Πώς να σας αγαπήσουν όλοι στη δουλειά

Πώς να σας αγαπήσουν όλοι στη δουλειά

Θέλετε να γίνετε δημοφιλείς; Θέλετε να σας συμπαθούν οι πάντες και να μην διανοούνται ένα γραφείο χωρίς εσάς; Διαβάστε τι πρέπει να κάνετε.

Το Internet είναι γεμάτο με άρθρα για τους ενοχλητικούς τύπους στη δουλειά και το πώς «μας τη σπάνε» καθημερινά. Δίνουν, μάλιστα, και tips για το πώς να τους αντιμετωπίζουμε. Τι γίνεται, όμως, με τους αγαπητούς στη δουλειά;

Για τους συμπαθητικούς και δημοφιλείς δεν θα δείτε να γράφονται άρθρα. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο καλοί και αγαπητοί που κανείς δεν θέλει να το γρουσουζέψει. Απλώς όλοι οι υπόλοιποι απολαμβάνουν την παρέα τους και φροντίζουν ώστε ο δημοφιλής να μην χάσει ποτέ τη θέση του. Αν φύγει, θα είναι καταστροφή για τη διάθεση της ομάδας.

Ποια είναι, όμως, τα χαρακτηριστικά των πιο αγαπητών ανθρώπων στη δουλειά; Τα ανέλυσε ο συγγραφέας και ομιλητής Jeff Haden. Διαβάστε τα και δείτε πόσα από αυτά μπορείτε να υιοθετήσετε.

Μας κάνουν να αισθανόμαστε εξυπνότεροι από όσο είμαστε
Όλοι ξέρετε τον τύπο στον οποίο λέτε μια ιδέα σας και στη συνέχεια την παρουσιάζει για δική του. Είναι μισητός και δεν θέλετε να τον ξέρετε. Όμως ο αγαπητός θα μοιραστεί τη δική του ιδέα μαζί σας και θα την κάνει υπόθεση όλης της ομάδας. Θα νιώσετε ότι συμμετέχετε σε κάτι ξεχωριστό. Και είναι πολύ πιθανότερο να πετύχετε.

Δεν παίρνουν τίποτα προσωπικά
Οι αχώνευτοι βλέπουν όλο το σύμπαν να γυρίζει γύρω τους. Κάθε επιτυχία είναι αποκλειστικά από δική τους δράση, για κάθε αποτυχία είναι υπεύθυνος κάποιος άλλος και οι ίδιοι το θύμα. Κάθε απουσία λόγω ασθένειας επηρεάζει το δικό τους πρόγραμμα. Ακόμα και αν πεθάνει κάποιος συγγενής συνεργάτη, ο αντιπαθητικός θα πιστέψει πως αυτό συνέβη μόνο και μόνο για να πάει πίσω το πρότζεκτ. Το δικό του πρότζεκτ.

Οι αγαπητοί δεν σκέφτονται τίποτα από όλα αυτά. Σκοπός τους είναι, ό,τι και αν συμβεί, να νιώθει ο συνεργάτης πως μπορεί να στηρίζεται πάνω τους. Και νιώθουν την υποχρέωση να καλυτερέψουν τις ζωές των συνεργατών τους.

Βρίσκουν πάντα την καλή πλευρά σε ο,τιδήποτε
Οι μεγάλες επιτυχίες είναι σπάνιες. Συνήθως έχουμε να αντιμετωπίσουμε κρίσεις, καθημερινές δυσκολίες και συνεχή προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα έχουμε την παραμικρή αφορμή για να χαρούμε. Ο αισιόδοξος πάντα θα βρει την καλή πλευρά επειδή ξέρει πως κάθε επιτυχία αποτελείται από πολλά μικρά βήματα. Μικρές επιτυχίες που αξίζει να γιορταστούν και αυτές διασπείροντας την αισιοδοξία και τον ενθουσιασμό.

Πάντα μοιράζονται τα εύσημα
Οι μακιαβελλικοί συνάδελφοι έχουν το μυαλό τους μόνιμα στη συνωμοσία και την υπονόμευση, πάντα με σκοπό να εμφανιστούν ως οι μόνοι εργατικοί και αξιόπιστοι σε ένα γραφείο γεμάτο ανίκανους.

Οι αγαπητοί συνάδελφοι γνωρίζουν πως η δόξα πρέπει να μοιράζεται. Κάνουν πάντα ένα βήμα πίσω για να τη μοιραστούν με τους συνεργάτες τους. Αφήνουν και άλλους να πάρουν εύσημα για τη δουλειά που έγινε. Γιατί όταν η ομάδα πετυχαίνει κάτι σημαίνει πως κερδίζουν όλοι.

Σκέφτονται προτού μιλήσουν ή δράσουν
Οι άνθρωποι που χαιρόμαστε να δουλεύουμε μαζί τους αντιδρούν αμέσως στα καλά νέα· είναι έτοιμοι να δώσουν συγχαρητήρια και ενθάρρυνση. Όμως χρειάζονται χρόνο να σκεφτούν προτού μιλήσουν ή αντιδράσουν όταν τα νέα είναι άσχημα, όταν έχει γίνει ένα σοβαρό λάθος ή τα προβλήματα συσσωρεύονται. Γνωρίζουν πως ό,τι πουν σε αυτή τη στιγμή της έντασης θα έχει μεγάλη επίδραση. Για αυτό θα κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να είναι δίκαιοι.

Ακούν πολύ περισσότερο από όσο μιλούν
Το να διακόπτεις τον άλλον όταν μιλά δεν είναι απλά αγένεια. Είναι σαν να του λες «δεν με ενδιαφέρει για τι πράγμα μιλάς, απλώς βρήκα ευκαιρία να σε διακόψω για να πω τα δικά μου».

Οι καλοί συνάδελφοι, όμως, ακούν και δίνουν σημασία στο τι λέγεται. Κάνουν ερωτήσεις ώστε να καταλάβουν καλύτερα, αλλά και για να σας δώσουν την ευκαιρία να πάτε τη σκέψη σας ένα βήμα παραπέρα. Μας κάνουν να νιώθουμε σημαντικοί.

Δεν ψάχνουν απεγνωσμένα την αναγνώριση
Υπάρχουν συνάδελφοι που αποζητούν συνεχώς την προσοχή μας. Που κάθε λίγο και λιγάκι πρέπει να τους θυμίζεις πως είναι έξυπνοι, ικανοί, επιτυχημένοι κ.λπ. Στην πραγματικότητα, θέλουν να τους πεις πως είναι εξυπνότεροι, ικανότεροι και πιο επιτυχημένοι από όλους.

Οι αγαπητοί, όμως, δεν νοιάζονται για την αναγνώριση των άλλων. Τους νοιάζει να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους και να ενθαρρύνουν τους άλλους να βελτιωθούν. Για αυτό γίνονται και οι καλύτεροι φίλοι μας.

Δεν κουτσομπολεύουν
Αν απολαμβάνετε να ακούτε και να διαδίδετε κουτσομπολιά στη δουλειά, απλώς σκεφτείτε πως τα κουτσομπολιά που δεν ακούτε είναι όσα έχουν θέμα εσάς. Ξαφνικά αυτή η κουβεντούλα δεν έχει και πολλή πλάκα, σωστά;

Οι άνθρωποι που μας αρέσει να δουλεύουμε μαζί τους απομακρύνονται αμέσως μόλις κάποιος αρχίσει το κουτσομπολιό. Γιατί γνωρίζουν πως όποιος διαδίδει ή ακούει δεν έχει κανένα σεβασμό για τους άλλους.

Δεν είναι αλαζόνες
Όσο ψηλότερα ανεβαίνει κανείς τόσο πιο σοφός και αλάθητος νιώθει. Άλλωστε, αν δεν ήταν πώς θα έφτανε ως εδώ; Έτσι, αρχίζει να αγορεύει για τα πάντα (σχετικά και άσχετα) με ύφος αυθεντίας και αποπαίρνει όποιον τολμήσει να διαφωνήσει.

Όμως οι άλλοι χαίρονται να μοιράζονται τη γνώση τους με φιλικό και καθόλου δασκαλίστικο τρόπο. Δεν τους νοιάζει τόσο τι ξέρουν οι ίδιοι, αλλά τι ξέρετε εσείς. Μοιράζονται ουσιαστικά τη γνώση, δεν δίνουν απλώς διάλεξη.