Πώς θα επιβιώσετε την πρώτη σας μέρα στη δουλειά

Πώς θα επιβιώσετε την πρώτη σας μέρα στη δουλειά
Photo:

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

της Κατ Κοέν*

Η πρώτη μέρα στη δουλειά είναι σαν την πρώτη μέρα στο σχολείο. Διαλέξατε το τέλειο ρούχο, σηκωθήκατε νωρίς, και μια από τις πρώτες σκέψεις σας είναι η εξής: «Ελπίζω να με θέλουν». Όλοι έχουμε βρεθεί σ’ αυτή τη θέση, μπαίνοντας για πρώτη φορά σ’ ένα γραφείο και νοιώθοντας λίγο έξω απ’ τα νερά μας.

Το βασικό για να κάνετε νέους φίλους σε μια νέα δουλειά βρίσκεται στο να είστε ανοιχτή, εξωστρεφής, και άνετη. Η στάση σας είτε θα σας βοηθήσει να κάνετε μια καλή αρχή με τους συναδέλφους σας, είτε θα υπονομεύσει την προσπάθειά σας.

Η πρώτη εντύπωση παίζει ρόλο.

Πηγαίνετε στο γραφείο σαν να πηγαίνετε στη συνέντευξη απ’ την οποία περάσατε προτού προσληφθείτε. Ντυθείτε κατάλληλα, μιλήστε με άνεση, και δείξτε ενδιαφέρον στη συζήτηση. Κάντε ερωτήσεις. Ακούστε. Εμπλακείτε. Αν δείξετε προθυμία για δουλειά, οι συνάδελφοί σας θα εκτιμήσουν τη θετική σας ενέργεια.

Η επικοινωνία είναι κλειδί

Στους φοιτητές που ξεκινούν κάποιο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης τονίζω πάντα ότι πρέπει να είναι επαγγελματίες και να οικοδομούν μια καλή σχέση με αυτούς με τους οποίους εργάζονται. Υπάρχουν πολλά που μπορούν να μάθουν από τους μέντορές τους, και η επικοινωνία είναι απαραίτητη για να υπάρχει συνεργασία και συντονισμός.

Το ίδιο ισχύει και στη δουλειά μεταξύ επαγγελματιών. Η επικοινωνία είναι κλειδί – είτε αφορά το να κάνετε ερωτήσεις, είτε το να ενημερώνετε άλλους για την πορεία ενός έργου. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να απασχολείτε συνεχώς τους άλλους, ούτε να δείχνετε χαμένη. Σε κάθε περίπτωση, η ορθή επικοινωνία είναι το θεμέλιο κάθε επιτυχημένης φιλίας εντός και εκτός του εργασιακού χώρου.

Να είστε ο εαυτός σας.

Αυτή είναι μια συμβουλή που δίνω πάντα στους φοιτητές μας. Μην προσπαθείς να είσαι κάτι που δεν είσαι. Έτσι κι εσείς, πηγαίνετε στη δουλειά με την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας, και αφήστε τα υπόλοιπα να έρθουν φυσιολογικά. Υπάρχει λόγος που βρίσκεστε εκεί – η υπεύθυνη προσλήψεων βρήκε κάτι σε σας που πιστεύει ότι ταιριάζει με την κουλτούρα και τους στόχους του γραφείου. Αφήστε αυτές τις πτυχές της προσωπικότητάς σας να λάμψουν.

* Η Κατ Κοέν είναι ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της IvyWise.

Πηγή: fortune.com