Πώς θα εκκαθαρίζονται οι προβληματικές τράπεζες

Πώς θα εκκαθαρίζονται οι προβληματικές τράπεζες

Οι υπουργοί Οικονομικών καταλήγουν σε συμβιβασμό με γνώμονα την προστασία των φορολογούμενων. 

Τις γενικές γραμμές για ένα πλαίσιο εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών της Ευρωζώνης, διαμόρφωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ. Το συγκεκριμένο πλαίσιο εστιάζει στην προστασία των φορολογουμένων από την εισφορά τους σε διασώσεις τραπεζών και θα αποτελέσει τον δεύτερο πυλώνα μίας τραπεζικής ένωσης που θα αποτρέπει κρίσεις, η οποία θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη.

Ο συμβιβασμός προβλέπει ότι το νέο πλαίσιο θα καλύπτει άμεσα τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης μαζί με όλα τα διασυνοριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Εάν μία μικρότερη τράπεζα έχει προβλήματα, τότε θα υπάγεται και αυτή στο ίδιο πλαίσιο. Ένα ενιαίο ταμείο εκκαθάρισης θα ιδρυθεί σταδιακά σε μία δεκαετία για να συγκεντρώνει κεφάλαια για την εκκαθάριση των τραπεζών, αλλά αρχικά αυτό θα έχει καθαρά τη μορφή ξεχωριστών εθνικών ταμείων», δήλωσαν υπουργοί.

Η οριστικοποίηση του πλαισίου αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες, καθώς η ΕΕ βρίσκεται υπό πίεση να καταλήξει σε συμφωνία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το νέο πλαίσιο θα πάγωνε για το μεγαλύτερο διάστημα του 2014 λόγω των Ευρωεκλογών.

Οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να αξιολογήσουν την πρόοδο που έχει γίνει στη σύνοδο κορυφής που αρχίζει στις 19 Δεκεμβρίου. «Δεν έχουμε επίσημο αποτέλεσμα στην τσέπη μας ή στο τραπέζι, αλλά κάναμε ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός στον καθορισμό συγκεκριμένων κατευθύνσεων και συγκεκριμένων πλαισίων», δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Οικονομικών Ριμάντας Σάντσιους, ο οποίος προήδρευσε των συζητήσεων των υπουργών στις Βρυξέλλες. «Καλύψαμε το 95% του δρόμου. Ο ενιαίος μηχανισμός εκκαθάρισης θα δει το φως της ημέρας… Η πολιτική αρχιτεκτονική έχει διαμορφωθεί τώρα σαφώς», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί μετά το πέρας της 14ωρης συνόδου.

Σόιμπλε: «Όχι στη διάσωση των τραπεζών με χρήματα των Γερμανών»

Ιδιαίτερα η Γερμανία ήταν καχύποπτη απέναντι στο ενδεχόμενο να χρειασθεί να πληρώσει για προβληματικές τράπεζες άλλων χωρών. Το Βερολίνο αντέδρασε στις προσπάθειες να υπάρχει η δυνατότητα βοήθειας των τραπεζών που έχουν ανάγκη από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης, έως ότου το ταμείο εκκαθάρισης που θα χρηματοδοτείται από τις εισφορές των τραπεζών συγκεντρώσει το τελικό ποσό των 50 δισ. ευρώ.

Ο Μοσκοβισί αναφέρθηκε στο ταμείο διάσωσης ως τελευταίο καταφύγιο (για τη χρηματοδότηση των τραπεζών), αλλά παραδέχθηκε ότι είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να οριστικοποιηθούν, μαζί με τις λεπτομέρειες για το ποιός θα έχει αρμοδιότητα για την αναδιάρθρωση ή το κλείσιμο μίας προβληματικής τράπεζας.

Ο Επίτροπος της ΕΕ για την εσωτερική αγορά και τις υπηρεσίες Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε ότι το διαμορφούμενο πλαίσιο – όπου στη λήψη αποφάσεων εμπλέκονται τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και τα κράτη – μέλη – θα αποδειχθεί «ιδιαίτερα πολύπλοκο». Το συνολικό πλαίσιο πρόκειται να διαμορφωθεί στη βάση υφιστάμενων συνθηκών της ΕΕ, αλλά και μίας διακυβερνητικής συμφωνίας, η οποία θα υπογραφεί τον Μάρτιο, όπως δήλωσε ο Μοσκοβισί. Αναμένεται τώρα να γίνει η επεξεργασία των τεχνικών και νομικών λεπτομερειών, καθώς οι υπουργοί αναμένεται να συναντηθούν στις 18 Δεκεμβρίου, αν και η ημερομηνία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί.

«Φθάσαμε στο σημείο, όπου μπορούμε να πούμε ότι θα συμφωνήσουμε την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας: «Πρέπει να στείλουμε ένα κοινό μήνυμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας είναι σταθερός».