Πώς να κλέψεις 1 δισ. δολάρια σε τρεις μέρες

Πώς να κλέψεις 1 δισ. δολάρια σε τρεις μέρες

Ένας 28χρονος επιχειρηματίας από τη Μολδαβία κατηγορείται ότι έκλεψε 1 δισ. δολάρια από τράπεζες της χώρας του σε τρία μόλις 24ωρα.

Το αστρονομικό ποσό του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων –ήτοι το 12% του ΑΕΠ της Μολδαβίας- εξαφανίστηκε από τρεις τράπεζες της χώρας τον Δεκέμβριο του 2014.

Όπως γράφει το CNN Money, η κεντρική τράπεζα της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας δεν μπορούσε να λύσει αυτόν τον γρίφο της πρωτοφανούς απάτης, γι’ αυτό και προσέλαβε τους ερευνητές της διεθνούς οικονομικής υπηρεσίας Kroll.

Η Kroll ταυτοποίησε τον 28χρονο Ιλάν Σορ ως τον ιθύνων νου πίσω από αυτήν την τεράστια απάτη, χωρίς όμως να αποκαλύψει αμέσως τα ευρήματά της.

Ο Σορ είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας. Είναι παντρεμένος με μια Ρωσίδα ποπ σταρ και η οικογενειακή του περιουσία γιγαντώθηκε από τις δραστηριότητες του πατέρα του, ο οποίος ίδρυσε τα πρώτα duty-free καταστήματα στη Μολδαβία.

Ο πρόεδρος της βουλής της Μολδαβίας αποκάλυψε τελικά τα στοιχεία της εμπιστευτικής έρευνας της Kroll έπειτα από τη λαϊκή πίεση και τις διαδηλώσεις του κόσμου στην πρωτεύουσα της χώρας.

Ο Σορ σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ αρνήθηκε κάθε κατηγορία.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο Σορ και οι συνεργάτες του ξεκίνησαν το σχέδιο τους από το 2012, όταν και αγόρασαν σημαντικά ποσοστά των μετοχών τριών τραπεζών της Μολδαβίας, αυξάνοντας έπειτα την παροχή ρευστότητας μέσω μιας πολύπλοκης σειράς συναλλαγών οι οποίες περιελάμβαναν δάνεια που κινήθηκαν μεταξύ τραπεζών και ξένων οντοτήτων.

Οι τρεις τράπεζες εξέδωσαν δάνεια πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρείες οι οποίες είτε βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του Σορ, είτε συνδέονταν με αυτόν, ανέφερε η έρευνα.

Τελικά, περισσότερα από 767 εκατ. δολάρια εξαφανίστηκαν από τις τράπεζες μέσα σε τρεις μόλις μέρες μέσω αυτών των πολύπλοκων συναλλαγών. Η κεντρική τράπεζα της χώρας υπολογίζει ότι οι συνολικές απώλειες αυτής της απάτης αγγίζουν το 1 δισ. δολάρια.

Μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων μεταφέρθηκε σε οφσόρ εταιρείες συμφερόντων του Σορ. Μερικά από αυτά τα χρήματα κατατέθηκαν σε λογαριασμούς τραπεζών της Λετονίας, με πολλούς ξένους δικαιούχους.

Έπειτα από αυτήν την απάτη, η κεντρική τράπεζα της Μολδαβίας αναγκάστηκε να διασώσει τις τρεις τράπεζες με έκτακτα δάνεια ύψους 870 εκατ. δολαρίων, ούτως ώστε να μην καταρρεύσει η τοπική οικονομία.

Η Μολδαβία είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης και η διαφθορά αποτελεί το μεγαλύτερο της πρόβλημα. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει ήδη επισημάνει ότι η υπόθεση αυτή απειλεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα.

Η αναφορά της Kroll κατέδειξε τις δυσκολίες υπό τις οποίες διεξήχθησαν οι έρευνες. Εσωτερικές αναφορές με χαρακτηριστικές λεπτομέρειες για τη δράση των τριών τραπεζών, εξαφανίστηκαν. Πολύ σημαντικά ηλεκτρονικά αρχεία διεγράφησαν. Και μετά από όλα αυτά, ένα βαν το οποίο μετέφερε ουσιώδη για την έρευνα αρχεία εκλάπη και βρέθηκε μετά από λίγο καμένο. Φυσικά, δεν σώθηκε τίποτα από το περιεχόμενό του.

Η αναφορά κάνει λόγο για την ανάγκη πλήρους διεθνούς έρευνας για την αναγνώριση κι άλλων οι οποίοι ευεργετήθηκαν από αυτήν την απίστευτη υπόθεση.

Ο Σορ βαρύνεται με κατηγορίες για διαφθορά και βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, όπως αναφέρει η Βικτόρια Τίμους, του Κέντρου Καταπολέμησης της Διαφθοράς στη Μολδαβία.