Το hustle culture είναι ένας επικίνδυνος μύθος, σύμφωνα με ειδικούς του burnout

Το hustle culture είναι ένας επικίνδυνος μύθος, σύμφωνα με ειδικούς του burnout
Photo: pixabay.com
Ιδού 6 τρόποι για να το καταπολεμήσετε

Της Alexa Mikhail

Είτε πρόκειται για τον εργασιομανή, είτε για τη γυναίκα-αφεντικό, είτε για τον υπερπαραγωγικό ιδρυτή νεοφυούς επιχείρησης που επιβιώνει με καφέ και δύο ώρες ύπνου, πιθανότατα θα έχετε δει κάποια μορφή κουλτούρας του hustle (βιασύνη, εργασιομανία) σε δράση. Η ανάγκη για απόδοση και υπεραπόδοση έχει καταστήσει απίστευτα δύσκολο να συμβαδίσει κανείς με τις απαιτήσεις της εργασίας.

Καθώς όμως οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να παραιτούνται αθόρυβα και να υποστηρίζουν τα οφέλη για την ψυχική υγεία στο γραφείο -και ίσως ακόμη και κάποια υποψία ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής-, πολλοί έχουν αρχίσει να βλέπουν την κουλτούρα του hustle ως κοινωνικό πρόβλημα και όχι ως έναν τρόπο για να αναρριχηθούν στις εταιρικές βαθμίδες.

«Υπάρχει αυτή η παρεξήγηση, αυτή η εσφαλμένη πεποίθηση ότι η συνεχής βιασύνη και το άγχος είναι θεμελιωδώς συνυφασμένα με την επιτυχία και έτσι βλέπουμε την πολυπραγμοσύνη ως πηγή υπερηφάνειας», λέει στο Fortune η Dr. Jacinta Jiménez, ψυχολόγος, συγγραφέας του βιβλίου The Burnout Fix και αντιπρόεδρος coach innovation στο BetterUp. «Μας παγιδεύει σε αυτή την κοινή αυταπάτη ότι η αμείλικτη παραγωγικότητα και η συνεχής σπουδή έχουν μόνο ανταμοιβές, μόνο ένα θετικό αποτέλεσμα – και όχι ένα ακριβό τίμημα».

Και ίσως το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι η κουλτούρα του hustle δεν τελειώνει όταν αισθάνεστε εξαντλημένοι ή «καμένοι» – το αντίθετο τείνει να συμβαίνει. Μόλις βρεθείς στις τανάλιες της, η συνεχής παραγωγικότητα γίνεται ρουτίνα και εντείνεις ακόμα περισσότερο την προσπάθεια να εξαφανίσεις τον ανταγωνισμό.

«Πολλοί από εμάς πιστεύουμε επίσης ότι για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί, δεν χρειάζεται απλώς να είμαστε συνεχώς σε κίνηση», λέει η Jiménez. «Πρέπει να κινούμαστε ταχύτερα».

Πηγή: Fortune.com