Πώς να επιβιώσετε αν έχετε «κόκκινα» δάνεια

Πώς να επιβιώσετε αν έχετε «κόκκινα» δάνεια

Όσα πρέπει να ξέρουν οι επιχειρηματίες, που έχουν οφειλές προς τις τράπεζες.

Ελένη Κομίνη

“Θαλασσοδάνεια τέλος”, λένε κυβερνητικοί παράγοντες οι οποίοι τονίζουν ότι οι προσπάθειες θα πρέπει πλέον να επικεντρωθούν στην αναδιάρθρωση της οικονομίας και στο γεγονός ότι πρέπει να “κοπεί” ο ομφάλιος λώρος μεταξύ των επιχειρηματιών και των τραπεζιτών. “Δεν υπάρχει πλέον άλλη επιλογή”, λένε οι ίδιες πηγές και στη συνέχεια τονίζουν ότι για να μπορέσει να λειτουργήσει η οικονομία θα πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις.

Οι ίδιοι εξηγούν ότι θα πρέπει να συμβάλλουν και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες στη διάσωση των εταιρειών τους εφόσον έχουν τη δυνατότητα, ενώ παράλληλα οι τράπεζες θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις διοικήσεις των επιχειρήσεων με αυστηρά, χρηματοοικονομικά κριτήρια.

Πηγές του News 247 έλεγαν ότι όποιο πλαίσιο και αν επιλεγεί, μέσα στο οποίο θα εφαρμοστεί -δηλαδή μέσω της δημιουργίας εταιρειών διαχείρισης ενεργητικού ή “κακές” τράπεζες ή οποιαδήποτε άλλη λύση- η κυβερνητική πολιτική προβλέπει την πιστή τήρηση αντικειμενικών αρχών με στόχο την τόνωση της ελληνικής οικονομίας. Την ίδια ώρα θα επιχειρηθεί η αλλαγή της επιχειρηματικής κουλτούρας με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

Το ανθρώπινο δυναμικό των τραπεζών που δραστηριοποιείται στα κόκκινα δάνεια, σε συνδυασμό με ξένους συμβούλους με μεγάλη εμπειρία στα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, θα κληθούν από κοινού να διαχωρίσουν τους ζωτικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, από εκείνους που δεν έχουν προοπτικές ανάπτυξης. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να καταρτιστεί ένα μεγαλύτερο πλάνο στο οποίο θα αναγνωρίζονται τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που έχουν προοπτική ανάπτυξης στην ελληνική αγορά, αλλά και σε ξένες αγορές που θα μπορούσαν ελληνικές εταιρείες να εξάγουν και να είναι ανταγωνιστικές.

Στους κλάδους και τις εταιρείες που έχουν προοπτικές ανάπτυξης, θα δοθεί ρευστότητα και θα παρέχονται συμβουλευτικές υπηρεσίες οι οποίες μεταξύ άλλων θα βοηθούν στην κατάρτιση των επιχειρησιακών πλάνων της εταιρείας που θα βοηθήσουν στην ανάκαμψή τους. Έτσι, θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των εταιρειών και θα τονωθεί το νέο εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας.

Διαβάστε τη συνέχεια στο news247.gr