Πώς ο Τζεφ Μπέζος έχασε 19,2 δισ. δολάρια μέσα σε δύο ημέρες

Πώς ο Τζεφ Μπέζος έχασε 19,2 δισ. δολάρια μέσα σε δύο ημέρες

Παρ' όλα αυτά, ο ιδρυτής και CEO της Amazon παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Ο ιδρυτής και CEO της Amazon, Τζεφ Μπέζος δέχτηκε βαρύ πλήγμα τις τελευταίες ημέρες.

Συγκεκριμένα, η καθαρή αξία της περιουσίας του μειώθηκε κατά 19 δισ. δολάρια τις τελευταίες δύο ημέρες συναλλαγών, υποχωρώντας κατά 11 δισ. δολάρια την Παρασκευή και κατά επιπλέον 8,2 δισ. δολάρια τη Δευτέρα. Ο ιδρυτής και CEO της Amazon, ο οποίος κατέχει μερίδιο 16% στον τεχνολογικό κολοσσό, διαθέτει μία περιουσία ύψους 127,6 δισ. δολαρίων. Παρ’ όλα αυτά παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, μπροστά από τον Μπιλ Γκέιτς (94,1 δισ. δολάρια) και τον Γουάρεν Μπάφετ (82,4 δισ. δολάρια).

Η μετοχή της Amazon έχει πληγεί το τελευταίο διάστημα, με τους επενδυτές να την οδηγούν 23% χαμηλότερα τον τελευταίο μήνα. Μάλιστα, η εταιρεία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα αποτελέσματα γ’ τριμήνου που δεν ήταν καθ όλα ικανοποιητικά, με τους επενδυτές να δυσαρεστούνται από τα απογοητευτικά μεγέθη των πωλήσεων και τις προβλέψεις για τις πωλήσεις στο κρίσιμο επόμενο τρίμηνο των εορτών.

Η Amazon ανέφερε πως αναμένει τα έσοδά της να αυξηθούν κατά μόλις 10-20% στο τρέχον τέταρτο τρίμηνο, κάτι που θα σηματοδοτούσε την πιο κακή εορταστική σεζόν για την εταιρεία από το 2014. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως τα τελευταία τρία διαδοχικά έτη, έχει καταγράψει αύξηση-ρεκόρ στις πωλήσεις, της τάξης του 20% ή και περισσότερο, στο τρίμηνο των εορτών.

Σημειώνεται πως ο Μπέζος δεν είναι ο μόνος δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας που είδε την περιουσία του να συρρικνώνεται τελευταία. Η μετοχή της Alphabet υποχώρησε εξίσου κατά 5% τη Δευτέρα μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου που ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων, συρρικνώνοντας τις περιουσίες των συνιδρυτών Λάρι Μπέιτζ και Σέρτζεϊ Μπριν κατά δυο δισ. δολάρια και 1,9 δισ. δολάρια αντίστοιχα.