Πώς ο Λιονέλ Μέσι “ανέστησε” το αμερικανικό ποδόσφαιρο

Πώς ο Λιονέλ Μέσι “ανέστησε” το αμερικανικό ποδόσφαιρο
epa10808877 Inter Miami CF forward Lionel Messi holds his awards for best player and top scorer after Miami defeated Nashville SC in the 2023 Leagues Cup final at Geodis Park in Nashville, Tennessee, USA, 19 August 2023. EPA/MARK HUMPHREY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η «τρέλα» για τον Μέσι σαρώνει την Αμερική.

Το «φαινόμενο Μέσι» είναι εδώ και αρχίζει να φέρνει αποτελέσματα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, είναι ενθουσιασμένος, λέγοντας ότι «δε θα μπορούσε να είναι πιο χαρούμενος με το πώς πηγαίνει η συνεργασία», ενώ ο ιδιοκτήτης της Inter Miami, Jorge Mas, ακτινοβολεί καθώς το Instagram του συλλόγου του έχει αυξηθεί σε 14 εκατομμύρια ακόλουθους, περισσότερους από οποιοδήποτε ομάδα του NFL, του NHL ή του MLB. Και αν θέλετε να δείτε τον Λιονέλ Μέσι ζωντανά, ετοιμαστείτε να πληρώσετε πάνω από 600 δολάρια για ένα εισιτήριο – ίσως τα διπλάσια.

Οι ακριβείς αριθμοί είναι δύσκολο να προσδιοριστούν επειδή πολλά από τα δεδομένα είτε δεν είναι δημόσια διαθέσιμα είτε δεν είναι ακόμα διαθέσιμα. Αρχίζει όμως να φαίνεται ότι η νέα συμφωνία του Μέσι με την Inter Miami της Major League Soccer, μεταξύ 50 και 60 εκατομμυρίων δολαρίων συμπεριλαμβανομένων συμφωνιών κατανομής εσόδων με τους χορηγούς του πρωταθλήματος Apple και Adidas, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. (Οι συμφωνίες με την Apple και την Adidas θα αντικατοπτρίζουν το πλήρες ποσό των χρημάτων που φέρνει ο Μέσι στο πρωτάθλημα και στους χορηγούς του.)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Apple, συνεργάτης μετάδοσης του πρωταθλήματος MLS, έχει μια πλατφόρμα ροής αφιερωμένη στο πρωτάθλημα, η οποία απέκτησε 300.000 συνδρομητές τον Ιούλιο, τον ίδιο μήνα που ο Μέσι ανακοίνωσε ότι θα ενταχθεί στην Inter Miami, ανεβάζοντας το σύνολο τους στο 1 εκατομμύριο, σύμφωνα με το Sports Business Journal. Το MLS Season Pass, όπως είναι γνωστό, κοστίζει 99 δολάρια ετησίως, και άρα η αύξηση των συνδρομητών κατά 300.000 αποφέρει 29,7 εκατομμύρια δολάρια. Αυτός δεν είναι ένας απλός υπολογισμός, ωστόσο, λόγω των προσφορών με την T-Mobile και την LG, ενώ οι κάτοχοι εισιτηρίων διαρκείας της MLS λαμβάνουν την υπηρεσία δωρεάν. Το MLS έχει επί του παρόντος περίπου 420.000 κατόχους εισιτηρίων διαρκείας, σύμφωνα με το World Soccer Talk, αλλά είναι σαφές ότι ξοδεύονται πολλά χρήματα. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Mas είπε ότι οι συνδρομητές του MLS Season Pass είχαν υπερδιπλασιαστεί από τότε που ο Μέσι εντάχθηκε στο MLS, υποδηλώνοντας ότι είναι τώρα περίπου 1,4 εκατομμύρια συνδρομητές.

Το MLS δεν έδωσε συγκεκριμένο αριθμό για τους συνδρομητές του MLS Season Pass, λέγοντας μόνο ότι έχουν υπερδιπλασιαστεί από τότε που ο Μέσι μπήκε στο πρωτάθλημα. Δεν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τους κατόχους εισιτηρίων διαρκείας για όλο το πρωτάθλημα.

Ο αντίκτυπος του Μέσι επεκτείνεται και στη ζωντανή τηλεθέαση, καθώς οι οπαδοί συρρέουν στα γήπεδα σε όλη τη χώρα για να τον δουν να παίζει από κοντά. Με τα εισιτήρια για σχεδόν όλα τα παιχνίδια της Inter Miami να έχουν ήδη εξαντληθεί, οι οπαδοί πρέπει να βασίζονται στη δευτερογενή αγορά, που είναι διαβόητη για τις υψηλές τιμές της. Οι τιμές των εισιτηρίων για τους αγώνες της Inter Miami έχουν αυξηθεί 1.700% στην αγορά μεταπώλησης, σύμφωνα με το CNBC. Τα εισιτήρια για τον αγώνα της Inter Miami εναντίον των New York Red Bulls το Σάββατο ξεκινούν από 425 δολάρια, για τη γωνία του επάνω διαζώματος, μέχρι ένα πακέτο τεσσάρων εισιτηρίων VIP που κοστίζουν μόλις 50.000 δολάρια, όπως διαφημίζονται στο Vivid Seats.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριν από λίγες εβδομάδες, καθώς η «τρέλα» για τον Μέσι σάρωνε το MLS στα τέλη Ιουλίου, η Chicago Fire ανέφερε έσοδα από την ημέρα του αγώνα για τον εντός έδρας αγώνα της εναντίον της Inter Miami, τα οποία ισοδυναμούσαν με τα έσοδα από όλους τους άλλους εντός έδρας αγώνες μαζί, σύμφωνα με μια αναφορά του The Athletic.

Με απλά λόγια, ο Μέσι «κάνει ταμείο», και αυτή τη στιγμή ταμείο κάνει και το ποδόσφαιρο στην Αμερική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: 

Πηγή: Fortune.com