Πώς ο εθελοντισμός κάνει καλό στην καριέρα σας

Πώς ο εθελοντισμός κάνει καλό στην καριέρα σας

Το όφελος δεν είναι μόνο η σημαντική προσφορά σας προς την κοινωνία, η σταδιοδρομία σας έχει επίσης πολλά να κερδίσει.

Στην Ελλάδα η άποψη που επικρατεί (στην καλύτερη περίπτωση) είναι πως δεν έχουμε χρόνο για εθελοντισμό, ή (στη χειρότερη) ότι ο εθελοντισμός είναι για τα κορόιδα.

Όμως όλο και περισσότεροι νέοι, και αρκετοί λίγο μεγαλύτεροι, συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις που δεν έχουν απαραίτητα το στοιχείο της φιλανθρωπίας, μπορεί να είναι ένα event σαν τα TEDx ανά την Ελλάδα, μπορεί να είναι η διοργάνωση εκπαιδευτικών workshops, εκστρατείες ενημέρωσης και άλλα πολλά.

Η αξία του εθελοντισμού δεν περιορίζεται μόνο στο ότι προσφέρεις στην κοινωνία. Ακόμα και ψυχρά ωφελιμιστικά αν το δει κανείς, η εμπειρία που αποκομίζει είναι ανεκτίμητη και το όφελος από τη διεύρυνση του networking του ανυπολόγιστο. Αν θέλουμε να το δούμε αναλυτικότερα:

Εμπειρία σε διαφορετικό περιβάλλον
Συμμετέχοντας σε οποιαδήποτε εθελοντική δράση γίνεστε μέλος μιας ομάδας που έχει σκοπό και συγκεκριμένα μέσα για να τον επιτύχει. Έρχεστε σε επαφή με οργανισμούς και παρακολουθείτε τον τρόπο λειτουργίας και τη φιλοσοφία τους. Βλέπετε τον τρόπο που διοικούνται και μαθαίνετε μέσα από αυτό το περιβάλλον.

Εμπειρία διοίκησης
Ακόμα και αν στην εργασία σας δεν έχετε αναλάβει ακόμα κάποιο ηγετικό ρόλο, είναι πολύ πιθανό αυτό να γίνει σε μια εθελοντική ομάδα ή δράση και έτσι αποκτάτε την εξαιρετικά πολύτιμη αυτή εμπειρία. Μαθαίνετε να σχεδιάζετε, να αναθέτετε εργασίες, να οργανώνετε ομάδες, να χρησιμοποιείτε τις επικοινωνιακές σας ικανότητες.

Έμπνευση και κίνητρο
Όταν η ανταμοιβή δεν είναι χρήματα και απειλή δεν είναι η απόλυση, η ηγεσία μιας ομάδας θέλει τελείως διαφορετική αντιμετώπιση. Μαθαίνετε να εμπνέετε τους ανθρώπους με άλλο τρόπο, τους κάνετε να ενδιαφερθούν και να εργαστούν για τον σκοπό πρόθυμα. Αν καταφέρετε να το κάνετε αυτό με εθελοντές, τότε στη δουλειά σας μπορείτε να το καταφέρετε με όλους.

Οργάνωση και αποτελεσματικότητα
Οι εθελοντικές ομάδες είναι οργανώσεις που έχουν συγκεκριμένο οργανόγραμμα, σκοπούς και τρόπο λειτουργίας. Εφόσον συμμετέχετε, μαθαίνετε πολλά για τη δομή τους, τον τρόπο διοίκησης, το πώς «τρέχουν» τα projects και το πώς σχεδιάζουν το μέλλον. Όλα αυτά μεταφέρονται ως εμπειρίες στην κανονική σας δουλειά και σας δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα.

Δίκτυο
Είναι προφανές πως ο εθελοντισμός διευρύνει τον κύκλο των γνωστών σας και μάλιστα το «δέσιμο» μαζί τους είναι πιο ισχυρό αφού έχει τη βάση του σε κάτι που όλοι σας βλέπετε ως καλό σκοπό. Με τα χρόνια, όλοι σας οι γνωστοί μέσω των εθελοντικών ομάδων θα κατέχουν διάφορες θέσεις σε όλη την αγορά, μερικοί πολύ υψηλές. Είναι επαφές που θα κρατήσετε σε όλη την επαγγελματική σας ζωή.

Συνεισφορά στην κοινωνία
Ο βασικός λόγος που οι άνθρωποι γίνονται εθελοντές είναι επειδή θέλουν να προσφέρουν. Ακόμα και οι ψυχροί ωφελιμιστές που δεν το θεωρούν αυτό επαρκές κίνητρο, συμμετέχοντας βοηθούν αναγκαστικά προς αυτόν το σκοπό. Γενικά, η κοινωνία χρειάζεται τον εθελοντισμό και όσο ωφελείται εκείνη ωφελούμαστε όλοι μας.

Ευτυχία
Οι άνθρωποι που προσφέρουν έχουν την τάση να είναι πιο χαρούμενοι από εκείνους που δεν δίνουν δεκάρα για τον διπλανό τους.

Δεν το πιστεύετε; Δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε.

Διαβάστε ακόμα:

Επαγγελματική επιτυχία: Μάθετε από τους καλύτερους

Οι άνθρωποι που «μοιράζονται» την αγάπη για τον συνάνθρωπο