Πώς θα ανταπεξέλθει ένας ηγέτης που βιώνει burnout;

Πώς θα ανταπεξέλθει ένας ηγέτης που βιώνει burnout;
Photo: pixabay.com
Σταματήστε να σκέφτεστε τη δουλειά ως μαραθώνιο και επαναπροσδιορίστε την ως σκυταλοδρομία.

Εσείς και η ομάδα σας δεν είστε οι μόνοι που αισθάνεστε εξαντλημένοι, καταβεβλημένοι και ακόμη και κυνικοί.

Μια έκθεση του 2022 έδειξε ότι το 38% των ερωτηθέντων ήταν εξουθενωμένοι – οι ίδιοι ανέφεραν υψηλά επίπεδα εξάντλησης, κυνισμού και μειωμένης επαγγελματικής αποτελεσματικότητας. Η επαγγελματική εξουθένωση ορίζεται ως το αποτέλεσμα του χρόνιου εργασιακού στρες που δεν έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Το πρόβλημα με αυτόν τον ορισμό είναι ότι δεν υποδεικνύει ποιος πρέπει να διαχειριστεί επιτυχώς το χρόνιο εργασιακό στρες: το άτομο ή ο εργοδότης.

Οι εργασιακές κουλτούρες που έχουν καλλιεργήσει οι εταιρείες κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν είναι βιώσιμες και εξαντλούν την ενέργεια των ανθρώπων. Έχει περάσει καιρός από τότε που έχω μιλήσει με κάποιον που είχε θετικά πράγματα να πει για το χώρο εργασίας του, το φόρτο εργασίας του ή τη συνολική εργασιακή του ζωή.

Κάτι πρέπει να γίνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με μαζικές απολύσεις σε όλους τους κλάδους, αυξανόμενο πληθωρισμό, μια διαφαινόμενη ύφεση και έναν μεγάλο αριθμό τοπικών και παγκόσμιων γεγονότων που κάνουν δύσκολο το πρωινό ξύπνημα, δεν είναι περίεργο που εσείς και η ομάδα σας συναντάτε δυσκολίες. Πολλοί από εμάς το κάνουν. Τι κάνουμε λοιπόν μπροστά στις τεράστιες συστημικές κοινωνικές και εργασιακές πιέσεις; Περιμένουμε να επιβραδυνθεί ο καπιταλισμός; Ή αρχίζουμε να επαναπροσδιορίζουμε τη σχέση μας με την εργασία, να αλλάζουμε την κουλτούρα με τους μικρούς τρόπους που μπορούμε και να προσπαθούμε να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση από τη ζωή μας;

Ας στοχεύσουμε στο δεύτερο. Ακολουθούν μερικά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να αρχίσετε να δημιουργείτε θετική δυναμική και χώρο για ευημερία καθώς εσείς και η ομάδα σας βρίσκετε το δρόμο προς τα εμπρός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στηριχτείτε στην ομάδα σας

Πολλοί στην ομάδα σας αισθάνονται εξαντλημένοι. Ελπίζω όμως αυτό να σημαίνει επίσης ότι ορισμένα μέλη της ομάδας έχουν μια πιο θετική ευημερία. Αν αυτό ισχύει, ας αναδιαμορφώσουμε αυτόν τον μαραθώνιο σε αγώνα σκυταλοδρομίας και σας ενθαρρύνω να δώσετε στον εαυτό σας την άδεια να δώσει τη σκυτάλη σε κάποιον που θα ηγηθεί της επίθεσης αναφορικά με το ηθικό, τα κίνητρα και την ενέργεια της ομάδας.

Καθώς το κάνετε αυτό, να έχετε υπόψη σας τις πραγματικές εργασίες των μελών της ομάδας και τυχόν αιτήματα που μπορεί να υπερβαίνουν τις προσδοκίες κάποιου. Μόλις κάνετε αυτή την αξιολόγηση, ζητήστε βοήθεια! Δεν χρειάζεται να είστε εσείς αυτός που θα παρακινεί την ομάδα ανά πάσα στιγμή. Η εναλλαγή αυτού του ρόλου και η παροχή της δυνατότητας στην υπόλοιπη ομάδα να αναλάβει επίσης την ευθύνη για τη συλλογική παρακίνηση και την ευημερία είναι μια μεγάλη ευκαιρία να αλλάξετε κουλτούρα και να αποτρέψετε από κοινού τη μελλοντική εξουθένωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενσωματώστε ομαδικούς ελέγχους «ορίων στην εργασία»

Προσκαλέστε την ομάδα σας να μοιραστεί τους στόχους της για το πώς σκοπεύει να θέσει όρια με τη δουλειά αυτή την εβδομάδα. Αυτό μπορεί να μοιάζει με ένα καθημερινό διάλειμμα στις 5 μ.μ., να κάνουν μια βόλτα το μεσημέρι, να κάνουν πραγματικά διάλειμμα για μεσημεριανό γεύμα (και όχι να τρώνε μπροστά στο φορητό υπολογιστή τους) ή να βρουν χρόνο για τις αγαπημένες τους δραστηριότητες μετά τη δουλειά. Δημιουργήστε ένα κανάλι Slack όπου θα αυτοματοποιήσετε μια εβδομαδιαία προτροπή και βάλτε την ομάδα σας να απαντήσει με τις δεσμεύσεις της. Αν έχετε εβδομαδιαία συνάντηση, κάντε έναν γρήγορο γύρο για να ελέγξετε πώς πήγε ή πώς αισθανθήκατε να θέτετε αυτά τα όρια και, στη συνέχεια, συνεχίστε με τα άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Αυτή η μικρή, συνεπής χειρονομία θα επιτρέψει στην ομάδα σας να εξομαλύνει πραγματικά τον καθορισμό ορίων μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και θα την υποστηρίξει στο να θέσει ως προτεραιότητα τη ζωή της εκτός εργασίας. Είναι ένα σημαντικό βήμα για να διασφαλίσετε ότι οι άνθρωποι βρίσκουν χρόνο για την ευημερία τους και ότι δεν βρίσκονται σε μια πορεία προς την υπερκόπωση και την εξουθένωση.

Βεβαίως, η εταιρεία σας πρέπει πραγματικά να ενδιαφέρεται αρκετά για τους ανθρώπους της ώστε να έχει μια κουλτούρα όπου αυτό είναι εφικτό. Αν αυτό δεν ισχύει, τότε υπάρχει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σταματήστε να επενδύετε υπερβολικά στην εργασία. Δεν είναι η οικογένειά σας

Μπορεί να σας είναι δύσκολο να το ακούσετε, αλλά εσείς και η ομάδα σας είστε αντικαταστάσιμοι. Θέστε ως προτεραιότητα την προστασία του εαυτού σας και της ευημερίας σας, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής σας ευημερίας. Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι να διασφαλίσετε ότι είστε υγιείς, ότι είστε σε θέση να συνεχίσετε να εργάζεστε καλά και ότι έχετε την ικανότητα να κάνετε στροφή αν και όταν έρθει η ώρα. Αν συνεχίσετε να κινείστε με μισοάδειο το …ντεμπόζιτο, τα όρια θολώνουν και το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την αίσθηση της αξίας σας. Ορίστε, λοιπόν, τι σημαίνει επιτυχία για εσάς σε αυτόν τον ρόλο αυτή τη στιγμή και, στη συνέχεια, ενσωματώστε την ικανοποίηση που χρειάζεστε από τη ζωή εκτός εργασίας.

Αρχίστε να επανασυνδέεστε με την κοινότητά σας και την επιλεγμένη οικογένειά σας με τους τρόπους που χρειάζεστε και με συνέπεια. Στο τέλος της ημέρας, αν και όταν συμβούν δύσκολα πράγματα που σχετίζονται με τη δουλειά ή τη ζωή, η κοινότητά σας είναι αυτή που θα σας βοηθήσει να τα ξεπεράσετε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επαναπροσδιορίστε τους στόχους σας, ξεκινήστε από μικρούς και κάντε τους σημαντικούς

Όταν πρόκειται για τους στόχους σας που σχετίζονται με την εργασία σας, δοκιμάστε την προσέγγιση των Post-it. Επικεντρωθείτε στο να παίρνετε τα πράγματα μέρα με τη μέρα και γράψτε τα τρία βασικά αποτελέσματα ή τους στόχους σας για κάθε μέρα σε τρία ξεχωριστά Post-it. Μόλις ολοκληρωθεί το καθένα, σκίστε το, ή πετάξτε το, ή κάντε την πλήρη στοίβα σας. Αυτή η τακτική προσέγγιση για την ολοκλήρωση της λίστας των εργασιών σας μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια αίσθηση ολοκλήρωσης μπροστά στα κατά τα άλλα ατελείωτα καθήκοντα και να σας προσφέρει μια μικρή χειρονομία φυσικής προόδου. Πιστέψτε με, μπορείτε να πάρετε μια γερή δόση …ντοπαμίνης απ’ αυτό.

Ελπίζω ένας από τους στόχους σας σε αυτή την εποχή να είναι να κάνετε ένα διάλειμμα. Είτε πρόκειται για μερικά διαδοχικά μεγάλα Σαββατοκύριακα είτε για κανονικές διακοπές, ήρθε η ώρα να βάλετε το σχέδιό σας για ξεκούραση στην ατζέντα. Αν είναι μέσα στις δυνατότητές σας, σκεφτείτε να καθιερώσετε τετραήμερες εβδομάδες εργασίας για την ομάδα σας δύο φορές το μήνα ή εβδομαδιαία, αν είναι δυνατόν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι δείκτες ευημερίας των εργαζομένων βελτιώθηκαν σε όλους τους τομείς όταν οι εταιρείες εφάρμοσαν την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας. Φαντάζεστε να έχετε μια επιπλέον ημέρα για να κάνετε τη ζωή σας καλύτερη; Φαντάζεστε πώς θα μπορούσε να αυξηθεί η ικανοποίηση και η αποτελεσματικότητα της ομάδας σας κάνοντας το ίδιο;

Τέλος, αναρωτηθείτε τι στη ζωή σας (μικρό ή μεγάλο) μπορεί να σας βοηθήσει να σηκώνεστε κάθε μέρα από το κρεβάτι και να προχωράτε προς τη θετική αλλαγή. Συνδέστε το σημερινό σας «γιατί» με κάποιον ή κάτι που έχει βαθιά σημασία για εσάς και αφήστε το να σας εμπνεύσει να ξαναβρείτε σταθερό έδαφος και από εκεί και πέρα βοηθήστε την ομάδα σας να κάνει το ίδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δουλειά δεν είναι το παν

Μην ξεχνάτε πόσο πολύτιμοι είστε και πόσο πολύ σας αγαπούν. Αξίζετε τη φροντίδα και την προσοχή που χρειάζεστε αυτή τη στιγμή και κάνοντας τα βήματα για να γεμίσετε το ποτήρι σας θα υποστηρίξετε και την ομάδα σας να κάνει το ίδιο. Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτά τα συστήματα που είναι φτιαγμένα για να μας αποστραγγίζουν, αλλά μπορούμε να κάνουμε μικρά, επιδραστικά πράγματα για να προσπαθήσουμε να ανακτήσουμε τη ζωή και τη χαρά μας. Ήρθε η ώρα να επενδύσετε σε εσάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com