Πώς να μετατρέψετε την πρακτική σας σε δουλειά

Πώς να μετατρέψετε την πρακτική σας σε δουλειά
Τρία tips που θα σας βοηθήσουν να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητές σας να μετατρέψετε την πρακτική άσκηση σε μόνιμη δουλειά.

της Anne Fisher

Μήπως περάσατε το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού κάνοντας την πρακτική σας άσκηση σε κάποια εταιρεία, αντί να βρίσκεστε σε κάποια παραλία; Σας έχουμε καλά νέα: αυτό από μόνο του αυξάνει τις πιθανότητες να προσληφθείτε μετά την αποφοίτησή σας, από τη συγκεκριμένη εταιρεία ή από κάποια άλλη.

Στις ΗΠΑ, το 56% των φετινών αποφοίτων πανεπιστημίου που είχαν κάνει και πρακτική εξασφάλισαν μία τουλάχιστον πρόταση για δουλειά. Το αντίστοιχο ποσοστό των πτυχιούχων που δεν είχαν κάνει πρακτική ήταν 44%.

Μήπως ελπίζετε να εξασφαλίσετε μια πραγματική δουλειά αφού ολοκληρώστε την πρακτική σας, και μάλιστα στην ίδια εταιρεία; Ο εργοδότης σας μάλλον ελπίζει το ίδιο.

«Ολοένα και περισσότεροι εργοδότες χρησιμοποιούν την πρακτική άσκηση ως έναν χαμηλού κόστους και χαμηλού ρίσκου τρόπο για να τεστάρουν ανθρώπους που δυνητικά θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μια πραγματική δουλειά στο μέλλον» σημειώνει η Ariel Schur, διευθύνουσα σύμβουλος της ABS Staffing Solutions με έδρα στη Νέα Υόρκη. «Άρα, εάν σας πήραν για πρακτική άσκηση, το πιθανότερο είναι ότι σκέφτονται να σας προσφέρουν και δουλειά. Μην τους δώσετε κάποιον λόγο να μην το κάνουν».

Τρία tips που θα σας βοηθήσουν να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητές σας να μετατρέψετε την πρακτική άσκηση σε μόνιμη δουλειά.

  1. Βάλτε κάτω το τηλέφωνο.

Είναι οκ να ρίχνετε μια ματιά στην οθόνη πού και πού, αλλά το μεγαλύτερο παράπονο που ακούει η Schur από εργοδότες είναι ότι συνήθως όσοι κάνουν πρακτική άσκηση «δεν ξεκολλάνε από τη συσκευή του τηλεφώνου τους». Όταν περνάτε όλη τη μέρα κοιτώντας το κινητό, χάνετε όλες τις άλλες εμπειρίες: να μάθετε την εταιρεία, να διευρύνετε τις δεξιότητές σας, και να πάρετε μια γεύση από την πραγματική ζωή. Και δίνετε και την εντύπωση ότι δεν ενδιαφέρεστε πραγματικά για την εταιρεία ή για τον ρόλο σας σε αυτήν.

  1. Εμπλακείτε σε πράγματα.

Πηγαίνετε νωρίς στην εταιρεία. Ζητήστε την άδεια να παραβρίσκεστε σε συναντήσεις. «Συστηθείτε σε όσους βρίσκονται πάνω, πλάι, και κάτω από σας στον εταιρικό οργανισμό. Και γνωρίστε τους» λέει η Schur. «Σηκώστε τα μανίκια και εμπλακείτε. Όσο περισσότερο το κάνετε, τόσο πιθανότερο είναι να σας θυμούνται και μετά το τέλος της πρακτικής άσκησης, και να σας συστήσουν για να δουλέψετε full-time».

  1. Ζητήστε ανατροφοδότηση.

«Αυτό είναι μια καλή ιδέα για όλους, και όχι μόνο για όσους κάνουν την πρακτική τους άσκηση» επισημαίνει η Schur. «Ρωτήστε κατά πόσο η απόδοσή σας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, και εάν πρέπει να κάνετε κάτι παραπάνω ή κάτι διαφορετικά». Και δώστε αναφορά ως προς την εκπλήρωση των στόχων που μπορεί να έχετε αναλάβει. «Οι εταιρείες θέλουν να προσλαμβάνουν ανθρώπους που εστιάζουν σε αποτελέσματα» τονίζει η Schur. «Δείξτε ότι είστε ένας απ’ αυτούς».