Πώς να φτιάξετε τη δική σας εφαρμογή στο iOS

Πώς να φτιάξετε τη δική σας εφαρμογή στο iOS

Έχετε την τέλεια ιδέα για την εφαρμογή που θα κάνει θραύση στο iPhone και το iPad; Αυτή είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε.

Όλα ξεκινούν από μία ιδέα. Συνήθως τρελή που όποιος την ακούει λέει «σιγά μην πετύχαινε αυτό». Ή μια ιδέα που έχει ήδη εφαρμοστεί από άλλους, αλλά που εσείς πιστεύετε ότι θα τα καταφέρετε καλύτερα.

Πώς θα φτάσει η ιδέα σας στο Top 10 των εφαρμογών του App Store, διαθέσιμο για 700 εκατ. iPhone;

app_store

Το πρώτο βήμα η εγγραφή στο Apple Developer Program. Κοστίζει 99 δολάρια το χρόνο και δίνει πρόσβαση σε εργαλεία δημιουργίας εφαρμογών για iOS και OSX. Υπάρχουν tutorials, knowledge base, και μπορεί κανείς εκεί να δοκιμάσει beta εκδόσεις των λειτουργικών προκειμένου να εξετάσει τη συμβατότητα με την εφαρμογή του.

Η δημιουργία των εφαρμογών γίνεται με το Xcode 7, ένα πρόγραμμα που συμπεριλαμβάνεται στην ετήσια συνδρομή και λειτουργεί μόνο σε υπολογιστές με OSX.

Υπάρχει λόγος που οι εφαρμογές για iOS μοιάζουν τόσο μεταξύ τους. Οι κανόνες και οι προδιαγραφές που θέτει η Apple είναι ίδιες για όλους και περιλαμβάνουν από το είδος της γραμματοσειράς μέχρι τα περιθώρια και το πώς θα μοιάζουν τα buttons.

Αν δεν γνωρίζετε πώς να προγραμματίζετε, και δεν έχετε σκοπό να μάθετε, μπορείτε θαυμάσια να προσλάβετε κάποιον να το κάνει για εσάς. Θα κοστίσει, βέβαια.

Προγράμματα όπως το PhoneGap και το Xamarin σας επιτρέπουν να ετοιμάζετε την εφαρμογή σας ταυτόχρονα για iOS και Android.

 

Όταν θα έχετε ετοιμάσει την εφαρμογή και είστε έτοιμοι για την υποβολή της, θυμηθείτε: η Apple έχει περισσότερους από 200 λόγους για να την απορρίψει (από τεχνικούς μέχρι ηθικούς, π.χ. απαγορεύεται οποιοδήποτε υλικό «για ενηλίκους»). Φυσικά, απαγορεύονται εφαρμογές που δίνουν πρόσβαση με οποιοδήποτε τρόπο σε απαγορευμένα υλικά (π.χ. ναρκωτικά) ή σε πειρατικό περιεχόμενο.

Εφόσον η εφαρμογή σας εγκριθεί και βρει τη θέση της στο App Store, μπορείτε να την παρακολουθείτε μέσω του iTunes Connect, το οποίο σας επιτρέπει να υποβάλλετε updates, να παρακολουθείτε πόσα downloads και πόση χρήση είχε, καθώς και πόσα χρήματα συγκέντρωσε, εφόσον δεν είναι δωρεάν.