμετωπίσετε μαζί – πράγμα που ενισχύει τελικά την εμπιστοσύνη τους στην επιχείρησή σας και ανοίγει το δρόμο για μια μακροπρόθεσμη σχέση.

Οι κατά συρροήν επενδυτές έχουν έχουν τεράστια εμπειρία για το πώς λειτουργούν οι νεοφυείς εταιρείες, οι χρηματοδοτήσεις και οι αγορές. Η καθοδήγηση τους μπορεί να κάνει θαύματα στην εταιρεία σας και αν μπορείτε να διαβάσετε μεταξύ των γραμμών, οι πιθανότητες επιτυχίας σας θα αυξηθούν δραστικά.

4. «Ταΐστε» τα πάθη και τις προτεραιότητες τους

«Οι άγγελοι επενδυτές μπορούν να έχουν ρομαντικούς λόγους για τους οποίους επενδύουν» – Yuval Tal, ιδρυτής και CEO της Payoneer.

Ο Yuval Tal δίνει έμφαση στην σημασία που έχει ο επενδυτής να συμπαθεί τον ιδρυτή της εταιρείας στην οποία βάζει τα χρήματα του και να νιώσουν πως βρίσκονται στην «ίδια σελίδα». Βρείτε με τι παθιάζεται ο επενδυτής σας και τι ψάχνουν ακριβώς. Είναι σε αρμονία με την εταιρεία σας; Αν ναι βρήκατε τον άνθρωπο σας.

5. Βοηθήστε τους να αναπτυχθούν

«Βγήκα κερδισμένος μέσα απ’ την επένδυση μου. Είχα πλεονεκτήματα που δε μπορείτε ούτε να φανταστείτε» – Tucker Max, πρώην επενδυτής.

Οι περισσότεροι επενδυτές ξεκινούν με μικρά βήματα, επενδύοντας σε φίλους ή την οικογένεια. Μερικοί από αυτούς κερδίζουν και θέλουν να γίνουν απ’ τους μεγαλύτερους επενδυτές, ενώ άλλοι σιωπηλά εγκαταλείπουν το παιχνίδι.

Έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, αφού όλοι περιμένουν το επόμενο Facebook για να επενδύσουν.

Όσο η εταιρεία σας μεγαλώνει, βοηθήστε τους να μεγαλώσουν και εκείνοι μαζί σας. Εξοικειώστε τους με τις βέλτιστες πρακτικές, μοιραστείτε σημαντικές ειδήσεις (που σχετίζονται ή δεν σχετίζονται με την επιχείρησή σας), και το σημαντικότερο, βοηθήστε τους να γνωρίσουν άλλου ιδιοκτήτες εταιρειών στις οποίες μπορούν να επενδύσουν. Όσο ο επενδυτής σας μεγαλώνει μαζί σας, θα έχετε μια πιο ικανοποιητική σχέση και τίποτα δεν είναι καλύτερο από να έχετε έναν έμπειρο, ενημερωμένο και δικτυωμένο επενδυτή να σας υποστηρίζει.