Οι εργαζόμενοι της Gen Z θα αποτελούν το 30% του εργατικού δυναμικού το 2030 – Ιδού τι θέλουν από τους εργοδότες τους

Οι εργαζόμενοι της Gen Z θα αποτελούν το 30% του εργατικού δυναμικού το 2030 – Ιδού τι θέλουν από τους εργοδότες τους
Teenage boys using smartphone in living room. (Photo by Sam Edwards/CAIA IMAGE/SCIENCE P / NEW / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP

Της Chloe Berger

Προσέξτε: η Gen Z πρόκειται να …κάνει κατάληψη στα γραφεία. Και μπορεί να οδηγήσει σε δραματικές αλλαγές στον τρόπο εργασίας μας.

Τι θα σημαίνει αυτό για τα μεγαλύτερα σε ηλικία αφεντικά, τα οποία πιθανότατα θα είναι λιγότερα από το νεότερο εργατικό δυναμικό τους; Ίσως τελικά δούμε το emoji που κλαίει – γελάει να αποσύρεται μαζί με τους baby boomers.

Αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η αλλαγή να είναι πιο ριζική, καθώς οι εργαζόμενοι της Γενιάς Z και των millennials απαιτούν περισσότερη ευελιξία.

Ακόμα και τώρα, οι εταιρείες προσπαθούν να κάνουν την εργασία τους πιο ελκυστική για τους νεότερους εργαζομένους που είναι έτοιμοι να αλλάξουν δουλειά για να βρουν νέους ρόλους που προσφέρουν υψηλότερες αμοιβές και ταιριάζουν καλύτερα με τις προτεραιότητες της Gen Z και των millennials. Τα στοιχεία του LinkedIn δείχνουν ότι στις ΗΠΑ, οι εργαζόμενοι της Gen Z ήδη παραιτούνται και αλλάζουν θέσεις εργασίας κατά 40% περισσότερο από πέρυσι.

Όλο αυτό το job-hopping είναι δαπανηρό και αποδιοργανωτικό για τις εταιρείες, καθώς αγωνίζονται να διατηρήσουν τους καλύτερους υπαλλήλους τους. Τι μπορούν λοιπόν να κάνουν οι διευθυντές για να κρατήσουν τους νεότερους εργαζομένους τους ευχαριστημένους; Αρχικά, η Γενιά Z θέλει καλύτερες αμοιβές, προσπάθειες για ποικιλομορφία, ισότητα και ένταξη που κάνουν τη διαφορά, και περισσότερη ευελιξία. Δεν είναι κάτι συγκλονιστικό – αυτές οι νεότερες γενιές είναι απλώς λίγο πιο ξεκάθαρες και πιεστικές ως προς τις ανάγκες τους. Εσείς ακούτε;

Η ευελιξία εξακολουθεί να κυριαρχεί, ειδικά για τις νεότερες γενιές

Η ύπαρξη ευελιξίας στην επιλογή του τόπου ή του χρόνου εργασίας έχει γίνει ένα από τα πιο ελκυστικά οφέλη για τους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Παραίτησης. Και είναι ιδιαίτερα σημαντική μεταξύ της νεότερης γενιάς εργαζομένων.

Μια έρευνα του LinkedIn από τον Ιανουάριο του 2022 διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων της Gen Z (72%) ισχυρίζονται ότι έχουν εγκαταλείψει ή σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους λόγω μιας ανελαστικής εργασιακής πολιτικής (όπως και το 69% των millennials, το 53% της Gen X και το 59% των baby boomers), λέει η Madison Vitug, υπεύθυνη προσλήψεων μελών της Gen Z για το LinkedIn.

Αλλά για τον Oliver Pour, απόφοιτο του 2022, πρόκειται για κάτι περισσότερο από το πού εργάζεται – στο γραφείο ή στο σπίτι: Η γενιά του θέλει οι ρόλοι τους να είναι επίσης ευέλικτοι.

Ο Pour μόλις ξεκίνησε μια δουλειά ως account executive σε μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης και δεν ενδιαφέρεται να μείνει στην καθορισμένη λωρίδα του.

«Η πτυχή που μας διαφοροποιεί είναι το γεγονός ότι προσπαθούμε να είμαστε δημιουργικοί έξω από τους ρόλους μας», λέει ο Pour. «Θέλω να μπορώ να αγγίζω και άλλες πτυχές της επιχείρησης και να μπορώ να συμμετέχω περισσότερο και να μπορώ να βοηθήσω την επιχείρηση να αναπτυχθεί συνολικά».

Το να διαταράσσουν οι νεότεροι εργαζόμενοι το status quo δεν είναι κάτι καινούργιο. Αλλά η Γενιά Z δεν ζητά απλώς καλύτερες αποδοχές – θέλει να αλλάξει τον τρόπο που εργαζόμαστε. Ενώ άλλες γενιές έχουν ζητήσει καλύτερες παροχές ή αμοιβές, τα αιτήματα της Gen Z – όπως μεγαλύτερη ευελιξία και περισσότερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής – θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποσταθεροποιήσουν τη φύση της εργασίας, λέει η Erin Scruggs, αντιπρόεδρος του τμήματος απόκτησης ταλέντων στο LinkedIn.

Η αποστολή έχει σημασία για τη Gen Z, αλλά και η αμοιβή είναι επίσης σημαντική

Σύμφωνα με την έρευνα της Linkedin, περίπου το 80% των Gen Zers θέλουν να εργάζονται για έναν εργοδότη που ευθυγραμμίζεται με τις πεποιθήσεις τους.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι νεότεροι εργαζόμενοι δεν νοιάζονται για τα χρήματα, απλώς θέλουν να ικανοποιούνται και οι άλλες «γλώσσες» τους, λέει η Scruggs.

Ο μισθός ήταν μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες για τον Pour όταν αναζητούσε εργασία. Αναγνωρίζει ότι η ευθυγράμμιση με την αποστολή είναι σημαντική, αλλά δεν πιστεύει ότι είναι τόσο απαραίτητη όσο νομίζουν κάποιοι.

Ο Pour ήθελε να βρει μια δουλειά όπου θα ταίριαζε καλά στην κουλτούρα, λέγοντας ότι έψαχνε για ένα γραφείο με «νεανική κουλτούρα» που είχε «ποικιλία ανθρώπων που προέρχονται από διαφορετικά υπόβαθρα, αλλά και ποικιλία σκέψεων».

Δεν είναι ο μόνος: η ποικιλομορφία, η ισότητα και η ένταξη είναι σημαντικές για το 78% των ατόμων που αναζητούν εργασία στο LinkedIn.

Επαγγελματική ανάπτυξη και εταιρική κουλτούρα

Ενώ οι νεότεροι εργαζόμενοι μπορεί να έχουν τη φήμη ότι είναι επιπόλαιοι ή ότι παραιτούνται αμέσως μετά την έναρξη μιας δουλειάς, πολλοί Gen Zers αναζητούν μια δουλειά που επενδύει σε αυτούς. Μια έρευνα του LinkedIn, στην οποία παραπέμπει η Vitug, δείχνει ότι το 40% των εργαζομένων της Gen Z είναι διατεθειμένοι να δεχτούν μείωση μισθού κατά 5% για να εργαστούν σε μια θέση που προσφέρει ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης.

«Οι άνθρωποι θέλουν να αναπτυχθούν, και θέλουν να αναπτυχθούν γρήγορα. Η πτυχή της καθοδήγησης είναι εξαιρετικά σημαντική, το να μπορείς να συνδεθείς με τον μάνατζερ ή τον διευθυντή σε ένα πιο προσωπικό επίπεδο», λέει ο Pour, ο οποίος προσθέτει ότι θα ήθελε να παραμείνει στην εταιρεία του εφόσον συνεχίσει να βλέπει αυτή την ανάπτυξη.

Και όσοι αγνοούν τις προσδοκίες της νεότερης γενιάς του εργατικού δυναμικού θα πρέπει να ακούσουν. Αν δεν το κάνουν, «θα χάσουν σπουδαία ταλέντα», λέει ο Pour.