Πώς θα γίνει haircut στα στεγαστικά κόκκινα δάνεια

Πώς θα γίνει haircut στα στεγαστικά κόκκινα δάνεια

Ποιες οι προϋποθέσεις για να υπαχθεί μια επιχείρηση στη ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η ρύθμιση για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, τα οποία εκτιμάται ότι προσεγγίζουν στα 27 δισ. ευρώ. Ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε , πριν αποχωρήσει από το υπουργείο Ανάπτυξης για να αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το νομοθετικό πλαίσιο για τις ρυθμίσεις των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.

Για τα στεγαστικά δάνεια, ήδη έχουν γίνει επαφές με δυο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και οι προτάσεις που μελετώνται αφορούν στην υιοθέτηση πρακτικών αποπληρωμής χρεών που ακολουθούνται διεθνώς όπως είναι το «balloon mortgage» που αφορά στην καταβολή χαμηλότερων δόσεων για μια δεκαετία και στην αποπληρωμή του υπολοίπου με μια μεγάλη δόση στο τέλος, και το split and cut που δίνει τη δυνατότητα να διαχωριστεί το δάνειο σε δύο μέρη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό το σενάριο που φαίνεται να προκρίνεται για τα ληξιπρόθεσμα στεγαστικά θα προβλέπει: αρχικά την επανεκτίμηση της αξίας του ακινήτου δεδομένου ότι η κρίση έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση τις τιμές στην αγορά. Με βάση αυτή την επανεκτίμηση θα διαχωρίζεται το δάνειο σε δυο μέρη. Το πρώτο μέρος θα λαμβάνει υπόψη του την τρέχουσα αξία του ακινήτου και θα αντιστοιχεί σε ποσοστό του δανείου που είχε πάρει ο δανειολήπτης. Για το κομμάτι αυτό θα συνάπτεται μια νέα σύμβαση με το τρέχον επιτόκιο αλλά με μικρότερη δόση καθώς το πόσο της οφειλής θα έχει μειωθεί π.χ κατά 30%.Το μέρος αυτό του δανείου θα συνεχίσει να αποπληρώνεται κανονικά προς την τράπεζα.

Το υπόλοιπο κομμάτι του αρχικού κεφαλαίου που θα αφαιρείται, θα παγώνει, και η αποπληρωμή του θα μετατίθεται σε βάθος χρόνου ο οποίος δεν θα είναι μικρότερος της δεκαετίας.

Ωστόσο δεν έχει αποφασιστεί εάν το ποσό αυτό θα τοκίζεται ή όχι στο διάστημα που θα έχει παγώσει η καταβολή του από τους δανειολήπτες. Μετά τη λήξη της περιόδου αυτής θα προβλέπεται επαναδιαπραγμάτευση με βάση την αξία του ακινήτου που θα έχει διαμορφωθεί την δεδομένη στιγμή.

Η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια αφορά περί τις 180.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων ο συντριπτικός όγκος -165.000 που ωφελούνται είναι μικρές επιχειρήσεις. Προβλέπει γενναίες ρυθμίσεις ακόμη και διαγραφή τουλάχιστον του 50% του κεφαλαίου και των τόκων τραπεζικών δανείων, καθώς και το «σβήσιμο» με μπόνους 20% προστίμων και προσαυξήσεων χρεών του Δημοσίου και την αποπληρωμή τους σε 100 δόσεις.

Το νομοσχέδιο προβλέπει δύο κατηγορίες ρυθμίσεων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ και για μεγαλύτερες.

Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2015. Για να υποβάλουν αιτήσεις διαγραφών απαιτήσεων ως προς κεφάλαιο και τόκο θα πρέπει να πληρούν σωρευτικώς τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

– Να μην έχουν υποβάλει αίτηση στον νόμο Κατσέλη.

– Να μην έχουν λυθεί (οι εταιρείες) ούτε παύσει τις δραστηριότητές τους.

– Να μην έχουν υποβάλει αίτηση για πτώχευση.

– Να μην έχουν καταδικαστεί τελεσιδίκως για φοροδιαφυγή ή απάτη σε βάρος του Δημοσίου.

– Επιλέξιμες είναι οι διαγραφές απαιτήσεων και τόκων, εφόσον οι οφειλέτες την 30ή Ιουνίου του 2014:

– Είχαν προς την τράπεζα οφειλή σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών ή επίδικη ή ρυθμισμένη. Στο προηγούμενο νομοσχέδιο ήταν 180 οι ημέρες.

– Δεν είχαν φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ή είχαν ενημερότητα λόγω ρύθμισης.

– Είχαν μία ή περισσότερες οφειλές προς την τράπεζα συνολικού ύψους 500.000 ευρώ.

– Οι οφειλές θα πρέπει να ισούνται τουλάχιστον προς το 50% των συνολικών απαιτήσεων της τράπεζας κατά του δανειολήπτη ή αν είναι μικρότερο από το ποσοστό αυτό το υπόλοιπο μετά τη διαγραφή δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 75% της καθαρής περιουσιακής θέσης του.