Πώς πήρε το όνομά της η Amazon;

Πώς πήρε το όνομά της η Amazon;

Το παράδειγμα του πώς πήρε το όνομά της η εταιρεία είναι χαρακτηριστικό για το πόσο δύσκολη είναι η διαδικασία ονοματοθεσίας.

Αν νομίζετε ότι μόνο το να δώσετε όνομα στο παιδί σας είναι δύσκολο, ξανασκεφτείτε το. Το να ονομάσετε την εταιρεία σας, είναι αναμφίβολα εξίσου δύσκολο. Δεν θέλετε το όνομα να περιορίζει τις δυνατότητές της αλλά παράλληλα να είναι ακριβές, έτσι ώστε να είναι ξεκάθαρο για τους πελάτες.

Το παράδειγμα του πώς πήρε το όνομά της η Amazon είναι χαρακτηριστικό για το πόσο δύσκολη είναι η διαδικασία ονοματοθεσίας μιας εταιρείας. Όπως γράφει ο Brad Stone στο best-seller  του 2013, «The Everything Store», η Amazon αρχικά είχε ονομαστεί «Cadabra, Inc.», καθώς σκοπός του ονόματός της ήταν να παραπέμπει στη λέξη «abracadabra», που χρησιμοποιείται στα μαγικά τρικ.

Ωστόσο, ο Stone γράφει ότι ο πρώτος δικηγόρος του CEO της εταιρείας, Τζεφ Μπέζος, επεσήμανε ότι η αναφορά αυτή ήταν πολύ ασαφής. Επιπλέον, όταν μιλούσαν στο τηλέφωνο, κάποιοι μερικές φορές μπερδεύτηκαν και άκουσαν τη λέξη «Cadaver», που σημαίνει «πτώμα» στα αγγλικά.

Ήταν τα μέσα της δεκαετίας του ‘90 όταν ο Μπέζος και η σύζυγός του, ΜακΚένζι, άρχισαν να εξερευνούν νέες δυνατότητες. Είχαν καταχωρήσει την εταιρεία με διάφορα ονόματα, όπως Awake.com, Browse.com και Bookmall.com. Καταχώρησαν ακόμα το Relentless.com, που, αν το πληκτρολογήσετε στο πρόγραμμα περιήγησής σας σήμερα, θα μεταφερθείτε στο Amazon.com.

Διαβάστε ακόμη: Αυτό είναι το επόμενο μυστικό πρότζεκτ της Amazon

Στη συνέχεια, ο Μπέζος έπιασε το.. λεξικό. Ξεκινώντας με την ενότητα «Α» του λεξικού, κατέληξε στη λέξη Amazon, το όνομα του μεγαλύτερου ποταμού στον πλανήτη, και αποφάσισε ότι ήταν το ιδανικό όνομα για την εταιρεία, καθώς επρόκειτο να γίνει το μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο στη γη.

Ο Stone γράφει ότι ο Μπέζος «μπήκε στο γκαράζ» – το αυτοσχέδιο γραφείο της Amazon εκείνη την εποχή – «και ενημέρωσε τους συναδέλφους του για το νέο όνομα της εταιρείας, δίνοντας την εντύπωση ότι δεν τον ένοιαζε να ακούσει τη γνώμη κάποιου άλλου σχετικά με αυτό».

Το νέο URL καταχωρήθηκε την 1η Νοεμβρίου 1994.

Η ιστορία για το πώς ένας άλλος τεχνολογικός γίγαντας, η Apple, πήρε το όνομά της είναι κάπως παρόμοιο. Σύμφωνα με το βιβλίο του Walter Isaacson, «Steve Jobs», ο Jobs είχε δηλώσει «ήμουν σε μία από τις δίαιτές μου με φρούτα». Ενώ συμπλήρωσε πως «Ήταν πολύ διασκεδαστικό, πνευματικό και όχι πολύ τρομακτικό». Ο Τζομπς σημειώνει επίσης ότι η Apple θα καταχωρείτο πριν από την «Atari» στον τηλεφωνικό κατάλογο.

Ο Τζομπς δήλωσε στον Στιβ Βόζνιακ, έναν συνιδρυτή της Apple, ότι αν δεν σκέφτονταν ένα καλύτερο όνομα μέχρι το επόμενο απόγευμα, θα κατέληγαν στο όνομα Apple. Και ξέρουμε πώς κατέληξε η ιστορία.

Διαβάστε ακόμη: Η Amazon «εκθρόνισε» τη Google από την κορυφή

Όσο για τον Μπέζος, μιλώντας στο περιοδικό Stone για ποιο λόγο θεωρούσε ότι το όνομα Amazon ήταν ένα όνομα που ταίριαζε στην εταιρεία του ότι: «Δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος ποταμός στον κόσμο, αλλά είναι πολύ μεγαλύτερος από τον δεύτερο μεγαλύτερο ποταμό του κόσμου και κάνει όλα τα άλλα ποτάμια να μοιάζουν ασήμαντα».