Πώς να γίνετε οι καλύτεροι φίλοι με το αφεντικό σας

Πώς να γίνετε οι καλύτεροι φίλοι με το αφεντικό σας

Μια δυνατή φιλία μπορεί να γεννηθεί εντός γραφείου.

«Μπορώ να είμαι φίλος με το αφεντικό μου;» αυτό είναι το αιώνιο ερώτημα των εργαζομένων. Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι αποφεύγουν να είναι «κοντά» με τα ανώτερα στελέχη , για να μη θεωρήσουν οι υπόλοιποι πως τους «καλοπιάνουν».

Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ του να προσεγγίζετε το αφεντικό σας για προσωπικό σας συμφέρον και άλλο να έχετε μια κοντινή σχέση με τον υπεύθυνο σας.

Και οι καλές σχέσεις είναι πάντα ένα «ατού».

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν της Ουάσιγκτον που έγινε σε στελέχη, οι εννέα στους δέκα επιβεβαίωσαν πως υπάρχει ευνοιοκρατία στους μεγαλύτερους οργανισμούς. Επιπλέον, το 23 % από αυτούς είπαν ότι είχαν οι ίδιοι λειτουργήσει ευνοιοκρατικά όταν ήρθε η στιγμή να αποφασίσουν για προαγωγές εντός εταιρείας.

Σκεφτείτε, λοιπόν, ξανά αν θέλετε να είστε σε απόσταση με τους ανώτερους σας.

Τα πρώτα βήματα είναι εύκολα. Όλα τα άλλα θα ακολουθήσουν.

«Σπάστε τον πάγο»
Προσπαθήστε να ξεκινήσετε μια συζήτηση με το αφεντικό σας, δεν είναι δύσκολο. Πόσες φορές δεν έχετε μπει μαζί στο ασανσέρ και εσείς απλά κοιτάζατε το κινητό σας; Την επόμενη φορά που θα συμβεί ανοίξτε εσείς τη συζήτηση. Το ίδιο κι αν ξέρετε πως θα είναι σε κάποιο εταιρικό δείπνο, ειδικά εκεί θα είναι πιο εύκολο να τον προσεγγίσετε καθώς θα είστε σε ένα πιο «ευχάριστο» περιβάλλον.

Αποφύγετε ερωτήσεις που μπορούν να απαντηθούν με ένα «ναι» ή «όχι» ώστε να υπάρχει μια ροή στη συζήτηση. Για παράδειγμα αντί να ρωτήσετε αν είναι καλά, βρείτε κάτι άλλο – όπως πως πέρασε το Σαββατοκύριακο κλπ.

Αξιοποιήστε τη φιλία σας
Όταν η σχέση αυτή αποκτήσει κάποιος βάσεις, το αφεντικό σας μπορεί να έχει τη τάση να σας βοηθάει με διάφορα πράγματα. Γι αυτό θα πρέπει να προσέχετε τι ζητάτε για να μη πιστέψει πως τον χρησιμοποιείτε. Αν συζητάτε για τα πλάνα που έχει ο καθένας για το Σαββατοκύριακο, μπορείτε να αναφέρετε πως θέλετε να παρευρεθείτε σε κάποιο συνέδριο. Θα δείτε πως αν έχει καλλιεργηθεί μια καλή σχέση και μπορεί – θα σας βρει κάποια πρόσκληση.

Μη δώσετε δικαιώματα
Δε χρειάζεται όλο το γραφείο να ξέρει πως μιλάτε με το αφεντικό σας. Μην πηγαίνετε όλη την ώρα στο γραφείο του ή τρώτε κάθε μεσημέρι μαζί. Αυτό είναι κάτι που ενδέχεται να σχολιαστεί απ’ τους συναδέλφους σας. Προσπαθήστε να έχετε καλές σχέσεις μαζί τους. Το γεγονός πως έχετε έρθει κοντά με τον υπεύθυνο σας δε σημαίνει πως δεν είστε πια «ένας από αυτούς».