Πώς να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο το Cloud

Πώς να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο το Cloud
Photo:

Φτιάξτε και μοιραστείτε έγγραφα Office, αποθηκεύστε με ασφάλεια χιλιάδες φωτογραφίες και κάντε backup τα πάντα χωρίς να πληρώσετε το παραμικρό. 

Ο υπολογιστής μας δεν χρειάζεται πια να είναι το πανίσχυρο μηχάνημα που «τρέχει» τα πάντα, που ανοίγει το Office σε 5 δευτερόλεπτα και αποθηκεύει χιλιάδες έγγραφα στο σκληρό του. Σήμερα αρκεί ένα μεσαίας δυναμικότητας μηχάνημα για να εκτελέσει το 90% των λειτουργιών και να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών μας. Αρκεί να είναι συνδεδεμένος στο Internet.

Cloud, ή «σύννεφο» ονομάζουμε το σύνολο εκείνο των υπηρεσιών και εργασιών που δεν λαμβάνουν χώρα στον υπολογιστή μας, αλλά σε servers στους οποίους εμείς έχουμε πρόσβαση για να κάνουμε τη δουλειά μας. Γράφουμε κείμενα, αποθηκεύουμε φωτογραφίες, βλέπουμε mail, ακούμε μουσική. Όλα γίνονται στον browser.

Αυτό που ήταν τάση φαίνεται πια να γίνεται mainstream διαδικασία. Όλο και περισσότεροι χρησιμοποιούν cloud υπηρεσίες, ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιούν ακριβώς. Το Gmail είναι εξολοκλήρου cloud, το Facebook επίσης, το ίδιο και τα Paypal, Skype, Twitter, Flickr, Tumblr, Instagram, ακόμα και το web banking της τράπεζάς σας «τρέχει» κάπου στο Internet και εσείς το χειρίζεστε εξ αποστάσεως.

Τα 10 δημοφιλέστερα brands του κόσμου στο Twitter

Για τον απλό χρήστη, τρεις είναι οι χρησιμότερες κατηγορίες cloud υπηρεσιών που αλλάζουν τον τρόπο που αλληλεπιδρά με τον υπολογιστή του:

– Email: Δεν χρειάζεται πια client (Outlook, Mail app κ.λπ.), τα γράφει και τα διαβάζει στον browser.

– Documents: Αρχεία κειμένου, πίνακες Excel, παρουσιάσεις τύπου Power Point, PDF κ.ά. μπορούν να δημιουργηθούν και να αποθηκευθούν στο «σύννεφο» χωρίς εμείς να έχουμε τα αντίστοιχα προγράμματα.

– Αποθήκευση αρχείων: Πολλά δωρεάν Gigabyte υπάρχουν εκεί έξω και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι ένα, ή πολλά, account.

Γιατί σας συμφέρει το Cloud

– Δεν χρειάζεται πια να αγοράζετε ακριβό software (π.χ. Office)

– Παύετε να ασχολείστε με τις αναβαθμίσεις, οι εφαρμογές είναι πάντα ανανεωμένες

– Έχετε πρόσβαση πάντα στην τελευταία έκδοση των εφαρμογών και τα νέα τους features

– Δεν χρειάζεστε πανίσχυρο υπολογιστή για να τρέχετε όλα αυτά τα προγράμματα. Ένας browser αρκεί.

– Μπορείτε να μοιραστείτε αρχεία από οπουδήποτε προς οπουδήποτε

– Καταργείτε τα «φλασάκια»

– Έχετε όλα τα σας αρχεία διαθέσιμα από κάθε υπολογιστή και φορητή συσκευή.

Πότε μπορεί να μην σας συμφέρει το Cloud

– Αν βρίσκεστε offline περισσότερη ώρα από ότι online

– Αν χρειάζεστε εξειδικευμένα προγράμματα

– Αν χειρίζεστε και σώζετε μεγάλα αρχεία

– Αν έχετε ευαίσθητα αρχεία που δεν θέλετε ή δεν είναι ασφαλές να «κυκλοφορούν» στο Internet.

Ανάλογα με τις ανάγκες σας, επιλέγετε από τις δημοφιλέστερες υπηρεσίες αποθήκευσης και cloud εφαρμογών για τον απλό χρήστη. Μπορείτε να δημιουργήσετε account σε πολλές από αυτές, πολλαπλασιάζοντας έτσι τον χώρο σας στο «σύννεφο», και εκμεταλλευόμενοι από την καθεμία τις συγκεκριμένες αρετές που σας εξυπηρετούν.

Dropbox 
Η αποθήκη των πάντων. Γρήγορο, αξιόπιστο, το ορίζετε ως default τοποθεσία για το My Documents και έχετε backup για πάντα. Ξεκινάτε με 2 GB δωρεάν τα οποία μπορείτε να αυξήσετε εγγράφοντας φίλους σας και ανεβάζοντας αυτόματα φωτογραφίες από το κινητό σας.

Google Drive 
Πλήρης σουίτα, τόσο πλήρης που είναι η βάση ολόκληρου λειτουργικού συστήματος, του Chrome OS. Δημιουργείτε και διαχειρίζεστε έγγραφα Office, τα μοιράζεστε, τα κάνετε edit ταυτόχρονα με άλλους. Αποθηκεύει και οτιδήποτε άλλο θέλετε. Είναι συνδεδεμένο με τον Gmail και Google+ λογαριασμό σας και προσφέρει συνολική χωρητικότητα 15 GB.

Microsoft Skydrive
7 GB για αποθήκευση αρχείων, φωτογραφιών κ.λπ., και δωρεάν δημιουργία και διαχείριση εγγράφων office. Συνεργάζεται άψογα με το MS Office ή το Office 365 που ίσως έχετε.

Amazon Cloud Drive 
Δουλεύει ακριβώς όπως το Dropbox, αλλά δεν είναι εξίσου γρήγορο. Ξεκινάτε με 5 GB δωρεάν τα οποία αυξάνονται μόνο με την αγορά έξτρα χωρητικότητας. Φιλοξενεί και 250 τραγούδια τα οποία μπορείτε να κάνετε streaming. Τα αρχεία είναι προσβάσιμα και από το Kindle Fire.

Apple iCloud 
Αποκλειστικά για χρήστες Apple, αποθηκεύει και συγχρονίζει -εκτός από αρχεία- email, επαφές, ημερολόγιο, bookmarks, notes, υπενθυμίσεις, έγγραφα του iWork, φωτογραφίες κ.λπ. Εκεί κάνουν backup και όλες οι iOS συσκευές μέσω Wi-Fi. Πρόσφατα προστέθηκαν cloud εκδόσεις των Pages, Numbers και Keynote για έγγραφα κειμένου, λογιστικά φύλλα και παρουσιάσεις αντίστοιχα.

Δείτε επίσης:

Box app.box.com

Sugarsync www.sugarsync.com

Mega mega.co.nz