Πώς τα iPhone “σκίζουν” τα Μνημόνια στην Ελλάδα

Πώς τα iPhone “σκίζουν” τα Μνημόνια στην Ελλάδα
The new Apple iPhone 6S and 6S Plus are displayed during an Apple media event in San Francisco, California, September 9, 2015. REUTERS/Beck Diefenbach - RTSE3H

Ο CEO της iSquare Κωστής Σταυρόπουλος αναμένει ρεκόρ πωλήσεων για τα νέα μοντέλα της Apple στην ελληνική αγορά.

Για πρώτη φορά στα χρονικά έρχονται στην Ελλάδα τα νέα μοντέλα iPhone σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μετά το επίσημο λανσάρισμά τους στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, κίνηση που επιβεβαιώνει τη στρατηγική σημασία που έχει για το χαρτοφυλάκιό του αμερικανικού κολοσσού η ελληνική αγορά. Μπορεί η κρίση να έριξε τις αγορές ακόμη και σε βασικά αγαθά, ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν πως ο Έλληνας δεν μπορεί να αποχωριστεί το iPhone του, ακόμη και αν αυτό σημαίνει περικοπές σε άλλους τομείς του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Αυξημένες κατά 30% οι πωλήσεις της iSquare στο 9μηνο

Στην Αμερική η Apple ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ των 10 εκατομμυρίων πωλήσεων που κατέγραψε το 2014, αφού σε ένα μόλις σαββατοκύριακο κατάφερε να πουλήσει 13 εκατομμύρια iPhones στο ντεμπούτο των iPhone 6S και iPhone 6S Plus.

«Οι καινούριες συσκευές ξεκίνησαν να διατίθενται στην Αμερική και σε άλλες οχτώ χώρες πριν από δύο εβδομάδες και από σήμερα είναι διαθέσιμες και στην ελληνική αγορά. Ως αγορά βρισκόμαστε πλέον στο “wave 2” που δείχνει τη δυναμική της Apple και του iPhone στη χώρα μας. Η μητρική εταιρεία είναι πολύ ευχαριστημένη από την παρουσία της μέσω της iSquare, η οποία θα κλείσει στο 9μηνο με πωλήσεις +30% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014» αναφέρει αποκλειστικά στο Fortune Greece ο Κωστής Σταυρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της iSquare, αποκλειστικού διανομέα των προϊόντων Apple σε Ελλάδα και Κύπρο.

Οι αυξημένες πωλήσεις οφείλονται σε δύο παράγοντες: στα τηλέφωνα i-phone και στην υψηλή ζήτηση για τους υπολογιστές Mac. Και τα δύο ανεβαίνουν με πολύ υψηλό διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης σε σχέση με πέρυσι και η διοίκηση της Apple εκτιμά ότι τρίμηνο που ακολουθεί θα αποτελέσει «κλειδί» αναφορικά με το πώς θα κινηθούν οι πωλήσεις όλη την υπόλοιπη χρονιά στην Ελλάδα.

11

Περισσότερα κανάλια διανομής για τα προϊόντα της Apple

Άλλωστε, όπως υπογραμμίζει ο κ. Σταυρόπουλος, το iPhone στην Ελλάδα έχει αρχίσει να πιάνει ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό λόγω της απόφασης της Apple να αλλάξει τον τρόπο διανομής του προϊόντος στην Ελλάδα. Μέχρι πέρυσι το τηλέφωνο το διένεμαν οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας μέσα από τα δίκτυά τους (Vodafone, Cosmote, Wind), ενώ από τον Μάρτιο η διανομή του γίνεται και μέσα από την ISquare στο δίκτυο των retailers, που εκτός από τα καταστήματα iStorm περιλαμβάνει τα Public, τα Media Markt, το Πλαίσιο, τον Κωτσόβολο κ.α.

«Υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά με περισσότερα iPhone να κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά που διαθέτουν περισσότερα εργαλεία προσαρμοσμένα στις ανάγκες του καταναλωτή. Στο παρελθόν ο καταναλωτής μπορούσε να προβεί σε απευθείας αγορά της συσκευής από ένα κατάστημα παρόχου κινητής τηλεφωνίας, ή να την αγοράσει σε χαμηλότερη τιμή με την δέσμευσή του σε ένα πρόγραμμα κινητής. Από την άλλη πλευρά έρχεται ο retailer, ο οποίος μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να κάνει κάποια έκπτωση αλλά διαθέτει το «όπλο» των δόσεων».

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως αντί να πληρώνει κάποιος μηνιαίο πάγιο και για τη συσκευή και για το πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας, μπορεί να διατηρήσει το πρόγραμμα που έχει και να αγοράσει τη συσκευή του με δόσεις από καταστήματα λιανικής. «Το iPhone είναι ένα τηλέφωνο που επειδή έχει πάρα πολύ απλό και εύκολο στη χρήση μενού, καλύπτει τις ανάγκες από έναν χρήστη που τώρα μπαίνει στην αγορά των smartphones, μέχρι τον πιο απαιτητικό χρήστη, αλλά και έναν επαγγελματία που θέλει πολλά χαρακτηριστικά στο κινητό του. Πέρα από την μόδα που λανσάρει η Apple, το iPhone σαν κινητό είναι σαφώς το καλύτερο που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά και το iPhone 6s έρχεται να μεγαλώσει αυτή την απόσταση από τον ανταγωνισμό».

«Ζωντανές» φωτογραφίες και 3D Touch

Τι μας φέρνει λοιπόν το iPhone 6s και το iPhone 6s Plus;Πολύ διαφορετικές και αναβαθμισμένες κάμερες, καινοτόμο τρόπο λήψης φωτογραφίας και μεγαλύτερη προσωπική διασύνδεση του χρήστη με το κινητό. Η οθόνη των iPhone 6s και iPhone 6s Plus, έχει ενσωματωμένο φλας και όταν τραβάς μια selfie, ακόμα και με χαμηλό φωτισμό ή στο σκοτάδι οι φωτογραφίες έχουν τρομερή ανάλυση και καλύτερη πιστότητα σε σχέση με την πραγματική εικόνα. Επίσης, εγκαινιάζεται η εποχή του «Live Photo».

Ο χρήστης τραβάει μια φωτογραφία, η οποία όταν την βλέπει είναι σταθερή, αλλά πατώντας μέσα την οθόνη η φωτογραφία ζωντανεύει και του δείχνει κάποια δευτερόλεπτα πριν και μετά τη λήψη της. «Ένα ακόμη στοιχείο είναι ότι αλλάζει άρδην ο τρόπος αλληλεπίδρασης με το κινητό, μέσω του 3D Touch. Πέρα από την επαφή που είχε ο χρήστης με το iPhone, τώρα η συσκευή του ανταποκρίνεται και στην πίεση από το δάχτυλο. Ανάλογα με την πίεση που θα ασκήσω μου βγαίνει ένα διαφορετικό μενού και μια διαφορετική επιλογή στο μενού. Αποφεύγω περιττές κινήσεις και μπορώ να διαδράσω καλύτερα με το κινητό μου. Το κινητό μαθαίνει την προσωπικότητα και τις ανάγκες του χρήστη και γίνεται η κυριολεκτικά η προσωπική του συσκευή. Πιστεύω πως πολλοί πάροχοι τεχνολογίας θα ακολουθήσουν πολύ σύντομα την τεχνολογία του 3D Touch».

Εκτιμήσεις για νέο ρεκόρ πωλήσεων

O Διευθύνων Σύμβουλος της iSquare, αναμένει ότι οι πωλήσεις σε σχέση με πέρυσι θα είναι πολύ ανεβασμένες, καταγράφοντας ισχυρά διψήφια ποσοστά, με τον αριθμό των συσκευών που θα διατεθούν στην ελληνική αγορά να είναι περισσότερα σε σχέση με πέρυσι. «Οι προπαραγγελίες, από ανθρώπους που έχουν ήδη πληρώσει για την απόκτηση της συσκευής, στο δίκτυο λιανικής είναι πολύ υψηλές».

Μετά τα capital controls 70% των συναλλαγών γίνονται με κάρτα

Σχολιάζοντας τις επιπτώσεις των capital controls στις επιχειρήσεις, o κ. Σταυρόπουλος τονίζει πως αυξήθηκαν οι συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες και μειώθηκαν οι συναλλαγές με μετρητά. «Η εικόνα που έχουμε μεταφράζεται σε 70% αγορές με πλαστικό χρήμα και 30% με μετρητά».

Όσο για τα παλαιότερα μοντέλα, iPhone 5s, iPhone 6 και iPhone 6 Plus, παραμένουν σε χαμηλότερη τιμή σε σχέση με την αρχική, κοντά στα 60 ευρώ πιο κάτω.  Σημειώνεται πως την επόμενη εβδομάδα, στις 16 Οκτωβρίου, τα νέα iPhone 6s και 6s plus θα κάνουν την παρθενική τους εμφάνιση και στην αγορά της Κύπρου.