Πως να φέρεστε σαν «σωστοί επαγγελματίες» στη δουλειά

Πως να φέρεστε σαν «σωστοί επαγγελματίες» στη δουλειά

Μπορεί να μεγαλώσατε και να έχετε τη δική σας δουλειά, μεγαλώσατε όμως αρκετά ώστε να μπορέσετε να συνυπάρξετε με τους συναδέλφους σας; 

Όταν μπαίνετε στην αγορά εργασίας ή ξεκινάτε μια καινούργια δουλειά είναι η στιγμή για να κάνετε τη δική σας «προσωπική αναζήτηση» και να δείτε αν μπορείτε να συμπεριφερθείτε σαν επαγγελματίες.

Η εργασία προϋποθέτει κανόνες. Ο τρόπος που μιλάτε και συμπεριφέρεστε στον εργασιακό χώρο, καθορίζει ποιος είστε και αντίστοιχα μπορεί να μειώσει το εργασιακό σας ήθος.

Είναι άδικο, ενώ είστε πολύ καλοί στην εργασία σας,  να «χάνετε» εξαιτίας της συμπεριφοράς σας. Δείτε ποιες κινήσεις θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε σταθερές επαγγελματικές σχέσεις, δίνοντας ταυτόχρονα το δικό σας στίγμα.

1. Δείξτε ενθουσιασμό με αυτό που κάνετε, αλλά μην υπερεκτιμήσετε τις δυνάμεις σας και υποσχεθείτε πράγματα που δε θα μπορέσετε να υλοποιήσετε.

2. Ξεχάστε τη διάλεκτο του «πανεπιστημίου». Η φοιτητική “αργκό” ήταν για τα έδρανα και πρέπει να παραμείνει εκεί.

3. Μην εμπλέκεστε σε πολιτικές ή θρησκευτικές συζητήσεις, αποφύγετε ακόμα και να πάρετε θέση για ζητήματα της επικαιρότητας.

4. Πριν διακοσμήσετε το γραφείο σας προσπαθήστε να φανταστείτε πως θα αντιδράσουν οι πελάτες και οι συνάδελφοι σας όταν το δουν. Τα έντονα χρώματα είναι ωραία, αλλά καθόλου επαγγελματικά.

5. Πρέπει να καταλαβαίνετε τη ψυχολογική κατάσταση των συνεργατών σας. Η αναβολή ενός meeting για μια ημέρα θα έχει λιγότερες επιπτώσεις από μια συνάντηση, όταν κάποιος είναι ευεραίσθητος.

6. Μην εμφανίζεστε με άδεια χέρια όταν σας καλούν σε κάποιο σπίτι.

7. Μην ανακατεύεστε σε ξένες υποθέσεις. Αποφύγετε συζητήσεις που αφορούν δύο άτομα για να μη βρεθείτε στη μέση.

8. Όταν είστε αναστατωμένοι αποφύγετε να εκφράσετε τα συναισθήματα σας ή να πάρετε κάποια σοβαρή απόφαση. Η συναισθηματική σας κατάσταση θα επηρεάσει αρνητικά τις κινήσεις σας.

9. Εάν κάποιος είναι καλός στη δουλειά του ή σας έχει βοηθήσει επιβραβεύστε τον. Είναι καλό να ακούμε έναν καλό λόγο, δίνει ένα επιπλέον κίνητρο για εργασία.

10. Θυμάστε τα ραβασάκια του σχολείου; Τα επαγγελματικά «ραβασάκια» είναι ακόμα καλύτερα. Ένα post it με «ευχαριστώ» σε κάποιον που σας έβγαλε από μια δύσκολη θέση ή σας βοήθησε θα δείτε πως θα επιδράσει άμεσα στη ψυχολογία.

Διαβάστε ακόμα:

Πως να αντιμετωπίσετε την έντονη κριτική στην εργασία σας

Ο απαγορευμένος δεκάλογος των επιχειρήσεων

Οι τρόποι για να «ξυπνήσετε» από την καλοκαιρινή ραστώνη