Πώς προετοιμάζεται η επόμενη φουρνιά επαγγελματιών στον χώρο των Logistics και της Εφοδιαστικής

Πώς προετοιμάζεται η επόμενη φουρνιά επαγγελματιών στον χώρο των Logistics και της Εφοδιαστικής
Επιχειρήσεις και πανεπιστήμια ενώνουν δυνάμεις για τη δημιουργία δεξαμενής ταλέντων.

Με στόχο να διαμορφώσει την επόμενη γενιά επαγγελματιών στον χώρο των Logistics και της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, ενώνοντας θεωρία και πράξη για να δημιουργήσει τους ηγέτες του αύριο, το BCA College, παρουσίασε τα ολοκαίνουργια εργαστήρια του, σηματοδοτώντας την αφετηρία για την επόμενη εποχή της εκπαίδευσης και της έρευνας.

Μέσα από συνέργειες με κορυφαίες εταιρείες του κλάδου, το BCA φιλοδοξεί να χτίσει μια γέφυρα μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και των επιχειρήσεων που αναζητούν ταλέντα.  Τα οφέλη για τους φοιτητές είναι πολλαπλά, μεταξύ των οποίων, πρακτική μάθηση σε πραγματικό περιβάλλον και ευκαιρίες σταδιοδρομίας με προγράμματα πρακτικής άσκησης και απασχόλησης. Ταυτόχρονα, οι εταιρείες αποκτούν πρόσβαση σε μια δεξαμενή ταλέντων από άρτια εκπαιδευμένους αποφοίτους, συνεισφέρουν στην έρευνα και την ανάπτυξη μέσω συνεργατικών έργων, ενώ προωθείται στο σύνολό της η βιομηχανία με εξειδικευμένους αποφοίτους και τεχνολογία αιχμής.

«Πιστεύουμε στα νέα παιδιά και είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουν. Είναι ηθική μας υποχρέωση να βοηθάμε όσο μπορούμε στην ανάπτυξή τους. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα εργαστήριο που να σε βάζει σε πραγματικές συνθήκες αποθήκης. Πρόκειται για εφόδια τα οποία δεν θα σας δοθούν στη δουλειά και θέλουμε μέσα από το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα, από τις γνώσεις που θα λάβετε, να είστε σε θέση την επόμενη δεκαετία να ακολουθείτε και να διαμορφώνετε τις εξελίξεις» ανέφερε ο Δημήτρης Σιαπάτης, Logistic Systems Director της Jungheinrich Hellas, ενός πολυεθνικού ομίλου που προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις κατασκευάζοντας περονοφόρα μηχανήματα, εξοπλισμό και αυτοματισμούς αποθήκης.

«Η επιστήμη των logistics είναι μια επιστήμη που μπορεί να αλγοριθμηθεί και η τεχνολογία έχει αλλάξει τα δεδομένα. Τα mobile robots βοηθούν στην παραγωγική διαδικασία, ενώ παράλληλα έχουμε εφαρμογές IoT, AI και 3D printing » τόνισε ο κ. Σιαπάτης υπογραμμίζοντας πως η βιωσιμότητα είναι αλληλένδετη με την ηλεκτροκίνηση.

Την Mantis Group εκπροσώπησε η Πόπη Γεωργοπούλου, Marketing Manager, αναφέροντας πως το WMS αποτελεί το κύριο εργαλείο εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης για να μπει κανείς στον χώρο των logistics.

«Είμαστε ένας όμιλος με παρουσία σε πάνω από 30 χώρες και το λογισμικό μας είναι μεταφρασμένο σε 18 γλώσσες. Ανέκαθεν στηρίζαμε το μέλλον των logistics σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς φορείς και πιστεύουμε ότι η απόκτηση hands on εμπειρίας είναι δύναμη στα χέρια των φοιτητών».

Τον λόγο πήρε ο Παναγιώτης Φούσας, Sales Supervisor, Mobile Technology, ο οποίος εξήρε τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα στην εξέλιξη και τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης.

«Είναι γεγονός πως σήμερα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα χωρίς τεχνολογία. Μέσα από αυτή τη σύμπραξη με το BCA θέλουμε να προφέρουμε γνώση για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στο εσωτερικό μιας επιχείρησης. Σίγουρα κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει μόνο ρομποτικά, χρειάζονται και οι άνθρωποι».

Να σημειωθεί ότι η Mobile Technology, δραστηριοποιείται στη χώρα μας από το 2003, διαθέτει πάνω από 900 αποθήκες στην ελληνική αγορά και 4000 πελάτες.

Το στίγμα του από τον χώρο της ναυτιλίας έδωσε ο Νίκος Γκαζελιδης, Chief Commercial Officer, Managing Director, Greece & Cyprus της ATPI marine travel. Όπως είπε χαρακτηριστικά, από το 1919 μεταφέρουν ναυτικούς από το σπίτι τους όπου βρίσκεται το καράβι. Το 1977 άνοιξε το γραφείο στην Ελλάδα και εξυπηρετούν 1,5 εκατομμύρια  crew changes τον χρόνο.

«Έχει έρθει η ώρα να υιοθετήσουμε και εμείς τις διαδικασίες των παραδοσιακών εταιρειών στα logistics. Οι απαιτήσεις των ναυτιλιακών είναι πολύ παραπάνω από το να βρεις ένα φθηνό εισιτήριο. Κοιτούν την βελτιστοποίηση και την εμπειρία του ναυτικού. Μην ξεχνάμε ότι είναι άνθρωπος, όχι παλέτα. Πρέπει λοιπόν  να είναι ασφαλής η μεταφορά, αλλά και ξεκούραση του. Ως όμιλος βρισκόμαστε πάντα κοντά στην εκπαιδευτική κοινότητα και θέλουμε να εμπνεύσουμε νέους ανθρώπους να έρθουν στον ευρύτερο χώρο της ναυτιλίας» κατέληξε.

Όσον αφορά τις νέες αίθουσες και τα μαθήματα που θα διδάσκονται είναι οι εξής:

  • Jungheinrich Logistics Lab (Αίθουσα 501): Σεμινάρια από κορυφαία στελέχη για συστήματα αποθήκευσης, περονοφόρα ανυψωτικά και τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις.
  • Warehouse Lab powered by Jungheinrich, Mantis Group, Mobile Technology (Αίθουσα 502): Προσομοίωση αποθηκευτικού χώρου, barcodes, pick to light, voice picking και τεχνολογία
  • Crew Logistics Lab powered by ATPI Marine Travel (Αίθουσα 503): Μάθηση για τη μεταφορά πληρωμάτων στη ναυτιλία, κρουαζιέρα και yachting, με χρήση big data analytics.
  • PL & Forwarding Lab powered by Logika (Αίθουσα 504): Εστίαση σε διαμεταφορά, εμπορικές στρατηγικές, micro picking, και αποθήκευση φαρμάκων.