Πώς Πρέσπες και ψήφος εμπιστοσύνης «ροκάνισαν» τέσσερα ολόκληρα κόμματα

Πώς Πρέσπες και ψήφος εμπιστοσύνης «ροκάνισαν» τέσσερα ολόκληρα κόμματα
Ο πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης (2Α), ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης (Α) ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος (Δ) και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης (2Δ), συνομιλούν πριν ξεκινήσει η Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015, στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί Σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με το προσφυγικό, ενόψει της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία εθνικού διαλόγου σχετικά με το ασφαλιστικό και τη συνταγματική αναθεώρηση. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας

Οι θεαματικές αλλαγές στις κοινοβουλευτικές ομάδες των τελευταίων ημερών δεν σταματούν να αλλάζουν το πολιτικό τοπίο.

Η ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση οδηγούν σε διάλυση τρία κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΑΝΕΛ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων έχουν πάρει χαρτί και μολύβι και μετρούν τους βουλευτές τους, ενώ οι Πάνος Καμμένος, Σταύρος Θεοδωράκης, Βασίλης Λεβέντης και Φώφη Γεννηματά βρίσκονται αντιμέτωποι με δύσκολες αποφάσεις. Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν να ευνοούν τη Νέα Δημοκρατία, καθώς όσο λιγότερα κόμματα εκπροσωπηθούν στην επόμενη Βουλή, τόσο περισσότερες ελπίδες έχει το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη να λάβει αυτοδυναμία.

Μεγάλος χαμένος της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα είναι το κόμμα των ΑΝΕΛ, το οποίο έχασε το τελευταίο διάστημα δυο σημαντικά πρόσωπα: Την υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά και τον βουλευτή Λάρισας, Βασίλη Κόκκαλη, οι οποίοι αμέσως μετά τη δήλωση της πρόθεσής τους να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, διεγράφησαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς και από το κόμμα. Προς το παρόν, ο Πάνος Καμμένος έχει μείνει με δύο πιστούς βουλευτές, την Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και τον Κωνσταντίνο Κατσίκη, ενώ πρόσφατα στους δύο προστέθηκε και ο Αριστείδης Φωκάς, διαγραφείς από την Ένωση Κεντρώων, που αποφάσισε να συνεργαστεί «με οποιονδήποτε από το δημοκρατικό τόξο αντιστέκεται στη Συμφωνία των Πρεσπών».

Από την άλλη, ο Κώστας Ζουράρις αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση. Από τη μία στηρίζει τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και καταψηφίζει την Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ για προσωπικούς και ιδεολογικούς λόγους δεν θέλει να καταψηφίσει «μία αριστερή κυβέρνηση». Ο ίδιος, μάλιστα, έχει ενημερώσει τον Πάνο Καμμένο, με τον οποίο συνεχίζουν να συμπλέουν και να διατηρούν άριστες σχέσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ έχει δηλώσει πως θα ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και στη συνέχεια θα παραδώσει την έδρα του, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να πολιτευτεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.

Δεύτερο μεγάλο θύμα της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη. Είχαν προηγηθεί αποχωρήσεις και διαγραφές βουλευτών, ο «γάμος» με το ΚΙΝΑΛ και η ξαφνική αποχώρηση, και ήδη τα προγνωστικά για το μέλλον του νέου κόμματος που είχε ιδρύσει ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν δυσοίωνα. Αλλά η ψήφος για τη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν η χαριστική βολή.

Το κόμμα θα εμφανιστεί διχασμένο στην ψηφοφορία, ενώ ήδη εκτός βρίσκεται ο Σπύρος Δανέλλης, που ψήφισε υπέρ της κυβέρνησης, ο Γιώργος Αμυράς και ο Γρηγόρης Ψαριανός. Πλέον το κόμμα δεν μπορεί να συγκροτήσει κοινοβουλευτική ομάδα καθώς έχει απομείνει με τρεις βουλευτές οι οποίοι θεωρούνται πλέον ανεξάρτητοι, και ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν θα μιλά στην ολομέλεια της βουλής ως αρχηγός κόμματος.

Απώλειες σημείωσε, ωστόσο, και η Ένωση Κεντρώων, καθώς η κ. Μεγαλοοικονόμου εντάχθηκε στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Σαρίδης ψήφισε τον προϋπολογισμό και συντηρεί μία φημολογία γύρω από το όνομά του με τις κινήσεις του.

Με απόφαση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, ο προεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση το ΚΙΝΑΛ, «η στάση του κ. Θεοχαρόπουλου να υπερψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών, εξ αντικειμένου υπηρετεί τον κ. Τσίπρα και τους σχεδιασμούς του και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή». Μετά από αυτή την εξέλιξη το ΚΙΝΑΛ μετρά 19 βουλευτές, ενώ ο κ. Θεοχαρόπουλος είναι πλέον ανεξάρτητος.

Αναφορικά με την αριθμητική της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία η κυβέρνηση ατύπως δίνει χαρακτήρα δεύτερης ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση μέσα σε μία εβδομάδα, στόχος του Μαξίμου είναι τα 153 «ναι» υπολογίζοντας στις ψήφους των Θ. Θεοχαρόπουλου, Σπ. Δανέλλη, Θ. Παπαχριστόπουλου, Έλ. Κουντουρά, Κ. Παπακώστα, Στ. Θεοδωράκη, Γ. Μαυρωτά και Σπ. Λυκούδη.

Διαβάστε ακόμη: H Συμφωνία των Πρεσπών φέρνει τα πάνω – κάτω στο πολιτικό σκηνικό